Hydraulic Systems and Components - Mechanical Engineering (MCQ) questions and answers

1)   When the angle of swash plate decreases

a. flow rate increases
b. flow rate decreases
c. flow rate does not depend on swash plate angle
d. none of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: flow rate decreases

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   What happens when the distance between flange and cylinder block is varied?

a. piston displacement cannot be varied
b. variable flow rate of fluid can be achieved
c. fixed flow rate can be achieved
d. all of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: variable flow rate of fluid can be achieved

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   The rotation of gears in internal gear pump takes place in

a. same direction
b. different direction
c. none of the above

Answer  Explanation 

ANSWER: same direction

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Calculate the power absorbed by the pump if, it has a flow rate of 20 cc/rev and develops a maximum pressure of 70 bar, when electric motor runs at a speed of 1200 rpm.

a. 1.9 kW
b. 2.8 kW
c. 2.3 kW
d. none of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: 2.8 kW

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   When does holding piston keep the angle between yoke and cylinder block maximum?

a. when set pressure is greater than load pressure
b. when set pressure is less than load pressure
c. when set pressure and load pressure are same
d. all of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: when set pressure is greater than load pressure

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   What is the maximum angle between cylinder block and shaft axis?

a. 30o
b. 50o
c. 45o
d. all of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: 30o

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   In which of these pumps, swash plate is replaced by cylinder block?

a. bent axis piston pump
b. radial piston pump
c. axial piston pump
d. none of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: bent axis piston pump

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   A bent axis piston pump has

a. pump axis bent
b. cylinder block which is inclined at an angle to the drive shaft
c. both a. and b.
d. none of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: cylinder block which is inclined at an angle to the drive shaft

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Which of the following statements are true?

1. piston pumps are self priming
2. piston pumps require high maintenance
3. piston pumps have low cost of production
4. piston pumps have low volumetric efficiency


a. 1 and 2
b. 3 and 4
c. 1 and 3
d. all of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: 1 and 2

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   What will be the discharge of oil in axial piston pump, when the angle of swash plate is zero?

a. discharge of oil is maximum
b. discharge of oil is minimum
c. there is no discharge of oil
d. none of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: there is no discharge of oil

Explanation:
No explanation is available for this question!


1 2 3 4 5