Power System - Transmission Distribution - Electrical Engineering (MCQ) questions and answers

1)   What does the bedding on the cable consists of?

a. Jute strands
b. Hessian type
c. Paper tape compounded with a fibrous material
d. Any of these
Answer  Explanation 

ANSWER: Any of these

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   The capacitances of a 3 phase belted cable are 12.6 μ F  between the three cores bunched together and the lead sheath and 7.4 μ F between one core and the other two connected to sheath. What will be the charging current drawn by the cable when connected to a 66 kV supply?

a. 100 A
b. 99.3648 A
c. 105.236 A
d. 107.74 A
Answer  Explanation 

ANSWER: 107.74 A

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   A distribution system is shown in figure with load currents as marked. The two ends of the feeder are fed by voltage sources such that Vp = Vq = 3 V, the value of the voltage Vp for a minimum voltage of 220 V at any point along the feeder is

distribution system

a. 225.89 V
b. 222.89 V
c. 220.0 V
d. 228.58 V
Answer  Explanation 

ANSWER: 225.89 V

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   A 132 kV transmission line, with the weight of conductor = 680 kg/km, length of span = 260 m, ultimate strength = 3100 kg, safety factor =2. Calculate the height above ground at which the conductor should be supported. Ground clearance required is 10 m.

a. 10.7 m
b. 13.7 m
c. 20.83 m
d. 18.75 m
Answer  Explanation 

ANSWER: 13.7 m

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   What is the main advantage of ring main system over radial system?

i. Voltage drop in the feeder is less.
ii. Power factor is higher.
iii. Supply is more reliable.

Which among the above statements are correct?


a. i and ii only
b. ii and iii only
c. i and iii only
d. i, ii and iii
Answer  Explanation 

ANSWER: i and iii only

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Which of these systems uses the 3 phase 4 wire system?

a. Primary distribution
b. Secondary distribution
c. Primary transmission
d. Secondary transmission
Answer  Explanation 

ANSWER: Secondary distribution

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   What is the total charging current per phase for a 33 kV, 50 Hz, 3 phase underground cable of 4 km length using 3 single core cables?  Each conductor has a diameter of 2.5 cm and the radial thickness of insulation is 0.5 cm.

a. 15.28 A
b. 11.87 A
c. 13.85 A
d. 8.25 A
Answer  Explanation 

ANSWER: 11.87 A

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   Which tests are conducted to locate the fault location in the cables?

a. Murray loop test
b. Varley loop test
c. Both (a) and (b)
d. None of these
Answer  Explanation 

ANSWER: Both (a) and (b)

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   The generating voltage and frequency in India is about?

a. 11 kV and 60 Hz
b. 11 kV and 50 Hz
c. 220 kV and 60 Hz
d. 220 kV and 50 Hz
Answer  Explanation 

ANSWER: 11 kV and 50 Hz

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   The ABCD parameter of a 3 phase transmission line is given as follows

A = D = 0.8 ∠ 1 °, B = 170 ∠ 85 ° Ω , and C = 0.002 ∠ 90.4 ° ℧ the sending end voltage is 400 kV. What is the receiving end voltage under no load condition?


a. 400 kV
b. 500 kV
c. 320 kV
d. 417 kV
Answer  Explanation 

ANSWER: 500 kV

Explanation:
No explanation is available for this question!


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...