| 1)   Which of the following are areas identified by NITI Aayog to engage in? 
 1. Land leasing
 2. Land acquisition
 3. land titling
 4. Right To Education Act
 
 a. 2 and 4
 b. 1,2,3
 c. 1,3,4
 d. All
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation 
											                                Related Ques |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: 1,3,4
                                                                             Explanation: - Land leasing is important in building a clear and non-controversial source of income for the rural population
 - Changes in rules that governed the Right To Education Act would allow private players greater flexibility.
 - On land leasing, the Aayog has constituted a 10-member committee, headed by T Haque, former chairman of the Commission for Agricultural Costs and Prices, to review tenancy laws of states.
 - The panel will have representation from Andhra Pradesh, Uttarakhand, Punjab, Maharashtra, Assam, Rajasthan and Meghalaya.
 |  
 | 
		| 2)   According to Intended Nationally Determined Contributions (INDC), which of the following statements are correct? 
 1. India is to cut the emissions intensity of GDP by 33-35 per cent by 2030 from 2005 levels.
 2. India has committed to 40 per cent of non-fossil fuel energy to be adopted by 2030.
 3. It has also set the target of generating 3 billion tonnes of CO2 equivalent of carbon sinks in the form of forests.
 
 a. 1 and 2
 b. 1 and 3
 c. All
 d. None
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation 
											                                Related Ques |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: All
                                                                             Explanation: Before United Nations Framework Convention on Climate Change meet for their 21st annual meet, called Conference of Parties, in Paris, 196 countries had to submit their Intended Nationally Determined Contributions to help draft a new pact on climate change.
 |  
 | 
		| 3)   DRDO's world's highest terrestrial center is at - 
 a. Sikkim
 b. Ladakh
 c. Uttarakhand
 d. Nepal
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Ladakh
                                                                             Explanation: - Defence Research and Development Organisation (DRDO) established the world's highest terrestrial centre at 17,600 feet above sea level at Changla near Pengong lake in Ladakh.
 - The centre will serve as a natural cold storage for preserving rare and endangered medical plants for generations to come.
 - It will act as an important utility for research work in frontal areas of food and agriculture and bio-medical sciences for well being of the soldiers deployed in high altitude cold desert.
 |  
 | 
		| 4)   The Right Livelihood Awards are given in categories of - 
 1.  Environmental Protection
 2.  Human Rights
 3.  Sustainable Development
 4.  Health
 5.  Education
 6.  Peace
 
 a. 1 and 3
 b. 2,4,6
 c. 2,4,5
 d. All
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation 
											                                Related Ques |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: All
                                                                             Explanation: - Canadian social activist Sheila Watt-Cloutier has received the Right Livelihood Awards this year for her work to protect the Inuit of the Arctic and defend their right to maintain their livelihoods and culture.
 - Sheila shared the honor with Kasha Jacqueline Nabagesera of Uganda for her fight for gay rights, Marshall Islands foreign minister Tony de Brum for his works towards getting a secure and sustainable Marshall Islands and Italian surgeon Gino Strada for his medical assistance to the war victims.
 - The Right Livelihood Award is often called 'alternative Nobel'
 - Philanthropist Jakob von Uexkull established the award in 1980 and it is given  away in December every year.
 |  
 | 
		| 5)   The Green Climate Fund (GCF) is based in - 
 a. Nairobi
 b. Lima
 c. London
 d. Incheon
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Incheon
                                                                             Explanation: - The Green Climate Fund (GCF) is a fund within the framework of the UNFCCC founded as a mechanism to assist developing countries in adaptation and mitigation practices to counter climate change. The GCF is based in the new Songdo district of Incheon, South Korea.
 - It is intended to be the centrepiece of efforts to raise Climate Finance of $100 billion a year by 2020.
 |  
 | 
		| 6)   Which of the following statements is/are correct about National Institute of Solar Energy (NISE)? 
 1. It is the apex National R&D institution in the field Solar Energy.
 2. It is under administrative control of the Ministry of Environment.
 
 a. Only 1
 b. Only 2
 c. Both
 d. None
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation 
											                                Related Ques |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Only 1
                                                                             Explanation: - National Institute of Solar Energy (NISE) is the apex National Centre of research and development in Solar Energy under administrative control of the Ministry of New & Renewable Energy
 - It coordinates research & technology related work under the Jawaharlal Nehru National Solar Mission (JNNSM).
 - World Renewable Museum will be established in the NISE campus.
 |  
 | 
		| 7)   Which of the following statements is/are correct about International Solar Policy and Applications Agency (IN-SPAA)? 
 1. The countries lying between Tropic of Cancer and Equator  are proposed to be members of this agency.
 2. It is proposed to establish its Secretariat at the National Institute of Solar Energy.
 
 a. Only 1
 b. Only 2
 c. Both
 d. None
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation 
											                                Related Ques |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Only 2
                                                                             Explanation: Solar resource rich countries between the Tropic of Cancer and the Tropic of Capricorn which lie at 23.5 degrees latitude on either side of the equator are proposed to be members of this agency.
 The Tropic of Cancer runs mostly cutting across Mexico, the Bahamas, Egypt, Saudi Arabia, India, etc.
 The Tropic of Capricorn runs through Australia, Chile, southern Brazil, and South Africa.
 Around 110 countries are bound by the Tropic of Cancer on the north and Tropic of Capricorn on the south.
 |  
 | 
		| 8)   Which of the following country will participate in coordinated patrol (CORPAT) exercises? 
 a. United Kingdom
 b. Sri Lanka
 c. Thiland
 d. Indonesia
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Indonesia
                                                                             Explanation: - India and Indonesia will expand strategic and defense ties by jointly conducting an inaugural maritime exercise in the Andaman Sea.
 - This bilateral exercise will be embedded in the expanded version of the coordinated patrol (CORPAT)
 - The two navies have been carrying out Coordinated Patrolling (CORPAT) along the International Maritime Boundary Line (IMBL) twice a year since 2002, with the aim of keeping this vital part of the Indian Ocean Region safe and secure for commercial shipping and international trade.
 |  
 | 
		| 9)   Safaigiri Cleanest Hill Station award was given to - 
 a. Kodaikanal
 b. Gangtok
 c. Manali
 d. Simala
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Gangtok
                                                                             Explanation: Garbage Guru Award: Colonel (Retired) Suresh Rege
 Toilet Titan Award: Dr. Siddeek Ahmed, Chairman, Eram Scientific Solutions
 Safaigiri Tech Icon Award: Dr. R Vasudevan, Dean, Thiagarajar Engineering College
 Safaigiri Water Warrior Award: Anoop Ratnaker Rao, CEO, Naandi Community Water
 Safaigiri Community Mobiliser Award: PB Salim
 Safaigiri Cleanest Park Award: Rock Garden, Chandigarh
 Safaigiri Cleanest Marketplace Award: Connaught Place
 Safaigiri Cleanest Hill Station: Gangtok
 Safaigiri Award for Cleanest Ghat: Assi Ghat, Varanasi
 Safaigiri Award for Cleanest Monument: Victoria Memorial, Kolkata
 Safaigiri Award for Corporate Trailblazer: Piramal Group
 Safaigiri Award for Cleanest Beach Town: Havelock Island, Andaman
 Safaigiri Award for Cleanest Temple Town: Tirupati
 |  
 | 
		| 10)   Which country surpassed China to become top cotton producing country? 
 a. Brazil
 b. Australia
 c. USA
 d. India
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: India
                                                                             Explanation: India became the world leader and produced 6.51 million tonnes (mt) of the fibre against 6.48 mt registered by China in the cotton year 2014-15, according to the data released by the International Cotton Advisory Committee.
 |  
 | 
		| 11)   Which of the following statements is/are correct about Nilgiri tahr? 
 1. It is found in Tamil Nadu and Kerala only
 2. Is the state animal of Kerala
 
 a. Only 1
 b. Only 2
 c. Both
 d. None
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Only 1
                                                                             Explanation: The Nilgiri tahr is endemic to the Nilgiri Hills and the southern portion of the Western Ghats in the states of Tamil Nadu and Kerala in Southern India. It is the state animal of Tamil Nadu.
 
 In the first-ever comprehensive study of the Nilgiri tahr population in Western Ghats, the WWF-India has put the population at 3,122 and added that with diligent conservation and planning, the population could reach the 5,000 mark.
 |  
 | 
		| 12)   Bhuvan created by NASA is used for - 
 1. Toll information system for NHAI
 2. Live link of the GIS databases of North East Region
 3.  Bhujal database
 4. Timely disaster support services
 
 a. 2 and 4
 b. 1,2,3
 c. 1,3,4
 d. All
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation 
											                                Related Ques |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: All
                                                                             Explanation: Bhuvan is a software application which allows users to explore a 2D/3D representation of the surface of the Earth. The browser is specifically tailored to view India, offering the highest resolution in this region and providing content in four local languages.
 
 The tool “Bhuvan Ganga” now available on public domain for people to participate in providing vital information for Clean Ganga project.
 |  
 | 
		| 13)   Which of the following pair is wrongly matched? 
 1. WAAS: USA
 2. EGNOS: Europe
 3. MSAS: Mexico
 
 a. Only 1
 b. Only 3
 c. 1 & 3
 d. All
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Only 3
                                                                             Explanation: -The Wide Area Augmentation System (WAAS) operated by the United States Federal Aviation Administration (FAA).
 - The European Geostationary Navigation Overlay Service (EGNOS), operated by the ESSP.
 - The Multi-functional Satellite Augmentation System (MSAS) system, operated by Japan's Ministry of Land, Infrastructure and Transport Japan Civil Aviation Bureau (JCAB).
 - The GPS Aided Geo Augmented Navigation (GAGAN) system being operated by India.
 - These are examples of satellite-based augmentation system (SBAS)
 |  
 | 
		| 14)   Hind Swaraj is a book written by - 
 a. Jawharlal Nehru
 b. Motilal Nehru
 c. Lokmanya Tilak
 d. Mahatma Gandhi
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Mahatma Gandhi
                                                                             Explanation: No explanation is available for this question!
 |  
 | 
		| 15)   INS Sahyadri is a - 
 a. Shivalik Class warship
 b. Godavari-class frigate
 c. Talwar-class frigate
 d. Kolkata Class warship
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Shivalik Class warship
                                                                             Explanation: As part of India’s Look East and Act East Policy, Indian Navy’s indigenously built multi-role stealth frigate INS Sahyadri entered Da Nang in Vietnam.
 |  
 | 
		| 16)   Dudhsagar Falls is located in 
 a. Anshi National Park
 b. Mrugavani National Park
 c. Mollem National Park
 d. Palani Hills National Park
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Mollem National Park
                                                                             Explanation: The falls is located in the Bhagwan Mahaveer Sanctuary and Mollem National Park amongst the Western ghats. The waterfall forms the border between Karnataka and Goa states.
 |  
 |