Industrial Disputes Act, 1947 - MCQs with answers - Part V

Industrial Disputes Act, 1947 - MCQs with answers - Part V


1. No person employed in a public utility service shall go on strike in breach of contract within ____ of giving such a notice.

a. 14 days
b. 6 weeks
c. 7 days
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. 6 weeks



2. Choose the correct option where no workmen shall go on a strike in breach of contract and no employer of any such workmen shall declare a lock - out during:

a. The pendency of conciliation proceedings before a board and 7 days after the conclusion of such proceedings

b. The pendency of proceedings before labour court, tribunal or national tribunal and 2 months, after the conclusion of such proceedings

c. During any period in which a settlement or award is in operation, in respect of any of the matters covered by the settlement or award

d. All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. All of the above



3. Section ____ covers the definition of continuous service.

a. 25B
b. 25
c. 25A
d. 26

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. 25B



4. How many days of service will be termed as continuous service when working in a mine industry?

a. 190 days
b. 240 days
c. 365 days
d. 180 days

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. 190 days



5. State true or false.

i. If a workmen is laid – off for more than 45 days no compensation shall be payable in respect of any period of the lay - off after the expiry of 45 days.

a. True
b. False

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. True



6. A workmen who is employed in an industrial establishment in the place of another workman whose name is borne on the muster rolls of the establishment is ___

a. Temporary workmen
b. Permanent workmen
c. Badli workmen
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Badli workmen



7. Will a workman be entitled to compensation if he does not present himself for work at the establishment at the appointed time during normal working hours at least once a day?

a. Yes
b. No

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. No



8. How much compensation does the workman deserve at the time of retrenchment?

a. Equivalent to 15 days average pay
b. 6 months
c. Equivalent to 30 days average pay
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Equivalent to 15 days average pay



9. Which section deals with compensation to workmen in case of transfer of undertakings?

a. Section 25F
b. Section 25FF
c. Section 25
d. Section 25E

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Section 25FF


Post your comment

    Discussion

  • THE EMPLOYEE STATE INSURANCE ACT,1948 -SHWEETY (09/18/20)
  • CAN YOU SHARE ESIC REALTED MCQ QUESTION BANK AND ANSWER SHEET.
  • RE: Industrial Disputes Act, 1947 - MCQs with answers - Part V -Supriya Raskar (09/17/20)
  • Basket full Thanks for notes
  • RE: Industrial Disputes Act, 1947 - MCQs with answers - Part V -Gopi (08/12/20)
  • Strike with in 14 days of such notice