Electrical Measurements Units - Electrical Engineering (MCQ) questions and answers

1)   Due to overdamping, the instrument will become

a. Slow
b. Lethargic
c. Fast
d. Both (a) and (b)
e. None of these
Answer  Explanation 

ANSWER: Both (a) and (b)

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   In potentiometric type DVM, the adjustment of sliding contact is done by

a. A single phase servomotor
b. Two phase servomotor
c. Three phase servomotor
d. All of these
Answer  Explanation 

ANSWER: Two phase servomotor

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   In deadweight gauge, weights are added on the top of piston until the piston reaches a datum level. The datum level is known as

a. Null point, where the downward force balances the fluid pressure
b. Lowest point of the container
c. Highest level of fluid in the container
d. None of these
Answer  Explanation 

ANSWER: Null point, where the downward force balances the fluid pressure

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Which part is called as heart of CRO?

a. CRT
b. Sweep generator
c. Trigger circuit
d. Amplifier
Answer  Explanation 

ANSWER: CRT

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   If the two input waveforms of equal amplitude and 90 degree phase difference are applied to the CRO then the Lissajous patterns obtained will be

a. Straight line tilted at 45 degree with respect to X-axis
b. Circle
c. Ellipse
d. Vertical straight line
Answer  Explanation 

ANSWER: Circle

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Integrating instruments is the subdivision of the secondary instruments. The example for integrating instruments is

a. Ampere - hour meters
b. Watt - hour meters
c. Wattmeters
d. Ampere - hour and watt - hour meters
Answer  Explanation 

ANSWER: Ampere - hour and watt - hour meters

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   Strain gauge is a

a. Active device and converts mechanical displacement into a change of resistance
b. Passive device and converts electrical displacement into a change of resistance
c. Passive device and converts mechanical displacement into a change of resistance
d. Active device and converts electrical displacement into a change of resistance
Answer  Explanation 

ANSWER: Passive device and converts mechanical displacement into a change of resistance

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   In MKS system of units, the dimensions of E.M.F is given by

a. [M-1L-1T-2I-1]
b. [ML2T-3I-1]
c. [M2L1T-2I-1]
d. [M1L-1T-2I-1]
Answer  Explanation 

ANSWER: [ML2T-3I-1]

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   The commonly used detectors in ac bridges is/are

a. Head phones
b. Vibration galvanometers
c. Tuned amplifiers, head phones
d. Head phones, tuned amplifiers, vibration galvanometers
Answer  Explanation 

ANSWER: Head phones, tuned amplifiers, vibration galvanometers

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   The deflecting torque in a moving coil instrument is

a. Directly proportional to the current flowing through it
b. Inversely proportional to the current flowing through it
c. Inversely proportional to the square of current flowing through it
d. Directly proportional to the square of current flowing through it
Answer  Explanation 

ANSWER: Directly proportional to the square of current flowing through it

Explanation:
No explanation is available for this question!


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...