| 1)   Takaaki Kajita and Arthur McDonald won Nobel Prize in physics for - 
 a. Developing the first blue light-emitting diodes (LEDs)
 b. "Wonder material" graphene.
 c. Theory of the Higgs boson particle.
 d. Discovery of neutrino oscillations
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation 
											                                Related Ques |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Discovery of neutrino oscillations
                                                                             Explanation: - Takaaki Kajita of Japan and Arthur McDonald of Canada won the Nobel Prize in physics for the discovery of neutrino oscillations.
 
 - Neutrinos are particles that whiz through the universe at nearly the speed of light.
 
 - They are created in nuclear reactions, such as in the sun and the stars, or in nuclear power plants.
 |  
 | 
		| 2)   Which of the following scientists is credited with postulating of neutrino particle? 
 a. Richard Feynman
 b. Paul Dirac
 c. Wolfgang Pauli
 d. Erwin Schrödinger
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation 
											                                Related Ques |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Wolfgang Pauli
                                                                             Explanation: Neutrinos were first proposed by the Austrian Wolfgang Pauli in 1930 while  explaining how beta decay could conserve energy, momentum, and angular momentum (spin).
 |  
 | 
		| 3)   Which of the following articles in constitution of India prohibits "slaughtering of cow"? 
 a. Article 42
 b. Article 45
 c. Article 48
 d. No article is there related to slaughtering of cow
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation 
											                                Related Ques |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Article 48
                                                                             Explanation: - Article 48 mentions about preserving and improving the breeds of the cattle and prohibiting slaughter of cows, calves and other milch and drought animals.
 - Article 48 is a part of Directive Principles of State Policy.
 - DPSP are not enforceable by any court, but the principles laid down therein are considered fundamental in the governance of the country, making it the duty of the State.
 |  
 | 
		| 4)   Rangarajan Vellamorer became first Indian to receive Magnolia Gold award. Which of the following countries presented the Magnolia Gold award? 
 a. Mongolia
 b. France
 c. South Korea
 d. China
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation 
											                                Related Ques |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: China
                                                                             Explanation: Rangarajan Vellamorer is CEO of Infosys China
 
 He has become the first Indian to get the Magnolia Gold award in recognition of his contributions to the development of IT industry in Shanghai.
 He was earlier awarded Magnolia Silver award in 2011.
 |  
 | 
		| 5)   With the launch of ARSAT2, which of the following Latin American countries became the first to build and administer its own domestic satellites? 
 
 a. Brazil
 b. Venezuela
 c. French Guiana
 d. Argentina
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation 
											                                Related Ques |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Argentina
                                                                             Explanation: - Argentina joins the United States, China, Russia, Japan, Israel, India and the European Union in the list of countries that have built and managed geostationary satellite programs autonomously after launch of a  ARSAT1.
 - This new Argentine telecommunications satellite will have coverage over much of the Americas, from the Falklands Islands to as far north as the United States.
 |  
 | 
		| 6)   Which of the following statements is/are correct about Swachh Bharat Mission (Gramin)? 
 1. The Nirmal Bharat Abhiyan has been restructured into the Swachh Bharat Mission (Gramin).
 2. It will be implemented by Ministry of Rural Development
 
 a. Only 1
 b. Only 2
 c. Both
 d. None
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation 
											                                Related Ques |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Only 1
                                                                             Explanation: The Swachh Bharat Mission for Urban Areas will be implemented by the Ministry of Urban Development, and the rural component by the Ministry of Drinking Water and Sanitation.
 |  
 | 
		| 7)   Which of the following statements is/are correct about Lata Mangeshkar Award for Lifetime Achievement? 
 1. It is instituted by the Maharashtra government.
 2. Hridaynath Mangeshkar has won Lata Mangeshkar Award for Lifetime Achievement
 
 a. Only 1
 b. Only 2
 c. Both
 d. None
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Both
                                                                             Explanation: The noted violinist and music composer, Mr. Prabhakar Jog will be awarded the 2015 Lata Mangeshkar Award for Lifetime Achievement for his contributions in the field of music.
 The award carries a cash reward of Rs. 5 lakh, a citation, a trophy and a shawl.
 |  
 | 
		| 8)   Which of the following statements is/are correct about Trans-Pacific Partnership deal? 
 1. China is a party to Trans-Pacific Partnership deal.
 2. South Korea is not party to Trans-Pacific Partnership deal.
 
 a. Only 1
 b. Only 2
 c. Both
 d. None
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation 
											                                Related Ques |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Only 1
                                                                             Explanation: TPP is a 12-country trade bloc comprising Australia, Canada, Japan, Malaysia, Mexico, Peru, the US, Vietnam, Chile, Brunei, Singapore and New Zealand that sealed the agreement after more than five years of negotiations.
 |  
 |