Maternity Act, 1961 - MCQs with answers - Part I

Maternity Act, 1961 - MCQs with answers - Part I


1. _____________ means in relation to an establishment being a mine (or an establishment wherein persons are employed for the exhibition of equestrian, acrobatic and other performances) the Central government and in relation to any other establishment.

a. Employer
b. Appropriate government
c. Establishment
d. Factory

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Appropriate government



2. In the maternity act, an inspector is appointed under which section?

a. Section 14
b. Section 2
c. Section 10
d. Section 15

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Section 14



3. What is the minimum number of days that a woman should have worked in an establishment before claiming the maternity benefit?

a. 365 days
b. 120 days
c. 80 days
d. 240 days

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. 80 days



4. What is the maximum period for which any woman is entitled to maternity benefit?

a. 6 weeks
b. 12 weeks
c. 18 weeks
d. 24 weeks

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. 12 weeks



5. What is the amount of medical bonus entitled to a woman who is also entitled to receive maternity benefit?

a. 250 rupees
b. 500 rupees
c. 1000 rupees
d. 100 rupees

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. 250 rupees



6. The maternity benefit act's objectives were achieved by the enactment of _______________

a. Factories Act, 1948
b. Payment of wages act, 1936
c. Employees State Insurance Act of 1948
d. Standing orders act, 1946

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Employees’ State Insurance Act of 1948



7. In which year did the amendment act come into force?

a. 1996
b. 1961
c. 1998
d. 1976

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. 1996



8. Which section of the act states the conditions for eligibility of benefits?

a. Section 18
b. Section 5
c. Section 10
d. Section 8

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Section 5



9. Till what age of the child will a mother get 2 nursing breaks in the course of her daily work?

a. 12 months
b. 6 months
c. 18 months
d. 15 months

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. 15 months



10. How many weeks in advance a written notice for maternity leave has to be given to the employer by the expecting women?

a. 4 weeks
b. 7 weeks
c. 1 week
d. 8 weeks

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. 7 weeks


Post your comment

    Discussion

  • RE: Maternity Act, 1961 - MCQs with answers - Part I -Aspirant (05/27/20)
  • UPDATE Required... Please Update.
  • RE: Maternity Act, 1961 - MCQs with answers - Part I -Payal Sah (04/17/20)
  • I think it's need to update.
  • RE: Maternity Act, 1961 - MCQs with answers - Part I -thalinjan (09/20/18)
  • So much interesting to study and give answer
  • RE: Maternity Act, 1961 - MCQs with answers - Part I -ranjita naik (05/27/17)
  • Sir i need more mcqs on IR....
  • RE: Maternity Act, 1961 - MCQs with answers - Part I Question No 4 Answer Should Be Change Now. -Pratik (04/15/17)
  • After Amendment of Maternity Act .Please update Your Answer for Q.4