Non-Linear Applications of Op-amp - Electronic Engineering (MCQ) questions & answers

1)   Among which of the following factors do/does the operation of sample and hold mode depend/s?

a. Input
b. Output
c. Position of switch
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Position of switch

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   In a peak detector circuit, which component holds the peak value till a higher peak value is detected?

a. Diode
b. Inductor
c. Capacitor
d. MOSFET switch
Answer  Explanation 

ANSWER: Capacitor

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   In hysteresis width, the hysteresis voltage is equal to _______ upper & lower threshold voltages (VUT  & VLT).

a. sum of
b. difference between
c. product of
d. division of
Answer  Explanation 

ANSWER: difference between

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   In an inverting Schmitt Trigger circuit, the hysteresis ________ is also known as 'hysteresis width'.

a. voltage
b. current
c. resistance
d. power
Answer  Explanation 

ANSWER: voltage

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   Which among the following circuits is also regarded/known as ' Threshold Detector '?

a. Window detector
b. Over voltage indicator
c. Level detector
d. Zero crossing detector
Answer  Explanation 

ANSWER: Level detector

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   For reducing the effects of input offset in comparator, what would be the possible value of input offset voltage?

a. Low
b. Moderate
c. High
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Low

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   Zero crossing detector circuit plays a crucial role in conversion of input sine wave into a perfect _________at its output.

a. triangular wave
b. square wave
c. saw-tooth wave
d. pulse wave
Answer  Explanation 

ANSWER: square wave

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   For an ideal comparator, what should be the value of the response time?

a. Zero
b. Unity
c. Infinite
d. Unpredictable
Answer  Explanation 

ANSWER: Zero

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Basically, response time is defined as the time acquired by the comparator to accomplish ______of its transition corresponding to the voltage step at the input.

a. 20%
b. 50%
c. 70%
d. 100%
Answer  Explanation 

ANSWER: 50%

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   Which parameter/s is/are used to indicate the speed of a comparator?

a. Response Time
b. Propagation Delay
c. Both a and b
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Both a and b

Explanation:
No explanation is available for this question!