General awareness/studies Q & A - Oct 28, 2014

General awareness / studies questions and answers - Oct 28, 2014


1. Identify the western liberal principles mentioned in the Directive Principles.

1. Uniform Civil Code.
2. Prevention of slaughtering cows
3. Promote cottage industries.

a. 1 only
b. 1 and 2
c. 1,2 and 3
d. 2 only

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. 1 only

Part IV of the Indian Constitution has a set of guidelines to the state, known as the Directives Principles of State Policy. It contains western liberal principles, Gandhian and socialist principles.




2. Identify the writ. This is issued to protect personal liberty of an individual against the arbitrary action of the state and private individuals too.

a. Habeas corpus
b. Mandamus
c. Prohibition
d. Quo warranto

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Habeas corpus

The literal meaning of the term is “to have a body”. It means the body should be produced before the court. The accused can also claim compensation.




3. Consider the following statements and identify the right ones.

1. Civil Disobedience Movement involved deliberate violation of law.
2. Women did not participate in this movement.

a. 1 only
b. 2 only
c. Both
d. None

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. 1 only

This movement started in the 1930s and aimed at attaining Purna Swaraj. Women participated in large scale picketing.




4 Which of the following plan was declared as a failed plan?

a. 2nd Five Year Plan
b. 3rd Five Year Plan
c. 4th Five Year Plan
d. 5th Five Year Plan

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. 3rd Five Year Plan

During the 3rd Five Year Plan, there was economic slowdown. There were many reasons for it. One of the main reason was the 1962 Indo- China and 1965 Indo- Pak wars.




5 Which of the following are the exceptions to Article 16?

a. Residence
b. Special favors to backward classes
c. Religion
d. All the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. All the above

Article 16 of the constitution provides for equality of opportunity in matters of unemployment. No discrimination shall be made in the name of class, sex, creed, religion etc.




6. Consider the following statements and identify the right ones.

1. Mandamus cannot be issued against the President and Governors.
2. Private right can be enforced by the writ of Mandamus.

a. 1 only
b. 2 only
c. Both
d. None

View Answer / Hide Answer

ANSWER: 1 only

The literal meaning of the term is command. It is issued against public authority and inferior courts for purpose of enforcing legal rights.




7. Consider the following statements and identify the right ones.

1. The chairman of SEBI is appointed by the Finance Minister.
2. SEBI is a regulator of primary and secondary market.

a . 1 only
b. 2 only
c. both
d. none
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. none

SEBI is a regulator of secondary market. The chairman and other members are appointed by the Government of India and the Reserve Bank of India




8. Consider the following statements and identify the right ones.

1. Article 226 imposes a duty on the high court to issue the writs.
2. Article 32 imposes the same duty on the Supreme Court.

a. 1 only
b. 2 only
c. both
d. none

View Answer / Hide Answer

ANSWER: 2 only

Article 32 empowers the Supreme Court to issue writs , while Article 226 empowers the High courts to do the same. However, it is the duty imposed only on Supreme Court.




9. Which of the following are not the institutions of the World Bank?

a. International Bank for Reconstruction and Development
b. International Finance Corporation
c. World Trade Organisation
d. Multilateral Investment Guarantee Agency

View Answer / Hide Answer

ANSWER: World Trade Organisation

World Bank has 5 institutions viz, the IBRD, International Finance Corporation, MIGA, International Centre for Settlement of Investment Disputes and International Development Agency.




10. Which country surpassed India as the largest gold consumer this year?

a. Japan
b. USA
c. China
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. China

In 2013, China became the largest buyer of gold. There was squeeze in supply of gold in India.


Post your comment