Overhead transmission distribution lines - Electrical Engineering (MCQ) questions and answers

1)   What is the angle between the pole and stay?

a. 30 °
b. 45 °
c. 60 °
d. 10 °
Answer  Explanation 

ANSWER: 30 °

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   What should be the minimum insulation resistance of a 11 kV line when tested with a 1000 v Megger?

a. 10 kV
b. 50 kV
c. 33 kV
d. 120 kV
Answer  Explanation 

ANSWER: 50 kV

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   For what voltage is the H type of poles used?

a. 22 kV
b. 130 kV
c. 11 kV
d. All of these
e. None of these
Answer  Explanation 

ANSWER: 130 kV

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Which test(s) is / are conducted after completion of erection of 11 kV line but before energisation of lines?

a. Conductor continuity tests
b. Earth resistance tests
c. Insulation resistance tests
d. Both (a) & (c)
e. All of these
Answer  Explanation 

ANSWER: All of these

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   What is the empirical formula employed for the determination of spacing of conductors in case of aluminium conductors?

a. √S + V / 100
b. √S + 120 / V
c. √S + V / 150
d. √S + V / 1 kV
Answer  Explanation 

ANSWER: √S + V / 150

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   What should be the spacing between the two conductors if the working voltage is 11 kV?

a. 76 mm
b. 101 mm
c. 190 mm
d. 250 mm
Answer  Explanation 

ANSWER: 101 mm

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   Steel rail poles of height 13 meters are used for transmission purpose of _________ voltage.

a. 33 kV
b. 11 kV
c. 22 kV
d. Both (a) & (b)
e. All of these
Answer  Explanation 

ANSWER: 33 kV

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   To prevent the decaying owing to snow and rain, the wooden poles are protected by _____________ cap at the top.

a. Aluminium
b. Zinc
c. Cement
d. All of these
e. None of these
Answer  Explanation 

ANSWER: All of these

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   What is the maximum span upto which the wooden poles can be used?

a. 20 m
b. 50 m
c. 60 m
d. 100 m
Answer  Explanation 

ANSWER: 60 m

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   Which among these is a part of distribution system?

a. Feeders
b. Distributors
c. Service mains
d. All of these
e. None of these
Answer  Explanation 

ANSWER: All of these

Explanation:
No explanation is available for this question!