Manufacturing Processes - 1 - Mechanical Engineering (MCQ) questions and answers

1)   Which of the following statements are true for ultrasonic welding?

1. Productivity of ultrasonic welding is high
2. Thin pieces can be welded to thicker pieces by ultrasonic welding
3. Ultrasonic welds contain foreign inclusions
4. Post cleaning of welds is necessary in ultrasonic welding
5. Preparation required for ultrasonic welding process is very little

- Published on 03 Aug 15

a. (1), (2) and (4)
b. (2), (3) and (4)
c. (1), (3) and (5)
d. (1), (2) and (5)
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: (1), (2) and (5)

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   The welding process by Metal Inert-Gas (MIG) welding is
- Published on 03 Aug 15

a. slower than the welding process by Tungsten Inert-Gas (TIG) welding
b. faster than the welding process by Tungsten Inert-Gas (TIG) welding
c. at same speed as the welding process by Tungsten Inert-Gas (TIG) welding
d. at unpredictable speed
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: faster than the welding process by Tungsten Inert-Gas (TIG) welding

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Which current is used in Tungsten Inert-Gas (TIG) welding?
- Published on 03 Aug 15

a. Only A.C. can be used as welding current
b. Only D.C. can be used as welding current
c. Both A.C. and D.C. can be used as welding current
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both A.C. and D.C. can be used as welding current

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   What is swing over carriage?
- Published on 03 Aug 15

a. The maximum diameter of workpiece that can be rotated over the bed ways
b. The minimum diameter of workpiece that can be rotated over the bed ways
c. The maximum diameter of workpiece that can be rotated over lathe saddle
d. The minimum diameter of workpiece that can be rotated over lathe saddle
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: The maximum diameter of workpiece that can be rotated over lathe saddle

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   Which of the following is not a part of carriage of the centre lathe?
- Published on 03 Aug 15

a. Tool post
b. Apron
c. Compound rest
d. Gear box controls
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Gear box controls

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Consider the following diagram of tailstock.

The part shown in blue color in the below diagram is called as


- Published on 03 Aug 15

MP1 (70).jpeg
a. tailstock clamping lever
b. tailstock dead centre
c. tailstock spindle
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: tailstock spindle

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   The centre lathes receive their power through
- Published on 03 Aug 15

a. headstock
b. tailstock
c. both a. and b.
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: headstock

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   Chances of crack propagation are more in
- Published on 03 Aug 15

a. cold working process
b. hot working process
c. both a. and b.
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: cold working process

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   In circular drawing process, when the depth of drawing is more than the diameter of the die, then the process is called as
- Published on 03 Aug 15

a. forced drawing
b. hollow drawing
c. deep drawing
d. all of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: deep drawing

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   What is the process, in which the metal is caused to flow through a restricted orifice to create an extremely elongated strip of uniform and comparatively smaller cross-sectional area, called?
- Published on 03 Aug 15

a. Rolling
b. Extrusion
c. Drawing
d. Spinning
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Extrusion

Explanation:
No explanation is available for this question!


1 2 3 4 5 6 7 8