Factories Act, 1948 - MCQs with answers - Part III

Factories Act, 1948 - MCQs with answers - Part III


Choose the correct option for the questions below

1. Choose the correct option that states the type of leave facilities for a worker mentioned in the factories act?

a. Maternity leave
b. Casual leave
c. Annual leave with wages as per factories act
d. National & Festival Holidays

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Annual leave with wages as per factories act



2. State true or false for the below mentioned statement.

i. A young person between 15 to 18 years of age is not allowed to work on any dangerous machine.

a. True
b. False

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. False

A young person between 15 to 18 years of age is not allowed to work on any dangerous machine without training or supervision. If supervision or adequate training is given then they will be allowed to work.



3. What is the maximum amount of fees to be paid for licensing process?

a. 5 years
b. 1 year
c. 3 years
d. 7 years

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. 5 years



4. Which section of the factories act covers the list of diseases given in the schedule?

a. Section 3
b. Section 25
c. Section 87
d. Section 89

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. Section 89



5. Under section 106, a complaint must be filed within ____ months of the date when the commission of the offence came to the knowledge of an inspector.

a. 6 months
b. 3 months
c. 1 months
d. 12 months

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. 3 months



6. Section 76 empowers the state government to make rules for _____

a. The period of work for all children employed
b. Fitness certificate to work in a factory
c. Canteen facilities
d. Prescribing physical standards to be attained by the young persons for working in factories

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. Prescribing physical standards to be attained by the young persons for working in factories



7. Which of the below mentioned provisions come under safety provisions?

a. Lighting
b. Crèche
c. Self – acting machinery
d. Ventilation and Temperature

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Self – acting machinery



8. Choose the correct option that states the duties of a certifying surgeon as per section 10(4) of the factories act.

A. Examination and certification of young persons

B. Examination of persons working in factories engaged in dangerous occupations as may be specified in the act.

C. Exercising of medical supervision as may be prescribed for any factory or class where young persons are or are about to be employed in any work which is likely to cause injury to their health.

a. Only A
b. Only B & C
c. None of the above
d. All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. All of the above



9. Fill in the blanks to complete the following statement.

i. Where work of the same kind is carried out by two or more sets of workers working during different periods of the day, each of such set is called ______.

a. Relay
b. Shift
c. Group
d. Co- worker

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Relay



10. In cubic meters how much space is allotted to each worker after the commencement of factories act?

a. 9.5
b. 10
c. 14.2
d. 12.4

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. 14.2


Post your comment

    Discussion

  • RE: Factories Act, 1948 - MCQs with answers - Part III -Ashish (06/07/20)
  • please review question 2