Fluid Power Actuators - Mechanical Engineering (MCQ) questions and answers

1)   When does expansion of spring and retraction of cylinder take place in spring type single acting cylinder?

a. oil pressure exerted is less than spring compression pressure
b. oil pressure exerted is more than spring compression pressure
c. oil pressure exerted and spring compression pressure are same
d. none of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: oil pressure exerted is less than spring compression pressure

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Match the following group 1 items with group 2 items and select the correct option.
1. Radial motor --------------------------- A. Swash plate
2. Axial motor ----------------------------- B. Crank shaft motor
3. Orbit -------------------------------------- C. Vane motor
4. Low torque motor ---------------------- D. Geroller motor


a. 1-B, 2-A, 3-D, 4-C
b. 1-A, 2-C, 3-B, 4-D
c. 1-C, 2- A, 3-B, 4-D
d. 1-B, 2-D, 3-A, 4-C
Answer  Explanation 

ANSWER: 1-B, 2-A, 3-D, 4-C

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Cam lobe hydraulic motor is a type of

a. axial hydraulic motor
b. orbit hydraulic motor
c. gear hydraulic motor
d. radial hydraulic motor
Answer  Explanation 

ANSWER: radial hydraulic motor

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Which of the following is a type of low-torque high-speed motor?

a. radial piston motors
b. axial piston motors
c. bent axis motor
d. gear motor
Answer  Explanation 

ANSWER: gear motor

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   Motors used in high speed applications have

a. high torque with high speed
b. low torque with high speed
c. high torque with low speed
d. none of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: low torque with high speed

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Which motor causes heavy loads due to its usage in order to move at constant lower speeds?

a. Low-torque high-speed motors
b. High-torque low-speed motors
c. both a. and b.
d. none of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: High-torque low-speed motors

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   Low-torque high-speed motors are used in

a. cranes
b. winches
c. fans
d. all of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: fans

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   What is the function of hydraulic motor?

1. hydraulic motor converts hydraulic oil under pressure into torque and angular displacement
2. hydraulic motor converts hydraulic oil under pressure into force and linear displacement
3. hydraulic motor converts hydraulic energy into mechanical energy
4. hydraulic motor converts mechanical energy into hydraulic energy


a. 1 and 4
b. 1 and 3
c. 2 and 3
d. 2 and 4
Answer  Explanation 

ANSWER: 1 and 3

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   In adjustable type of cushioning,

a. piston rod can be moved at very slow speed
b. piston rod can be moved at increased speed
c. both a. and b.
d. none of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: both a. and b.

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   How does cushioning affect the speed of the piston when the cylinder is cushioned at extreme end?

a. cushioning decreases the speed of piston near the extreme ends of the cylinder
b. cushioning increases the speed of piston near the extreme ends of the cylinder
c. cushioning increases the speed of piston at the beginning of the stroke in the cylinder
d. cushioning decreases the speed of piston at the beginning of the stroke in the cylinder
Answer  Explanation 

ANSWER: cushioning decreases the speed of piston near the extreme ends of the cylinder

Explanation:
No explanation is available for this question!


1 2 3 4