Aptitude test for MCA

Home > Aptitude test > Aptitude test for MCA

Aptitude test for MCA


Multiple choice aptitude questions and answers for MCA students. These are model questions that are frequently asked in exams and entrance test

1. 40 feet rope is cut into 2. One piece is 18 feet longer than the other. What is the length of the shorter piece?

9
11
18
22

View Answer / Hide Answer

ANSWER: 11




2. If a non leap year has two consecutive months with the thirteenth day on Friday, what are the months?

January and February
February and March
March and April
April and May

View Answer / Hide Answer

ANSWER: February and March




3. If x + 5y = 16 and x= -3y, then y =

-24
-8
8
2

View Answer / Hide Answer

ANSWER: 8




4. The average of 5 quantities is 6. The average of 3 of them is 4. What is the average of remaining 2 numbers?

9
10
8
9.5

View Answer / Hide Answer

ANSWER: 9




5. X / X = X / 42, which of the following should replace all the X?

6
7
2
42

View Answer / Hide Answer

ANSWER: 42




6. A, B and C distribute Rs. 1,000 among them. A and C have Rs. 400, B and C Rs. 700. How much does C have?

Rs 100
Rs 50
Rs 200
Rs 300

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Rs 100




7. A full milk glass weighs 2.5 times that of an empty one. If a glass of milk is 250 gm, then the empty glass is

100 g
71.25 g
71.43 g
350 g

View Answer / Hide Answer

ANSWER: 100 g




8. X is younger than Y by three years. The product of their ages is 180. Find their ages.

15, 12
16, 12
14, 12
15, 14

View Answer / Hide Answer

ANSWER: 15, 12




9. The sum of three consecutive odd numbers is 27. Find the numbers.

7, 9, 11
5, 7, 13
9, 11,12
8, 9, 12

View Answer / Hide Answer

ANSWER: 7, 9, 11




10. A car covers 300 km at some speed. If its speed is increased by 10 kmph, it will cover the same distance in 1 hour less. Find the speed of the car.

25
50
40
20

View Answer / Hide Answer

ANSWER: 50




11. A train moving with a speed of 40 kmph takes 2 hours 6 minutes more to cover a certain distance than a train moving at 96 kmph. What is the distance (in km)?

117
285
144
None of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: 144




12. 2 runners cover the same distance at 15 and 16 kmph. Find the distance if one takes 16 minutes more than the other.

64 km
66 km
68 km
70 km

View Answer / Hide Answer

ANSWER: 64 km




13. Three numbers are in the ratio 3:4:5. The sum of their squares is Rs 1250. What is the sum of numbers?

40
50
60
90

View Answer / Hide Answer

ANSWER: 60




14. What is the sum of this series?
1, 3, 5, 7, 9, ...... 99.


2500
1500
3500
None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: 2500




15. Find the sum of all 2 digit numbers divisible by 3.

1665
2008
1600
1565

View Answer / Hide Answer

ANSWER: 1665




16. A vehicle has an insurance of 4/5 of its original value. Premium on the vehicle at the rate of 1.3% amounts to 910 Rs. What is the original value of the vehicle?

78,500
82,500
87,500
90,000

View Answer / Hide Answer

ANSWER: 87,500




17. A sells a bicycle to B and makes a profit of 20%. B sells the same bicycle to C at a profit of 25%. If the final S.P. of the bicycle was Rs. 225, find out the cost price of the bicycle for A.

120
125
140
150

View Answer / Hide Answer

ANSWER: 150




18. A number is divided by 296 to give a remainder 75. When the same number is divided by 37, what will be the remainder?

1
2
4
8

View Answer / Hide Answer

ANSWER: 1




19. A and B enter into a partnership with an investment of 16,000 and 12,000 rupees respectively. After three months, A withdraws Rs. 5000 while B invests Rs. 5000 more. After 3 months, C joins the business with an investment of Rs. 21,000. The total profit after a year of business comes out to be Rs 26, 400. By how much does the share of B exceed that of C?

1800
2400
3600
4200

View Answer / Hide Answer

ANSWER: 3600




20. a:b = 5:2. What is the value of (8a + 9b): (8a + 2b)?

22:29
26:61
29:22
61:26

View Answer / Hide Answer

ANSWER: 29:22


Post your comment

    Discussion

  • Aptitude test for MCA -Aptitude test (10/09/13)
  • 21. A natural number is greater than another natural number by 3. The sum of their squares is 89. Find them.

    5, 8
    11, 8
    4, 7
    9, 6

    View Answer / Hide Answer

    ANSWER: 5, 8




    22. The average of 5 quantities is 6. The average of 3 of them is 4. What is the average of remaining 2 numbers?

    9
    10
    8
    9.5

    View Answer / Hide Answer

    ANSWER: 9




    23. The average of 13 results is 68. The average of first seven is 63 and that of last seven is 70. What is the seventh result?

    57
    46
    47
    94

    View Answer / Hide Answer

    ANSWER: 47




    24. Twenty years ago, my age was 1/3 of what it is now. What is my present age?

    66 years
    30 years
    33 years
    36 years

    View Answer / Hide Answer

    ANSWER: 30 years




    25. A full milk glass weighs 2.5 times that of an empty one. If a glass of milk is 250 gm, then the empty glass is

    100 g
    71.25 g
    71.43 g
    350 g

    View Answer / Hide Answer

    ANSWER: 100 g




    26. A bucket contains 38 liter of water. If 2/5 water is removed and then 3/5 of the remaining is removed, the remaining water will be -

    Nil
    28.8 liter
    9.12 liter
    14.6 liter

    View Answer / Hide Answer

    ANSWER: 9.12 liter




    27. A car consumes 210 liters of petrol weekly. For how many days will 1470 liters of petrol be sufficient?

    48
    49
    50
    52

    View Answer / Hide Answer

    ANSWER: 49




    28. Think of a number, divide it by 4 and add 9 to it. The result is 15. What is the number thought of?

    24
    25
    26
    27

    View Answer / Hide Answer

    ANSWER: 24




    29. 3 entrepreneurs invest in the ratio 13:6:2. If the smallest investment is Rs. 3000, what is the total investment ?

    Rs. 33,000
    Rs. 31,500
    Rs. 30,500
    Rs. 28,000

    View Answer / Hide Answer

    ANSWER: Rs. 31,500




    30. Find the least number of 5 digits, which is exactly divisible by 89.

    24
    26
    27
    28

    View Answer / Hide Answer

    ANSWER: 27