Op-amp IC Technology - Electronic Engineering (MCQ) questions & answers

1)   The noise produced by the differential input stage can be reduced by the selection of __________.

a. Proper transistor type
b. Proper geometry
c. Adequate level of operating currents
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Which among the following is/are responsible for electrical interactions?

a. Parasitic capacitance
b. Mutual inductance
c. Both a and b
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Parasitic capacitance

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Which among the following has a constant power spectral density over a wide frequency range?

a. White noise
b. Black noise
c. Pink noise
d. Blue noise
Answer  Explanation 

ANSWER: White noise

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Popcorn noise is generated by abrupt variations in input bias current especially due to imperfect surface conditions of _______.

a. Conductor
b. Insulator
c. Semiconductor
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Semiconductor

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   Flicker noise is also regarded as _______.

a. Popcorn noise
b. 1/f noise
c. Both a and b
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: 1/f noise

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   In op-amps, which type of noise occurs due to discrete flow of current in the device?

a. Shot noise
b. Burst noise
c. Thermal noise
d. Flicker noise
Answer  Explanation 

ANSWER: Shot noise

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   How many stages are involved in bipolar op-amp?

a. 2
b. 3
c. 4
d. 6
Answer  Explanation 

ANSWER: 3

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   Which op-amp technology/ies exhibit/s low current sourcing/ sinking capacity?

a. Bipolar op-amp
b. CMOS op-amp
c. BICMOS op-amp
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: CMOS op-amp

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Which among the following belong to the category of bipolar technology?

A. JFET
B. MOSFET
C. P-N junction isolation
D. Di-electric isolation


a. A & B
b. B & C
c. C & D
d. A & D
Answer  Explanation 

ANSWER: C & D

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   Unipolar belongs to ________technology/ies of integrated circuits.

a. Hybrid
b. Monolithic
c. Both a and b
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Monolithic

Explanation:
No explanation is available for this question!