IIR Filter Realization - Electronic Engineering (MCQ) questions & answers

1)   The error in the filter output that results from rounding or truncating calculations within the filter is called

a. Coefficient quantization error
b. Adder overflow limit cycle
c. Round off noise
d. Limit cycles
Answer  Explanation 

ANSWER: Round off noise

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   The effects caused due to finite word lengths are

1) Coefficient quantization error
2) Adder overflow limit cycle
3) Round off noise
4) Limit cycles


a. 1, 2 and 3 are correct
b. 1 and 3 are correct
c. 1 and 4 are correct
d. All the four are correct
Answer  Explanation 

ANSWER: All the four are correct

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   A direct partial-fraction expansion of the transfer function in Z leads to

a. The parallel form II structure
b. The parallel form I structure
c. Cascaded structure
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: The parallel form II structure

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   A partial-fraction expansion of the transfer function in Z-1 leads to

a. The parallel form II structure
b. The parallel form I structure
c. Cascaded structure
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: The parallel form I structure

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   Parallel form of realisation is done in

a. High speed filtering applications
b. Low speed filtering applications
c. Both a and b
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: High speed filtering applications

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   In the cascaded form of realisation, the polynomials are factored into

a. a product of 1st-order and 2nd-order polynomials
b. a product of 2nd-order and 3rd-order polynomials
c. a sum of 1st-order and 2nd-order polynomials
d. a sum of 2nd-order and 3rd-order polynomials
Answer  Explanation 

ANSWER: a product of 1st-order and 2nd-order polynomials

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   The advantage of using the cascade form of realisation is

1) It has same number of poles and zeros as that of individual components
2) The number of poles is the product of poles of individual components
3) The number of zeros is the product of poles of individual components
4) Over all transfer function may be determined


a. 1, 2 and 3 are correct
b. 1 and 3 are correct
c. 1 and 4 are correct
d. All the four are correct
Answer  Explanation 

ANSWER: 1 and 4 are correct

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   The cascade realisation of IIR systems involves

1) The transfer function broken into product of transfer functions
2) The transfer function divided into addition of transfer functions
3) Factoring the numerator and denominator polynomials
4) Derivatives of the transfer functions


a. 1, 2 and 3 are correct
b. 1 and 3 are correct
c. 3 and 4 are correct
d. All the four are correct
Answer  Explanation 

ANSWER: 1 and 3 are correct

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   The direct form II for realisation involves

1) The realisation of transfer function into two parts
2) Realisation after fraction
3) Product of two transfer functions
4) Addition of two transfer functions


a. 1, 2 and 3 are correct
b. 1 and 3 are correct
c. 3 and 4 are correct
d. All the four are correct
Answer  Explanation 

ANSWER: 1 and 3 are correct

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   In direct form for realisation of IIR filters,

1) Denominator coefficients are the multipliers in the feed forward paths
2) Multipliers in the feedback paths are the positives of the denominator coefficients
3) Numerator coefficients are the multipliers in the feed forward paths
4) Multipliers in the feedback paths are the negatives of the denominator coefficients


a. 1, 2 and 3 are correct
b. 1 and 2 are correct
c. 3 and 4 are correct
d. All the four are correct
Answer  Explanation 

ANSWER: 3 and 4 are correct

Explanation:
No explanation is available for this question!