Indian Physiogrpahy - MCQs with answers - Part II

Indian Physiogrpahy - MCQs with answers - Part II


1. Which is the largest physiographic division of India?

a) The Northern Mountains
b) The Great Plains
c) The Peninsular Plateau
d) The Islands

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) The Peninsular Plateau

It is bounded by the Aravallis in the North-West, Maikal range in the North, Hazaribagh and Rajmahal Hills in the North-East, the Western Ghats in the West and the Eastern Ghats in the East.



2. Which river bounds Bundelkhand Uplands in the north?

a) Ganga
b) Yamuna
c) Chambal
d) Ramganga

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Yamuna

Bundelkhand is divided between the states of Uttar Pradesh and Madhya Pradesh, with the larger portion lying in the latter.



3. Which river borders Meghalaya-Mikir Uplands in the east?

a) Doyang
b) Dikhu
c) Dhansiri
d) Tizu

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Dhansiri

This river receives almost all the western and southern drainages of Nagaland. Its main tributaries are river Dzuza and Diphu.



4. Where is Shillong peak situated?

a) Arunachal Pradesh
b) Assam
c) Manipur
d) Meghalaya

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) Meghalaya

Shillong peak is the highest point of Meghalaya.



5. Which basin is also called Chhattisgarh Plain?

a) Mahanadi
b) Godavari
c) Krishna
d) Cauvery

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Mahanadi

It is bounded by the Chota Nagpur plateau to the north, the Raigarh hills to the northeast, the Raipur Upland to the southeast, the Bastar plateau to the south, and the Maikala Range to the west.



6. Which one of the following forms the real watershed of the Peninsula?

a) Anamudi
b) Pushpagiri
c) Perumal Peak
d) Western Ghats

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) Western Ghats

The area is one of the world's ten "Hottest biodiversity hotspots".



7. Which is the highest mountain in the Nilgiri Hills?

a) Anamudi
b) Chembra Peak
c) Dolphin's Nose
d) Doddabetta

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) Doddabetta

The Eastern Ghats join the Sahyadris in the Nilgiris to form a mountain knot whose is Doddabetta.



8. The Eastern Ghats form the eastern boundary of which region?

a) Bhander Plateau
b) Chota Nagpur Plateau
c) Deccan Plateau
d) Kaas Plateau

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Deccan Plateau

Deccan Plateau is located between Western Ghats and Eastern Ghats.



9. Which one of the following passes through the middle of the country?

a) The Equator
b) The Tropic of Cancer
c) The Tropic of Capricorn
d) Prime Meridian

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) The Tropic of Cancer

The Tropic of Cancer divides India climatically in the northern and southern parts.



10. Which is the coldest place in India?

a) Drass
b) Hemkund
c) Kufri
d) Lachen

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Drass

Drass is a small town in the state of Jammu and Kashmir which is located on the Kargil-Srinagar Highway or NH-1.


Post your comment