Applications of Hydraulics and Pneumatics - Mechanical Engineering (MCQ) questions and answers

1)   In mnemonics instructions, what does I in LDI indicate?

a. switch is normally open
b. switch is normally closed
c. it indicates operating of second switch
d. none of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: switch is normally closed

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Write instructions for the NAND connections given below, which has A and B two switches connected in parallel

a.
steps          0   1   2

components  A   B   X

instruction    LDI ANI OUT
b.
steps          0   1   2

components  A   B   X

instruction    LD AND OUT
c.
steps          0   1   2

components  A   B   X

instruction    LD OR OUT
d.
steps          0   1   2

components  A   B   X

instruction    LDI ORI OUT
Answer  Explanation 

ANSWER:
steps          0   1   2

components  A   B   X

instruction    LDI ORI OUT

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   The output device on a ladder diagram is represented by

a. square
b. circle
c. rectangle
d. semicircle
Answer  Explanation 

ANSWER: circle

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Which of the following is used an output device on a ladder diagram?

a. proximity sensor
b. detent switch
c. relay
d. all of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: relay

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   When PLC connections are used instead of electrical connections, the order of operations to be performed can be interchanged by

a. changing hardwired connections
b. changing sequence of program
c. both a. and b.
d. none of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: changing sequence of program

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   What causes burning of AC solenoid coil?

a. holding current
b. in rush current
c. current clamps
d. all of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: in rush current

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   What is PLC?

a. Process logic control
b. Programmable language converter
c. Programmable logic control
d. Programmable logic converter
Answer  Explanation 

ANSWER: Programmable logic control

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   Which of the following is a characteristic of servo valve?

a. open loop system
b. closed loop system
c. less contamination
d. all of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: closed loop system

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   In which control valve energy consumption reduces as load decreases?

a. conventional direction control valve
b. proportional direction control valve
c. both a. and b.
d. none of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: proportional direction control valve

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   Which of the following statements is true for a proportional valve?

a. spool of the proportional valve can travel maximum length
b. digital type of functioning is possible in proportional valve
c. proportional valve requires a separate flow control valve
d. all of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: spool of the proportional valve can travel maximum length

Explanation:
No explanation is available for this question!


1 2