Multirate DSP - Electronic Engineering (MCQ) questions & answers

1)   How is the sampling rate conversion achieved by factor I/D?

a. By increase in the sampling rate with (I)
b. By filtering the sequence to remove unwanted images of spectra of original signal
c. By decimation of filtered signal with factor D
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   In polyphase filter, which kind of realization is/are adopted for three subfilters possessing coefficients?

a. Cascade
b. Parallel
c. Direct
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Parallel

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   How is the operating level of sampling rate for the subfilters involved in the polyphase filters?

a. Low
b. Moderate
c. High
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Low

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   In polyphase filters, the subfilters which share a common delay line results in the reduction of the storage requirement by factor ______

a. 1
b. 2
c. 3
d. 4
Answer  Explanation 

ANSWER: 3

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   For designing a multirate LPF with passband 0 to 50 Hz, stopband 60 to 280 Hz, stopband deviation 0.001, passband deviation 0.01 and sampling frequency (fs) = 400 Hz, what would be the value of normalized transition width?

a. 0.025 Hz
b. 1.25 Hz
c. 1.50 Hz
d. 2.6 Hz
Answer  Explanation 

ANSWER: 0.025 Hz

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Consider the assertions (steps) given below. Which among the following is a correct sequence of designing steps for the sampling rate converters?

A. Computation of decimation/interpolation factor for each stage.
B. Clarification of anti-aliasing / anti-imaging filter requirements.
C. Designing of filter at each stage.
D. Calculation of optimum stages of decimation/ interpolation yielding maximum efficient implementation.


a. A, B, C, D
b. C, A, D, B
c. D, A, B, C
d. B, D, A, C
Answer  Explanation 

ANSWER: B, D, A, C

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   To change the sampling rate for better efficiency in two or multiple stages, The decimation and interpolation factors must be _________unity.

a. Less than
b. Equal to
c. Greater than
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Greater than

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   In direct form realization for an interpolator, which among the following generates an intermediate signal?

a. Upsampler
b. Downsampler
c. Anti-imaging filter
d. Anti-aliasing filter
Answer  Explanation 

ANSWER: Upsampler

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Anti-imaging filter with cut-off frequency ωc = π/ I is specifically used _______ upsampling process for the removal of unwanted images.

a. Before
b. At the time of
c. After
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: After

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   Decimation is a process in which the sampling rate is __________.

a. enhanced
b. stable
c. reduced
d. unpredictable
Answer  Explanation 

ANSWER: reduced

Explanation:
No explanation is available for this question!