Modelling and Analysis of Mechatronics Systems - Mechanical Engineering (MCQ) questions and answers

1)   __________ is the time required for the response to reach 50% of the final value in the first attempt.

a. Rise time
b. Peak time
c. Settling time
d. Delay time
Answer  Explanation 

ANSWER: Delay time

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   If the frequency of the input signal to a system is increased, the amplitude of the output _______.

a. start reducing
b. start increasing
c. be remain constant
d. be unpredictable
Answer  Explanation 

ANSWER: start reducing

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   In all cases of input frequency, if the gain starts reducing, the phase angle will _______.

a. start reducing
b. start increasing
c. be remain constant
d. be unpredictable
Answer  Explanation 

ANSWER: start reducing

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   What is the ratio of amplitude of response to that of the input called?

a. Response
b. Gain
c. Phase
d. Frequency
Answer  Explanation 

ANSWER: Gain

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   Which method is used for stability analysis?

a. Nyquisit criteria
b. Root locus method
c. Routh Hurwitz criteria
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   When the output is bounded for bounded inputs, then the system is said to be_______.

a. stable
b. unstable
c. functional
d. nonfunctional
Answer  Explanation 

ANSWER: stable

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   What would be the relation between the resistances for laminar flow and turbulent flow for the same head (H) and flow rate (Q)?

a. Rturbulent = (1/2) x Rlaminar
b. Rturbulent = 2 x Rlaminar
c. Rturbulent = 4 x Rlaminar
d. Rturbulent = 2000 x Rlaminar
Answer  Explanation 

ANSWER: Rturbulent = 2 x Rlaminar

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   What is the formula for thermal capacitance?

a. (Change in heat stored) / (Change in heat transfer rate)
b. (Change in heat stored) / (Change in thermal resistance)
c. (Change in heat stored) / (Change in temperature)
d. Unpredictable
Answer  Explanation 

ANSWER: (Change in heat stored) / (Change in temperature)

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Heat in thermal system is analogous to __________ in electrical energy.

a. current
b. potential difference
c. resistance
d. charge
Answer  Explanation 

ANSWER: charge

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   The phenomenon of storing heat energy in a system is called as thermal______.

a. conductance
b. resistance
c. capacitance
d. all of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: capacitance

Explanation:
No explanation is available for this question!