Gear Trains - Mechanical Engineering (MCQ) questions and answers

1)   Calculate speed of driving shaft in compound gear train, if the drivers have 50, 60, 80 and 100 teeth and followers have 18, 40, 60 and 80 teeth. Speed of driven shaft is 150 rpm

a. 21.73 rpm
b. 30.23 rpm
c. 19.77 rpm
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: 21.73 rpm

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   For a simple gear train, velocity ratio is the ratio of

a. Speed of driving shaft and speed of driven shaft
b. Speed of driven shaft and speed of driving shaft
c. Speed of driven shaft and (speed of driving shaft + speed of idler gears)
d. Speed of driving shaft and (speed of driven shaft + speed of idler gears)
Answer  Explanation 

ANSWER: Speed of driven shaft and speed of driving shaft

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Which type of gear box is used in automobiles?

a. Sliding mesh gear box
b. Differential gear box
c. Synchromesh gear box
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Calculate the speed of driven shaft in compound gear train, if the drivers have 40, 70, 100, and 150 teeth and followers have 15, 44, 60, 100 teeth. Speed of driving shaft is 150 rpm

a. 256 rpm
b. 1650 rpm
c. 1590.90 rpm
d. 1414 .28 rpm
Answer  Explanation 

ANSWER: 1590.90 rpm

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   Which of the following statements is/are true for a simple gear train?

a. If number of idle gears is even, driving and driven wheels rotate in opposite direction
b. If number of idle gears is odd, driving and driven wheels rotate in opposite direction
c. If number of idle gears is even, driving and driven wheels rotate in same direction
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: If number of idle gears is even, driving and driven wheels rotate in opposite direction

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   In simple gear trains, velocity ratio is independent of idle gears

a. True
b. False


Answer  Explanation 

ANSWER: True

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   What is meant by an idle gear?

a. Gears between driver and driven gears
b. Gears used when driver and driven gears move in same direction
c. Both a. and b.
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Both a. and b.

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   Which type of gear train and gears are used in Humpage Gear Box?

a. Epicyclic gear train with bevel gears
b. Epicyclic gear train with worm gears
c. Reverted gear train with bevel gears
d. Reverted gear train with worm gears
Answer  Explanation 

ANSWER: Epicyclic gear train with bevel gears

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   In which type of vehicles, differential gear box is mounted on rear wheel axle?

a. Light duty vehicles
b. Heavy duty vehicles
c. both a and b
d. none of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Heavy duty vehicles

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   In which type of gear trains, shaft axes which are mounted by gear wheels have relative motion between them?

a. Compounded gear train
b. Simple gear train
c. Epicyclic gear train
d. Reverted gear train
Answer  Explanation 

ANSWER: Epicyclic gear train

Explanation:
No explanation is available for this question!