Agriculture in India - MCQs with answers - Part III

Agriculture in India - MCQs with answers - Part III


1. Which is the Indian state with the largest area irrigated by tube wells, as per 2010 records?

a) Bihar
b) Punjab
c) Rajasthan
d) Uttar Pradesh

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) Uttar Pradesh

Uttar Pradesh has the largest area irrigated by tube wells followed by Punjab, Rajasthan and Bihar.



2. Which is the Indian state with the largest area irrigated by canals, as per 2009-10 records?

a) Andhra Pradesh
b) Haryana
c) Rajasthan
d) Uttar Pradesh

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) Uttar Pradesh

Uttar Pradesh has the largest area irrigated by canals followed by Andhra Pradesh, Rajasthan and Haryana.



3. Which is the largest rice producing Indian state, as per 2013-14 records?

a) Andhra Pradesh
b) Uttar Pradesh
c) West Bengal
d) Punjab

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) West Bengal

West Bengal is the largest rice producing state with 14.32% share followed by Uttar Pradesh with 13.85% share and Andhra Pradesh with 12.69% share.



4. Which is the largest wheat producing Indian state, as per 2013-14 records?

a) Haryana
b) Punjab
c) Uttar Pradesh
d) Karnataka

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Uttar Pradesh

Uttar Pradesh is the largest wheat producing state with 30.85% share followed by Punjab with 16.74% share and Haryana with 12.27% share.



5. Which is the largest maize producing Indian state, as per 2013-14 records?

a) Andhra Pradesh
b) Karnataka
c) Maharashtra
d) Madhya Pradesh

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Karnataka

Karnataka with 20.02% share is the largest maize producing Indian state followed by Andhra Pradesh with 17.19% share and Maharashtra with 13.32% share.



6. Which is the largest jowar producing Indian state, as per 2011-12 records?

a) Andhra Pradesh
b) Karnataka
c) Madhya Pradesh
d) Maharashtra

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) Maharashtra

Maharashtra is the leading jowar producing state followed by Karnataka, Madhya Pradesh, Andhra Pradesh.



7. Which is the largest bajra producing Indian state, as per 2011-12 records?

a) Gujarat
b) Haryana
c) Rajasthan
d) Uttar Pradesh

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Rajasthan

Rajasthan is the leading bajra producing state followed by Uttar Pradesh, Haryana, Gujarat.



8. Which is the highest gram producing state, as per 2013-14 records?

a) Madhya Pradesh
b) Maharashtra
c) Rajasthan
d) Gujarat

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Madhya Pradesh

Madhya Pradesh is the leading gram producing state followed by Rajasthan and Maharashtra.



9. Which is the leading Indian state in cotton production, as per 2013-14 records?

a) Andhra Pradesh
b) Gujarat
c) Maharashtra
d) Tamil Nadu

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Gujarat

Gujarat with 30.48% share is the leading state in cotton production followed by Maharashtra with 23.73% share and Andhra Pradesh with 20.06% share.



10. Which is the leading Indian state in sugarcane production, as per 2013-14 records?

a) Maharashtra
b) Tamil Nadu
c) Uttar Pradesh
d) Andhra Pradesh

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Uttar Pradesh

Uttar Pradesh with 38.56% share is the leading state in sugarcane production followed by Maharashtra with 21.79% share and Tamil Nadu with 10.85% share.



11. Which is the leading Indian state in groundnut production, as per 2013-14 records?

a) Andhra Pradesh
b) Gujarat
c) Tamil Nadu
d) Karnataka

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Gujarat

Gujarat with 52.08% share is the leading state in groundnut production followed by Tamil Nadu with 12.79% share and Andhra Pradesh with 10.83% share.



12. Which is the highest coconut producing Indian state, as per 2013-14 records?

a) Karnataka
b) Kerala
c) Tamil Nadu
d) Maharashtra

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Kerala

Kerala with 45.22% share is the highest coconut producing state followed by Tamil Nadu with 26.56% share and Karnataka with 10.85% share.



13. Which state was the leading producer of fish in India during 2013-14 records?

a) Andhra Pradesh
b) Gujarat
c) West Bengal
d) Maharashtra

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Andhra Pradesh

Andhra Pradesh is the leading producer of fish followed by West Bengal and Gujarat.


Post your comment

    Discussion

  • RE: Agriculture in India - MCQs with answers - Part III -harish mahla (03/18/16)
  • give me a PDF
  • RE: Agriculture in India - MCQs with answers - Part III -CareerRide (03/10/16)
  • Please find most updated questions on Agriculture here