Antennas Applications - Electronic Engineering (MCQ) questions & answers

1)   Which mode of radiation occurs in an helical antenna due to smaller dimensions of helix as compared to a wavelength?

a. Normal
b. Axial
c. Both a and b
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Normal

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   A rectangular horn antenna operating at 4GHz has the wavelength of 0.075m and gain of about 13dBi. What will be its required capture area?

a. 0.0149 m2
b. 0.0475 m2
c. 0.5521 m2
d. 0.9732 m2
Answer  Explanation 

ANSWER: 0.0149 m2

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Which kind of polarization is provided by helical antennas?

a. Plane
b. Elliptical
c. Circular
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Circular

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Why are beverage antennas not used as transmitting antenna?

a. Low radiation resistance
b. Low radiation efficiency
c. Both a and b
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Both a and b

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   Which among the following is not a disadvantage of rhombic antenna?

a. Requirement of large space
b. Reduced transmission efficiency
c. Maximum radiated power along main axis
d. Wastage of power in terminating resistor
Answer  Explanation 

ANSWER: Maximum radiated power along main axis

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Which angle of rhombic antenna represents one half of included angle of two legs of one wire?

a. Apex angle
b. Tilt angle
c. Both a and b
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Tilt angle

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   In ungrounded antennas, if an excitation is applied directly across the base insulator, then on which factor/s would the voltage across the insulator depend?

a. Power delivered to antenna
b. Power factor of impedance
c. Both a and b
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Both a and b

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   If the tower antenna is not grounded, which method of excitation is/are applicable for it?

a. Series
b. Shunt
c. Both a and b
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Series

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   For which band/s is the space wave propagation suitable over 30 MHz?

a. VHF
b. SHF
c. UHF
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   Which mode of propagation is adopted in HF antennas?

a. Ionospheric
b. Ground wave
c. Tropospheric
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Ionospheric

Explanation:
No explanation is available for this question!