| 1)   Who has been appointed Commonwealth Secretary General’s Special Envoy to Maldives on 19th June 2016? 
 a. Willy Mutunga
 b. WIlly Sutunga
 c. Willy Cutunga
 d. None of the above
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Willy Mutunga
                                                                             Explanation: Willy Mutunga, former Chief Justice of Kenya has now been made Commonwealth Secretary General’s Special Envoy to Maldives.
 This was done following the request of the Maldives government against the backdrop of the Commonwealth’s concern over the political situation following arrest and detention of senior political figuresForeign Affairs Ministry of Maldives acknowledged that the development was in response to the request of the governmentAt an extraordinary meeting of  CMAG (Commonwealth Ministerial Action Group) sending a special envoy to Male for review of the Constitution of Maldives to strengthen the separation of powers was mootedMutunga while emitting office as the Chief Justice of Kenya said that political leadership in Madlives would aid in the process of constitutional and political transitionCommonwealth has stated Dr. Mutunga would act on behalf of the Secretary General and regain independence of the Maldives government in a consultation with relevant stakeholders
 |  
 | 
		| 2)   What are single celled organisms called? 
 a. Eukaryotic
 b. Prokaryotic
 c. Dekaryotic
 d. None of the above
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation 
											                                Related Ques |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Eukaryotic
                                                                             Explanation: Cells leading to the rise of most complex forms of life on earth including multi-cellular organisms such as animals or plants, indicating result of growing intimacy between single celled relatives
 First living beings on earth were single cell organisms- these were simple cells which during the course of evolution have rise to eukaryotes or cells with a nucleusFirst eukaryote arose when prokaryotes joined forces.Prokaryotes are single celled organisms lacking a cell nucleusResearchers now hold that molecular machinery essential to eukaryotic life were borrowedThis proposal is associated with new genomic evidence associated with deep sea vents on the ocean floor.Eukaryotic cells differ from that of single celled relatives, archaea and bacteriaGenome of the archaean known as Lokiarchaeum contain eukaryotic signature proteins than any other prokaryoteGenome of this organism is now primed for eukaryogenesis with the acquisition of key genes and lipids from a bacterial symbiont
 |  
 | 
		| 3)   Scientists have created new software for quickly modelling and printing thousands of hair like structures. What is it called? 
 a. Cilllia
 b. Cillia
 c. Cilia
 d. None of the above
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation 
											                                Related Ques |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Cilllia
                                                                             Explanation: Scientists have created a new software that rapidly and efficiently models and prints thousands of hair like structures which takes a huge amount of computational time and power through conventional software.
 3D printers can print anything from a sports car to human skinResearchers at MIT have now developed a new technique to bypass a massive design step in 3D printingTeam created a new software platform called Cilllia that determines the angle, thickness, density  and height of thousands of hairs in just a few minutesUsing Cilllia, researchers designed arrays of hair like structures with resolution of 50 microns about the width of a human hairNew technology can be used to print wigs and hair extensions, adding 3D printed hair could perform critical tasks such as sensing, adhesion and actuation.Work inspired by hair like structures in nature provide benefits in case of human hair and movement in case of cilia which removes dust from lungs
 |  
 | 
		| 4)   Which moon of Jupiter is the only one to have a magnetic field and the possibility of life? 
 a. Ganymede
 b. Io
 c. Cassini
 d. None of the above
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation 
											                                Related Ques |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Ganymede
                                                                             Explanation: Discovery marks a milestone accomplished by  Hubble, which in 25 years in orbit has made scientific discoveries in the solar system. Deep ocean under the icy crust of Ganymede opened up exciting possibilities of life on earth.
 NASA’s Hubble Space telescope revealed the best evidence for underground saltwater ocean on Ganymede, Jupiter’s largest moonSubterranean ocean is thought to have more water than all water on Earth’s surfaceGanymede is the largest moon in the solar system and the only moon with its magnetic field
 |  
 | 
		| 5)   The world’s first microchip with how many processors is thought to be the fastest chip designed in a university lab? 
 a. 1200
 b. 1000
 c. 2000
 d. 2500
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: 1000
                                                                             Explanation: US scientists have created the world’s first microchip that has 1000 processors and is currently the fastest chip designed in the university laboratory
 Energy efficient microchip designed by University of California researchers is called the KiloCore chip and has maximal computation rate of 1.78 trillion instructions per second and close to 621 million transistors.This is the world’s first 1000 processor and is the highest clock rate processor ever designed in a universityFabricated by IBM using the 32nm CMOS technology, KiloCore chip’s each processor core can run its own small programme independently of othersMultiple processor chips have now been created that exceed the previous limit of 300 processors
 |  
 | 
		| 6)   Scientists combined 3D printed polymers with methane eating bacterial to produce which type of reactor? 
 a. More energy efficient
 b. Can produce methanol from the GHG
 c. Both a and b
 d. Neither a nor b
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation 
											                                Related Ques |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Both a and b
                                                                             Explanation: Scientists have combined 3D printed polymers with methane eating bacteria to create the first reactor that can produce methanol from the green house gas, advancement leading to efficient energy production.
 Researchers removed enzymes from methanotrophs, bacteria that consume methane and mix then with polymers printed or molded into innovative reactors.The enzymes retain close to 100 percent activity in the polymerLarge volume of methane leaks or flares during the operations because the gas is difficult to store and transport compared to more valuable liquid fuels
 |  
 | 
		| 7)   US space agency has unveiled plans for an electric powered airplane designated as X-57 nicknamed ____________. 
 a. Maxwell
 b. Maxine
 c. Maximum
 d. None of the above
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation 
											                                Related Ques |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Maxwell
                                                                             Explanation: To achieve more efficient, quieter and environment friendly aircraft compared to a conventional one, the US space agency has unveiled for an electric powered airplane designated as X-57.
 With 14 electric motors turning propellors and integrated into uniquely designed wings, NASA’s reaction will test the new propulsion technology using X-57 nicknamed Maxwell.The name Maxwell is to honour James Clerk Maxwell, a 19th century Scottish physicist who did groundbreaking work in electromagnetismNASA’s scalable convergent electric propulsion operations research project will build the X-57 by modification of recently obtained, Italian designed Tecnam P2006T twin engine light aircraft.
 |  
 | 
		| 8)   PSLV-C34 will launch on June 22 and place how many satellites into the same orbit? 
 a. 13
 b. 16
 c. 19
 d. 20
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation 
											                                Related Ques |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: 20
                                                                             Explanation: The Polar Satellite Launch Vehicle will lift off at 9.25 am on June 22nd from Sriharikota an important mission for ISRO.
 This vehicle has placed 20 satellites into the same orbit- the highest number of satellites to be put into orbit by a PSLV- it will perform experiments as wellFifty minutes after the satellites are injected into the orbit from the fourth stage of the vehicle, the engine will be reignited for five secondsIt will then be shut down for 50 minutes and reignited for another 5 seconds
 |  
 | 
		| 9)   A 10 km wide crater on Mars has been named after an earthquake hit Nepal earthquake. What is it called? 
 a. Lanftang
 b. Langtang
 c. Lastang
 d. None of the above
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Langtang
                                                                             Explanation: A nearly 10 km wide crater on Mars has been named after one of the villages worst hit by the devastating earthquake in Nepal in the previous year
 International Astronomical Union has named the crater after Langtang which is also a popular trekking siteClose to 215 people were killed in Langtang where a quake triggered avalanche submerged the village
 |  
 | 
		| 10)   Siemens will join hands with which company to form the world’s biggest wind power company? 
 a. Gamesa
 b. Singtel
 c. TATA
 d. Birla
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation 
											                                Related Ques |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Gamesa
                                                                             Explanation: Siemens of German and Gamesa of Spain have decided to come together to form the world’s biggest wind power company
 As part of the agreement initialled, the wind power business of Siemens including wind services will be merged with GamesaSiemens will receive newly issued shares of the combined company and hold 59 percent of the share capitalExisting shareholders of Gamesa will hold 41 percent
 |  
 | 
		| 11)   Which tech major has been selected as the technical partner to build a mobile app for Union Home Resources Development Ministry’s SWAYAM (Study Webs of Active Learning for Young Aspiring Minds)? 
 a. Microsoft
 b. Apple
 c. IBM
 d. None of the above
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation 
											                                Related Ques |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Microsoft
                                                                             Explanation: Microsoft on 17th June was selected as technical partner to build mobile app for the HRD SWAYAM platform (Study Webs of Active Learning for Young Aspiring Minds)
 Platform will launch 2000 MOOC courses for 3 crore students in 2016Microsoft has signed a deal of INR 38 crore rupees with AICTE to build and run the app for 3 yearsThe app will be taken over by AICTE after thatUGC Regulation 2016 was finalised in a credit framework for online learning through SWAYAM.
 |  
 | 
		| 12)   SBI on 16th June 2016 floated INR 200 crore rupee start up find to assist startups in which space? 
 a. IT
 b. Fintech
 c. Social media
 d. None of the above
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation 
											                                Related Ques |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Fintech
                                                                             Explanation: SBI on 16th June 2016 floated a 200 crore rupee fund for startups in the fintech space. Fund will consider assistance of INR 3 crore rupees to a firm registered for promoting business innovation using technology in financial services
 Traditional banks around the world are working with fintech firms to promote business innovations using technology in financial servicesSuitable regulatory framework will also be set up to address the associated risks like cyber security risk, data theft risk and technology risk.
 |  
 | 
		| 13)   Which country won the Hero Hockey Champions Trophy 2016 on 19th June 2016? 
 a. Australia
 b. Great Britain
 c. Germany
 d. India
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Australia
                                                                             Explanation: Australia won the trophy defeating India 1-0 in a shoot-out. Australia claimed the Champions Trophy title for the 14th time. Germany defeated Great Britain to win the bronze medal.
 Leading 4 countries were Australia, India, Germany and Great Britain
 |  
 | 
		| 14)   6 central universities will have full fledged Yoga departments from 2016-2017. To what number will this be raised in 2017-2018? 
 a. 13
 b. 15
 c. 18
 d. 20
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: 20
                                                                             Explanation: Six central universities have full fledged yoga departments from 2016-2017 and the number would be raised by 20 within one year. Six universities are Hemwati Nandan Bahugana Garhwal University, Uttarakhand (North), Viswa Bharti, West Bengal (East), Central University of Rajasthan (West), Central University of Kerala (South), Indira Gandhi National Tribal University, Amarkantak, Madhya Pradesh,(Central) and Manipur University (North East).
 Physical, mental, emotional and other aspects of the individual are honed through yoga.
 |  
 | 
		| 15)   What is the special initiative launched to promote and facilitate Korean investments in India? 
 a. Korea One
 b. Korea Business
 c. Korea Plus
 d. Korea Trade
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Korea Plus
                                                                             Explanation: Commerce and Industry Minister Smt. Nirmala Sitharaman and Joo Hyunghwan, Minister of Trade, Industry and Energy Government of Republic of Korea launched a special initiative to facilitate Korean investments in India
 It is called Korea PlusMoU for the same was signed between Ministry of Trade, Industry and Energy, Govt. of the Republic of Korea and Invest India, the National Investment Promotion & Facilitation Agency of India in January 2016. This MOU came as an outcome of the visit of the Indian Prime Minister to South Korea in May 2015.Korea Plus was operationalised on June 18, 2016
 |  
 | 
		| 16)   What is the full form of the P3 programme launched in Ladakh? 
 a. Pashmina Propagation Programme
 b. Pashmina Promotion Programme
 c. Pashmina Promotion Programmer
 d. None of the above
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Pashmina Promotion Programme
                                                                             Explanation: 5 Solarised Community Centre and 100 shelter homes for the benefit of the nomads (wool-growers) involved in Pashmina sheep rearing, in very hard conditions; were launched in Ladakh on 19th June
 Average pashmina yield has done up by 9.3 percent in the past two yearsThe P-3 program called the Pashmina Promotion Programme was launched by Minister of State for Textiles (Independent Charge).As part of this programme, financial assistance is being provided under different components such as Creation of Common Pashmina Facilitation Centre for Wool Testing, Portable Electric Units for Handloom Spinning and Weaving etc.
 |  
 |