Hydraulic Elements in Design of Circuits - Mechanical Engineering (MCQ) questions and answers

1)   What does the numbers in 4/2 valve mean?

a. 4 positions and 2 ways
b. 4 ways and 2 positions
c. none of the above

Answer  Explanation 

ANSWER: 4 ways and 2 positions

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   When is a pressure reducing valve used?

a. it is used when higher pressure than system pressure is required
b. it is used when lower pressure than system pressure is required
c. when absolutely zero pressure is required
d. all of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: it is used when lower pressure than system pressure is required

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   What is the function of sequence valve used in hydraulic circuits?

a. sequence valves are used to perform number of operations one after the other after the set pressure is reached
b. sequence valves are used to perform number of operations continuously before the set pressure is reached
c. sequence valves after reaching set pressure oil is flown to the tank
d. all of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: sequence valves are used to perform number of operations one after the other after the set pressure is reached

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Which of the following is applicable for bleed off circuits?

a. bleed off circuits develop heat in the system
b. bleed off circuits are used for resistive loads
c. bleed off circuits are used for runaway loads
d. all of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: bleed off circuits are used for resistive loads

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   Why are bleed off circuits used?

a. bleed off circuit is used to restrict the flow of fluid into the hydraulic cylinder
b. bleed off circuit is used to restrict the flow of fluid out of the hydraulic cylinder
c. bleed off circuits are used to reduce the speed of actuator
d. all of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: bleed off circuits are used to reduce the speed of actuator

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   What is the difference between pressure relief valve and pressure reducing valve?

a. pressure reducing valve is connected between pump and tank line while pressure relief valve is connected between DCV and branch circuit
b. pressure relief valve is always normally opened
c. pressure reducing valve is connected between DCV and branch circuit while pressure relief valve is connected between pump and tank
d. none of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: pressure reducing valve is connected between DCV and branch circuit while pressure relief valve is connected between pump and tank

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   How is reverse flow possible in pilot operated check valve?

a. spring force lifts the ball due to which reverse flow is possible
b. fluid pressure lifts the ball due to which reverse flow is possible
c. both a. and b.
d. none of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: fluid pressure lifts the ball due to which reverse flow is possible

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   Which of the following statements are true for throttle valve?

1. Reverse flow of fluid is not possible
2. Input pressure for a throttle valve is more than output pressure
3. The actuator speed can be reduced by a throttle valve
4. Correct flow control valve for a particular application can be selected on the basis of pressure drop specified


a. 1, 2 and 3
b. 1, 3 and 4
c. 2, 3 and 4
d. all of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: 2, 3 and 4

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   A pressure relief valve can be

a. direct operated
b. pilot operated
c. solenoid operated
d. all of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: all of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   Check valve is a type of

a. pressure reducing valve
b. pressure relief valve
c. directional control valve
d. none of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: directional control valve

Explanation:
No explanation is available for this question!


1 2