Aptitude test for management/mba

Home > Aptitude test > Aptitude test for management/mba

Aptitude test for management/mba


Multiple choice aptitude questions and answers for management/mba students. These are model questions that are frequently asked in exams and entrance test

1. X divided by 899 gives a remainder 63. What remainder will be obtained by dividing X by 29?

10056
10001
10056
10057

View Answer / Hide Answer

ANSWER: 10057





2. A 3-digit number xyz is squared, which of the following could be the last digit of the square?

1
2
3
8

View Answer / Hide Answer

ANSWER: 1




3. What will be the number of zeroes at the end of the product of 1, 3, 5, 7 ….. 99?

10
11
1
Nil

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Nil




4. In x/y, the remainder is 17. In 2x/y, the remainder is 5. What is y?

12
27
29
39

View Answer / Hide Answer

ANSWER: 29




5. Which is the least number, which, when divided by 12 and 16, leave the same remainder, but is exactly divisible by 11?

99
55
132
176

View Answer / Hide Answer

ANSWER: 55




6. When 8% of a number is added to the number itself the result is 810. What is the number?

700
750
722
745.2

View Answer / Hide Answer

ANSWER: 750




7. What is the LCM of 24, 48 and 72?

144
154
156
157

View Answer / Hide Answer

ANSWER: 144




8. What is the HCF of 143 and 208?

11
12
13
14

View Answer / Hide Answer

ANSWER: 13




9. D’s income is Rs. 960. She saves Rs. 192. What % does she save?

25%
12%
20%
None of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: 20%




10. There are 50 students of whom 47 are present. What % is absent?

8%
3%
6%
12%

View Answer / Hide Answer

ANSWER: 6%




11. R earns Rs.15000 a year. He spends 18% on rent. How much rent does he pay in a month?

2700
275
225
325

View Answer / Hide Answer

ANSWER: 225




12. R got 35% hike in his salary and 20% incentive on sales. If R sold goods worth Rs. 850 last year and the salary was Rs 70, then how much more does he earn this year with sales of Rs.900?

204
304
294
454

View Answer / Hide Answer

ANSWER: 304




13. X shaved 40% of his customers and gave a haircut to 80%. He charged Rs.7 for a shave and Rs.5 for a hair cut. If 20% of customers who opted for a shave also had a haircut, what were the earnings if he had 75 customers?

410
1020
510
None of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: 510




14. A man purchased a carriage and horse in Rs. 1500. By selling the horse at 10% loss and carriage at 20% profit he earned a profit of 8% on the whole transaction. What is the price of carriage (in Rs.)?

600
900
1000
None of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: 900




15. A man sold an article at 10% loss. Had he sold the article for Rs. 10 more, he would have earned a profit of 10%. What is the cost price of article (in Rs.)?

100
80
50
60

View Answer / Hide Answer

ANSWER: 50




16. A businessman sells a lot of shirts at a profit of 12.5% and then invests the proceeds in purchasing a lot of trousers, which he sells at a profit of 20%. If he makes a net profit of Rs. 700, the cost of the shirts was?

2400
2000
2500
1600

View Answer / Hide Answer

ANSWER: 2000




17. The ratio of milk and water in 55 liters of mixture is 7: 4. How much water must be added to make the mixture’s ratio 7: 6 (in liters)?

5
10
15
25

View Answer / Hide Answer

ANSWER: 10




18. A sum of Rs 45 is made up of 100 coins, partly of 50 p and partly 25 p. How many 50 p coins are there?

20
40
75
80

View Answer / Hide Answer

ANSWER: 80




19. A mixture of glycerin and water contains 35% glycerin by weight. 25 grams of water is added to such 100 grams of mixture. What % of glycerin by weight is there in the new mixture?

25
23
29
28

View Answer / Hide Answer

ANSWER: 28




20. A man buys milk at certain rate per liter and after mixing it with water sells it again at the same rate. Find how many ml of water there are in every liter of milk if the man makes a profit of 20%?

20 ml
200 ml
250ml
150 ml

View Answer / Hide Answer

ANSWER: 200 ml



Post your comment

    Discussion

  • RE: Aptitude test for management/mba -Roba Habtamuu (01/25/21)
  • give me methods of solved quality question
  • RE: Aptitude test for management/mba -Roba (01/25/21)
  • methods of solved question to see

  • RE: Aptitude test for management/mba -Ansari Irshad (04/27/18)
  • Can you please share the solution for problem no 26
  • Aptitude test for management/mba -Aptitude test (10/09/13)
  • 21. Two cyclists do the same journey by travelling at 9 and 10 km/hr respectively. Find the distance traveled when one takes 32 minutes longer than the other.

    44 km
    48 km
    50 km
    46 km

    View Answer / Hide Answer

    ANSWER: 48 km




    22. The first third of a 75 km trip took twice as long as the rest of the trip. If the first third took h hours, then the average speed for the whole trip was

    50/h kmph
    75/2h kmph
    25/2h kmph
    225/2h kmph

    View Answer / Hide Answer

    ANSWER: 50/h kmph




    23. X travels distance Y in 5 hours. If the speed increases by 8 kmph, then it would have taken 3 hours. Y is

    200 km
    120 km
    60 km
    40 km

    View Answer / Hide Answer

    ANSWER: 60 km




    24. Two quantities are in the ratio 2:3. What is the smaller number if their sum is 70?

    42
    28
    14
    21

    View Answer / Hide Answer

    ANSWER: 28




    25. X can walk a certain distance in with a uniform speed in 50 days. How long will it take him to cover twice the distance with half of the normal speed?

    50 days
    25 days
    12 days
    200 days

    View Answer / Hide Answer

    ANSWER: 200 days




    26. 20 men, 30 women and 60 children working 6 hours/day build a 200 m long 2 m high and 40 cm wide wall in 20 days. How long a wall 1.5 m high and 60 cm wide will 30 men, 15 women and 30 children build, working 9 hours/day in 15 days?

    75 m
    150 m
    225 m
    166.66 m

    View Answer / Hide Answer

    ANSWER: 75 m




    27. 12 men can dig a trench in 36 days working 10 hrs/day. How many hours a day of daily work will be required of 36 men working for 30 days to dig that trench?

    5 hrs.
    4 hrs.
    6 hrs.
    None of these

    View Answer / Hide Answer

    ANSWER: 4 hrs.




    28. A can do a piece of work in 40 days. He worked at it for 5 days then B finished it in 21 days. In how many days can A and B together finish the work?

    12 days
    15 days
    18 days
    24 days

    View Answer / Hide Answer

    ANSWER: 15 days




    29. A and B can do a piece of work in 6 days and C in 12 days. In how many days will A, B and C do it together?

    6 days
    5 days
    4 days
    3 days

    View Answer / Hide Answer

    ANSWER: 4 days




    30. A, B, C and D can do a piece of work in 40 days. If A and B can do it together in 100 days, and C alone in 120 days, find the time in which D alone can do it.

    120 days
    200 days
    150 days
    None of these

    View Answer / Hide Answer

    ANSWER: 150 days