India's Freedom struggle from 1905- 1918 - MCQs with answers - Part I

India's Freedom struggle from 1905- 1918 - MCQs with answers - Part I


1. Why did the trend of extremism began from 1905?

A) Growth of education
B) Dissatisfaction with the growth of moderates
C) Reaction to increasing westernisation
D) Reactionary policies of Curzon

i) Only A and B
ii) Only B and C
iii) Only C and D
iv) All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: iv) All of the above



2. Who amongst the following was not an extremist?

A) Bipin Chandra Pal
B) Aurbindo Ghosh
C) Bal Gangadhar Tilak
D) Gopal Krishna Gokhale

View Answer / Hide Answer

ANSWER: D) Gopal Krishna Gokhale

Lal, Bal and Pal were popular extremists.



3. Find the correct option:

A) Swadeshi movement had its genesis in the anti- partition movement for Bengal.

B) The government decision for partition was made public in 1903.

C) The official reason of administration differed from the actual reason, that was to check the rising nationalism.

D) The western half was Hindu dominated region and Eastern half was Muslim dominated region.

i) Only A and B
ii) Only B and C
iii) Only C and D
iv) All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: iv) All of the above



4. Which amongst the following was not a propaganda through newspapers?

A) Hitabadi
B) Shamlee
C) Sanjibani
D) Bengalee

View Answer / Hide Answer

ANSWER: B) Shamlee

These propaganda were done to educate people and pressurise government to change the decision
for partition of Bengal.



5. Find the correct option:

A) On August 1905, formal proclamation of Swadehi movement was made.

B) Boycott of Manchester cloth and Liverpool salt was on agenda.

A) Only A
B) Only B
C) Both A and B
D) None

View Answer / Hide Answer

ANSWER: C) Both A and B



6. Partition of Bengal came into force on:

A) October 16, 1905
B) October 17, 1906
C) October 16, 1906
D) October 17, 1905

View Answer / Hide Answer

ANSWER: A) October 16, 1905



7. Find the correct option:

A) Extremists and Moderates wanted spread of the movement against partition should be taken beyond Bengal.

B) Surat session of India National Congress was a consequence of split due to Swadeshi movement.

A) Only A
B) Only B
C) Both A and B
D) None

View Answer / Hide Answer

ANSWER: C) Both A and B

Only extremists wanted spread of the movement against partition should be taken beyond Bengal.
This became the reason for Surat Split.



8. In which session did D. Naoroji declare Swaraj or Self- government to be the goal of Congress?

A) Calcutta Session 1907
B) Lahore Session 1929
C) Karachi session 1931
D) Calcutta Session 1906

View Answer / Hide Answer

ANSWER: D) Calcutta Session 1906



9. Swadeshi movement led to :

A) Boycott of foreign goods
B) Corps of Volunteers or ‘samitis’
C) Emphasis on atma shakti or self reliance
D) Programme of Swadeshi or national education

i) Only A and B
ii) Only B and C
iii) Only C and D
iv) All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: iv) All of the above



10) National Council of Education and System was set up to organise the system of education in:

A) August 15, 1906
B) August 16, 1906
C) August 17, 1906
D) August 18, 1906

View Answer / Hide Answer

ANSWER: A) August 15, 1906


Post your comment