# Aptitude test series Set 2

1)   In how many ways can the letters of the word INDIA be arranged, such that all vowels are never together?

a. 48
b. 42
c. 28
d. 36
 Answer  Explanation ANSWER: 42 Explanation: First, we find out the number of times a particular letter occurs in the given word:2 – I1 – A 1 – D1 – N=> Total number of solutions minus the number of times all three vowels are together. Now, using the concept of permutation and combination:=> Divide the possible combination by 2! because it occurs twice and replacing one by another will cause no difference in the word. => Total number of words that can be formed: 5!/2! => Total number of words that can be formed keeping all the vowels together: 3! 3!/2! => 60 – 18 = 42

2)   Income of A is 25% more than the income of B. What is the income of B in terms of income of A?

a. 80%
b. 75%
c. 78.66%
d. 71.25%
 Answer  Explanation ANSWER: 80% Explanation: One of the most basic questions. Let income of B be 100. Income of A is 25% more than income of B which means Income of A becomes 125Now income of B in terms of A = 100/125 *100 = 80%

3)   A starts walking at 4 kmph and 4 hours after his start B starts cycling at 10 kmph. After how much distance will B catch up with A?

a. 26.2 km
b. 25.7 km
c. 23.2 km
d. 26.67 km
 Answer  Explanation ANSWER: 26.67 km Explanation: Distance travelled by each of them is to be made equal.=> Distance travelled walking = Distance covered cycling.Let after 4 hours of walking, A walk for x hours more before B catches up with him.=> Distance = Speed * Time(4+x)4 = 10xx = 8/3Therefore, It takes B 8/3 hours to catch up with A. Distance: 8/3 x 10 = 80/3 km = 26.67

4)   A man purchased a carriage and horse in Rs. 1500. By selling the horse at 10% loss and carriage at 20% profit he earned a profit of 8% on the whole transaction.

What is the price of carriage (in Rs.)?

a. 600
b. 900
c. 1000
d. None of these
 Answer  Explanation ANSWER: 900 Explanation: No explanation is available for this question!

5)   Two trains are moving in the same direction at 50 km/hr and 30 km/hr. The faster train crosses a man in the slower train in 18 seconds. Find the length of faster train.

a. 125 meter
b. 100 meter
c. 110 meter
d. None of these
 Answer  Explanation ANSWER: 100 meter Explanation: No explanation is available for this question!

6)   If one is added to the numerator of the fraction it becomes one. If one is added to the denominator of the fraction it becomes 1/2. The fraction is?

a. 1/2
b. 3/5
c. 2/3
d. 2/5
 Answer  Explanation ANSWER: 2/3 Explanation: Let the fraction be x/y.=> (x+1)/y = 1=> x+1 = y—(1)x/(y-1) = 1/2=> 2x = (y+1)—(2)=>Equating (1) and (2)=> x+1 = 2x-1=>x=2Subsituting the value of x in (1)=>y=3=>2/3

7)   A boat with speed 15 km/hr in standing water goes 30 km downstream and returns in a total of 4.5 hours. What is the speed of current?

a. 4 kmph
b. 6 kmph
c. 5 kmph
d. 8 kmph
 Answer  Explanation ANSWER: 5 kmph Explanation: Speed of the boat in still water: 15 km/hrSpeed of boat downstream: (15+x)km/hr where x is speed of the current.The boat travels 30 km downstream and then 30 km upstream and takes 9/2 hours.Total time= Time taken to travel downstream + Time taken to travel upstream=> 4/5= (30/(15+x))+(30/(15-x))=>x= 5

8)   Find the odd one out:

125, 106, 88, 76, 65, 58, 53

a. 88
b. 106
c. 125
d. 76
 Answer  Explanation ANSWER: 88 Explanation: This sequence represents a series in which from the reverse order a prime number is added:53+5=5858+7=6565+11=7676+13=8989+17=106106+19=125Hence 88 is the answer.

9)   A natural number is greater than another natural number by 3. The sum of their squares is 89. Find them.

a. 5, 8
b. 11, 8
c. 4, 7
d. 9, 6
 Answer  Explanation ANSWER: 5, 8 Explanation: No explanation is available for this question!

10)   What is the CP of Rs 100 stock at 4 discount, with 1/5% brokerage?

a. 99.6
b. 96.2
c. 97.5
d. 98.25
 Answer  Explanation ANSWER: 96.2 Explanation: Use the formula,CP= 100 – discount + brokerage%CP= 100-4+1/596.2Thus the CP is Rs 96.2.

11)   A pipe is 30 m long and is 45% longer than another pipe. Find the length of the other pipe.

a. 20.68
b. 20
c. 20.12
d. 20.5
 Answer  Explanation ANSWER: 20.68 Explanation: Let length of other pipe be XAccording to question, 30 = 45/100 X + X30 = 0.45X + X30 = 1.45 XX= 30/1.45X = 20.68mThus the length of the other pipe is 20.68 metres.

12)   A car consumes 210 liters of petrol weekly. For how many days will 1470 liters of petrol be sufficient?

a. 48
b. 49
c. 50
d. 52
 Answer  Explanation ANSWER: 49 Explanation: No explanation is available for this question!

13)   The average of 5 quantities is 6. The average of 3 of them is 4. What is the average of remaining 2 numbers?

a. 9
b. 10
c. 8
d. 9.5
 Answer  Explanation ANSWER: 9 Explanation: No explanation is available for this question!

14)   15th august 2010 was which day of the week?

a. Thursday
b. Friday
c. Wednesday
d. Sunday
 Answer  Explanation ANSWER: Sunday Explanation: 15th August 2010 can be written as 2009 + days from 1st January 2010 to 15th August 2010.=> Total number of odd days in 400 years = 0Hence, total number of odd days in 2000 years = 0 (as 2000 is a perfect multiple of 400)Odd in days in the period 2001-2009:7 normal years + 2 leap yeas=> (7*1) + (2*2) = 11=> Odd days will be 11- (7*1) = 4Days from January 1 to August 15 in 2010: 31+28+31+30+31+30+31+15= 227 days.= 32 weeks and 3 days, this gives additional 3 odd days.=> Total odd days= 3+4=7=> 7 odd days=1 week= 0 odd days=> 0 odd days= SundayThus, 15th August 2010 was a Sunday.

15)   A boatman rows 96 km downstream in 8 hours with a stream speed of 4kmph. How much time will he take to cover 8km upstream?

a. 4 hours
b. 6 hour
c. 2 hours
d. 1 hours
 Answer  Explanation ANSWER: 2 hours Explanation: Speed = distance/timeSpeed downstream: 96 / 8 km/hr = 12kmphSpeed of stream = 4kmphEffective speed of boat = (12-4) kmph= 8kmphDistance to be travelled upstream= 8 kmSpeed upstream = boat speed-current speed= 8-4 kmph= 4 kmphTime taken = distance/speed = 8/ 4 hours=2 hoursThus it will take 2 hours to go upstream.

16)   6 men and 8 women can do as much work in a given time as 3 men and 13 women. The capacities of a man and a woman are in the ratio

a. 3:8
b. 3:5
c. 5:3
d. 5:8
 Answer  Explanation ANSWER: 5:3 Explanation: No explanation is available for this question!

17)   C.P of 12 pens = S.P. of 8 pens. Calculate the gain percentage.

a. 25%
b. 33%
c. 37%
d. 50%
 Answer  Explanation ANSWER: 50% Explanation: No explanation is available for this question!

18)   While calculating the edge of a square, a worker makes an error of 2% in excess. What % error does he make in calculating area? (%)

a. 4.04
b. 4
c. 40.4
d. 4.004
 Answer  Explanation ANSWER: 4.04 Explanation: Given Error = 2% while measuring the side of a square.If the correct value of the side of square is 100, the measured value:=> 100 + 2% *100= 100+2=102The area of square with edge 100 = side*side=> 100*100=> 10000The area of square with side 102 = 102*102= 10404Error in area calculation = 10404-1000 = 404% error= (404/10000)*100= 4.04%

19)   The sum of ages of 5 children born at three year interval each is 50. How old is the youngest child?

a. 6
b. 5
c. 4
d. 3
 Answer  Explanation ANSWER: 4 Explanation: Let the age of youngest child be XAccording to the question, X + (X+3) + (X+6) + (X+9) + (X+12) = 505X + 30= 505X = 50-305X = 20X = 20/5 = 4Age of youngest child is 4 years.

20)   Sourav walks 20 meters towards North. He then turns left and walks 40 meters. He again turns left and walks 20 meters. Further, he moves 20 meters after turning to
right. How far is he from his original position?

a. 48 meters
b. 60 meters
c. 54 meters
d. 58 meters
 Answer  Explanation ANSWER: 60 meters Explanation: No explanation is available for this question!