# Aptitude model placement papers with solution - set 3

## Aptitude model placement papers with solution - set 3

Q1. Determine a man’s present age if his present age is 125% of his age 10 years ago and 83.333% of his age 10 years from now.

A. 40 years
B. 50 years
C. 60 years
D. 70 years

Solution: According to the question current age of the man is:

1. 125% of his age 10 years ago

2. 83.333% of his age 10 years from now

Let the current age of the man be x.

Therefore, equating the two equations generated:

125/100(x-10) = 250/3(x+10)

x = 50

Q2. What percentage of the total distance is saved by a man if he walks diagonally across a square park rather than walking around the edges?

A. 20%
B. 30%
C. 33%
D. 35%

Solution: For a square plot of side 1 m, diagonal can be calculated by applying the Pythagoras theorem.

In this case diagonal = square root of sum of square of sides= √(12) + (12)
=√2

Therefore, Total distance saved by walking on the diagonal = 2m - √2m
% Distance saved= 2-√2 / 2 = 29.2% which approximately accounts for 30%

Q3. A sum is presently Rs 5760 due sometime hence and has a banker’s gain of 10. What is the true discount?

A. Rs 240
B. Rs 420
C. Rs 480
D. Rs 400

Solution: The above question is solved directly by concepts of banker’ discount.

i.e. Total Discount = √Present Worth + Banker’s Gain

So, Total Discount = √5760 + 10

=> 230 + 10

=> 240

Q4. I take 2 hours to go 2 km against the current of a stream and 20 minutes to go 1 km along the current. How long will I take to travel 5 km in stationary water?

A. 2 hr 30 min
B. 2 hr
C. 4 hr
D. 3 hr 30 min

ANSWER: A. 2 hr 30 min

Solution: Let the speed of stream be y and speed of boat in still water be x Now we know that speed= distance / time.

The boat travels 20 minutes downstream which means 1/3rd of an hour.

=> Boat speed upstream= 2/2= 1kmph -- (1)

=> Boat speed downstream = 1/(1/3) = 3 kmph – (2)

=> x + y = 3, x – y = 1

Solving these equations we get x = 2 and y = 1

Therefore, Speed of boat in still water = 2 kmph

=> Time taken to travel 5 km in stationary water = 5 / 2 = 2 hr 30 minutes

Q5. What day will be 61 days after today, if today is Monday?

A. Tuesday
B. Thursday
C. Saturday
D. Friday

Solution: The basic concept in a problem involving days is finding the number of odd days. In 61 days:

=> 7 x 8 + 5 = 5 odd days

=> Monday + 5 days = Saturday

Hence 61 days from today will be a Saturday.

Q6. 40 cows eat 40 canes in 40 days. How many days will one cow take to eat one cane?

A. 1
B. 40
C. 20
D. 60

Solution: Let one cow eat one cane in x days.

=> By virtue of direct and indirect proportion:

Cows ↑ Days↓ (Indirect Proportion)

Cows ↑Canes↓ (Direct Proportion)

Cows Ratio: 40 : 1

SugarCane: 1:40 : : x : 40

=> 40 * 1*40 = x*40

x=40

Q7. How many times do the hands of the clock coincide in a day?

A. 22
B. 24
C. 20
D. 21

Solution: Every hour the hour hand and minute hand coincide once.

=> Every 12 hours hands should coincide 12 times

But in 11 to 1 the clock hands coincide once only at 12

Hence, in every 12 hours hands coincide 11 times.

Therefore, In 24 hours clock hands coincide 11 x 2 = 22 times.

Q8. In a decade, a town’s population increases from 175000 to 262500. What is the average % increase of population each year?

A. 4%
B. 6%
C. 5%
D. 50%

Solution: Increase in population in 10 years= 262500-175000= 87500

Now, % increase will be increase in (population /original population) * 100

=> 87500/175000*100= 50% increase in population over 10 years

Therefore, Average % increase each year= 50/10= 5%

Q9. Solve for the given equation

121 x 54 =?

A. 68225
B. 75625
C. 76569
D. 45854

Solution: This question can be solved by 2 approaches:

=> Direct Multiplication

=> Numerical Operations

Direct multiplication is quite time consuming and involves a lot of calculations. An easier approach is based on numerical operations.

=> 121 x (10/2)4 = 121 x 10000/16 = 75625 (Lesser calculations, Saves time)

Q10. What should be next in the given series?

2, 7, 10, 22, 18, 37, 26

A. 42
B. 52
C. 62
D. 72

Solution: This question contains two series’ running simultaneously:

=> The numbers in odd places are increasing by 8

2 + 8 = 10

10 + 8 = 18

18 + 8 = 26

=> The numbers in even places are increasing by 15

7 + 15 = 22

22 + 15 = 37

37 + 15 = 52

Therefore, Next number will be 37+15= 52