| 1)   Genpact has announced the appointment of whom to its Board of Directors with immediate effect? 
 a. Carol Lincoln
 b. Carol LeBron
 c. Carol Lindstrom
 d. None of the above
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation 
											                                Related Ques |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Carol Lindstrom
                                                                             Explanation: Genpact announced the appointment of ex-Deloitte vice chairman Carol Windstorm to the board of directors with immediate effect. Recently retired from Deloitte, Windstorm led strategic relationship management at the firm. She was also president of the Deloitte Foundation and member of Deloitte & Touche Board of Directors for six years.
 She served on the DTT Global Board of Directors for 8 years and held many management and client leadership positions during her Deloitte careerCompany’s principal shareholder Bain Capital has evaluated acquisition of NASDAQ listed IT services firm Syntel, creating speculation about billion dollar consolidation move in the Information Technology Services industryBain along with Genpact looked at a possible acquisition of Syntel some months ago
 |  
 | 
		| 2)   IOC has allowed athletes who qualify to compete as members of team of which group? 
 a. Neutral flag
 b. Olympic flag
 c. Russian Olympic Committee
 d. None of the above
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation 
											                                Related Ques |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Russian Olympic Committee
                                                                             Explanation: Athletes who have qualified will compete as members of the team of Russian Olympic Committee, according to IOC President Thomas Bach.
 Bach dismissed the idea that Russian track and field stars could compete under neutral or Olympic flag as indicated when IAAF extended the ban on Russian track and field stars on 17th June 2016
 |  
 | 
		| 3)   Which media agency bagged the Grand Prix in the Glass Lions category at the Cannes Lions International Festival of Creativity for 2016? 
 a. Mindshare
 b. Ogilvy & Mather
 c. Lintas
 d. None of the above
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Mindshare
                                                                             Explanation: Mindshare is one of India’s full service media agencies and part of GroupM and it has bagged Grand Prix in the Glass Lions category at the Cannes Lions International Festival of Creativity 2016 for its 6 Pack Band campaign
 The Glass Lions is a Lion for Change, created in partnership with Lean In dot organ to recognise work positively affecting gender inequality, injustice or imbalance.Campaign was an initiative for HUL’s Brooke Bond Red Label Tea in association with Y Flims
 |  
 | 
		| 4)   India has retained its ranking as the 10th highest recipient of FDI in 2015, according to which UNCTAD report? 
 a. World Investment Report 2016
 b. World Investment Report 2015
 c. World Investing Report 2016
 d. World Investing Report 2015
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation 
											                                Related Ques |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: World Investment Report 2016
                                                                             Explanation: India has retained the ranking as the tenth highest recipient of FDI in 2015 receiving USD 44 billion in investment that year compared to US $35 billion in 2014, as per the UN
 World Investment Report 2016 released by UNCTAD found India also jumped a place in terms of attractiveness as a business destination in 2015 to sixth place with 14 percent of respondents naming it as destination of their choice
 |  
 | 
		| 5)   Future Group has entered into a collaboration with which company, to enable customers to convert purchases to equated monthly instalments? 
 a. Bajaj Finance Ltd
 b. Bajaj Group
 c. Bajaj Capital Ltd
 d. Kotak Mahindra
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation 
											                                Related Ques |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Bajaj Finance Ltd
                                                                             Explanation: Future Group has entered into a collaboration with Bajaj Finance Ltd, the retail lending arm of Bajaj Finserv to enable customers to convert purchases into equated monthly instalments
 Both companies have come out with co-branded EMI Network card launched in Mumbai.Credit facility is available to customers of Future Group brands on minimum purchase of INR 5000 to maximum of INR 3 lakhs- payment can be made in a period of 3 months to two years
 |  
 | 
		| 6)   Aircel has partnered with which company to enable TN customers to watch regional movies on the go? 
 a. Fastfilmz
 b. Faststage
 c. Fastcel
 d. None of the above
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation 
											                                Related Ques |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Fastfilmz
                                                                             Explanation: Aircel has partnered with Bengaluru based Fastfilmz to permit customers in TN to see regional movies on the go. Integrated customers can approach the nearest retailer or Aircel store and ask for Aircel-Fastfilmz scratch card, downloading the application and getting a 14 day free subscription trial period
 Partnership permits Aircel customers to access library of 400 latest Tamil and Telugu movies
 |  
 | 
		| 7)   Who has quit as Chairman of Bayer Crop Science Ltd on 21st June, 2016? 
 a. Vijay Mallya
 b. Gautam Singhania
 c. Adi Godrej
 d. Ratan Tata
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Vijay Mallya
                                                                             Explanation: Controversial industrialist Vijay Mallya has quit as Chairman of BayerCrop Science Ltd promoted by Bayer AG
 He also resigned as director of the companyCompany has accepted his resignationHe was appointed Chairman of the Board in 2004 in the month of March
 |  
 | 
		| 8)   Who will be stepping down from SoftBank Group Corp? 
 a. Masayoshi Son
 b. Nikesh Arora
 c. Mahesh Arora
 d. None of the above
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation 
											                                Related Ques |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Nikesh Arora
                                                                             Explanation: Nikesh Arora considered the top contender to succeed SoftBank Group Corp, founder and CEO Masayoshi Son will be handing over his current post as President of the Japanese company
 This became clear after Son clarified Arora won’t get the top job in the near futureDevelopment comes 24 hours after Arora was given a clean chit in an internal investigation for alleged irregularities in SoftBank Indian investments Housing dot com and Oyo Rooms.Arora is a former Google executive who made headlines as one of the top paid company officials in the worldArora made valuable contributions to SoftBank such as the monetisation of a stake in Chinese e-commerce giant Alibaba, and sale of stake in gamemnaker Supercell.In May SoftBank said it aimed to sell US $7.9 billion of its stake in Alibaba.Arora joined SoftBank from Google where he was Chief Business OfficerSoftBank invested in growth stage companies in India such as Snapdeal, Ola and Oyo
 |  
 | 
		| 9)   ISRO is gearing up for a scramjet engine based on air breathing propulsion following success of RLV-TD. What does RLV stand for? 
 a. Reusable Lever Vehicle
 b. Reusable Launch Vehicle
 c. Reusable Laser Vehicle
 d. Reusable Long Vehicle
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation 
											                                Related Ques |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Reusable Launch Vehicle
                                                                             Explanation: Following the success of the Reusable Launch Vehicle-TD in the previous month, ISRO is testing a scramjet engine associated with air breathing propulsion
 Test flight of the indigenously developed scramjet engine will take place at Sriharikota’s Satish Dhawan Space Centre.Called Advanced Technology Vehicle, the test platform will comprise a scramjet engine associated with a two stage sounding rocket- RH 560Vehicle is being characterised and fabricated at VSSC and ISRO Propulsion Complex, MahendragiriAir breathing engine will be released at a height of 70 km and ignited during coasting phase.Apart from the hypersonic ignition at Mach 6, ISRO sustained the combustion for 5 secondsMaintaining combustion in this condition is a technical challenge as the fuel has to be ignited in milliseconds
 |  
 | 
		| 10)   Candidates will now be able to access what aspect of their selection for recruitment into Central government following government approval of a Niti Aayog proposal? 
 a. Rankings
 b. Scores
 c. Position
 d. Both a and b
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation 
											                                Related Ques |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Both a and b
                                                                             Explanation: Candidates taking various exams for recruitment into Central government will now be able to access scores and rankings through a dedicated portal.
 Government has approved the proposal of Niti Aayog in this regardResults are to be available for public viewing unless the candidate has opted out of the disclosure scheme at the time of filing applicationsNIC will be developing a website Integrated Information System for Public Recruitment Agencies, according to DoPTThe integrated website will also have links to numerous recruiting agencies like UPSC, SSC etc own web pages
 |  
 | 
		| 11)   Twitter will now permit users to post longer videos of close to 140 seconds and some publishers will be able to create videos as long as ____ minutes 
 a. 4
 b. 6
 c. 7
 d. 10
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation 
											                                Related Ques |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: 10
                                                                             Explanation: Twitter known for its 140 character limit on tweets and is now permitting users to post longer videos of 140 seconds. The microblogging site indicated some publishers can create videos as long as 10 minutes
 The microblogging site also launched a new mobile app allowing publishers to analyse interactions with followers called Twitter EngageIt recently acquired AI firm Magic PonyVideos had previously been restricted to 30 seconds140 second limit will apply to video streaming service Vine of Twitter which earlier had a six second limit
 |  
 | 
		| 12)   Shadows of objects vanished in which Ujjain village due to a typical astronomical position of the Sun on 21st June 2016? 
 a. Dongra
 b. Dongla
 c. Dongsa
 d. Dongfa
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Dongla
                                                                             Explanation: Shadows of objects vanished in Dongla village, Ujjain district for a minute on account of the typical astronomical position of Sun on 21st June- the longest day of the year
 Sun was positioned on Tropic of Cancer on northern hemisphere around 12:28 pmPosition was exactly atop the Dongla village where the Tropic of Cancer has passed creating a phenomenon where object shadows vanish for a minuteThis rare occurrence is seen once a year on solstice which is the longest day of the yearMonday (June 21 2016) was the longest day in the northern hemisphere of 13 hours 34 minutes and shortest night of 10 hours 26 minutesSun assumes the unique position as the earth is tilted 23.5 degreesThe entire movement of the Sun and shadow less period was studied using a Shanku Yantra or vertical gnomonThis is a traditional astronomical device installed by Sawai Raja Jaisingh of Jaipur in 1719  and with the help of the shadow of the gnomon, the angle of elevation and zenith distance of the sun can be determined.At Dongla village, Tropic of Cancer and ancient Indian Time Meridien meet and on June 21 solstice, the shadow of the gnomon vanishes
 |  
 | 
		| 13)   Which village in AP will be developed as a smart village of international standards? 
 a. Mori
 b. Mari
 c. Meri
 d. Miri
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Mori
                                                                             Explanation: Mori village in East Godavari district in AP will be developed as a smart village of the international standards
 Partners in the project on 19th June 2016 announced the prototype will be ready by mid December 2016Mori is a cashew exporting village in AP’s East Godavari districtProject involves the use of digital tools, real time data and uninterrupted internet connectivityTo provide 24/7 power supply, USP will be in place
 |  
 | 
		| 14)   Which movie won two awards under the Asia New Talent Awards Category at the 19th Shanghai International Film Festival on June 21, 2016? 
 a. Thithu
 b. Thithi
 c. Thithir
 d. Thitha
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Thithi
                                                                             Explanation: Kannada movie Thithi in the third week of June 2016 won two awards- Best Film and Best Script Writers under the Asia New Talent Awards Category at the 19th Shanghai International Film
 The film premiered at the 68th Locamo International Film Festival and won the Golden Leopard honour in the Filmmakers of the Present category and the Swatch First Feature awardFilm has also won numerous other awards at film festivals held in Mumbai, Palm Springs, Marrakech etcIt is drama film comprising non professional actors from villages in Mandya district in Karnataka
 |  
 | 
		| 15)   Which public sector bank was named in the Hall of Shame List of 158 banking institutions investing billions of dollars in companies creating cluster bombs, according to Dutch campaign group PAX Worldwide Investments in Cluster Munitions report? 
 a. SBI
 b. OCI
 c. PNB
 d. IDBI
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation 
											                                Related Ques |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: SBI
                                                                             Explanation: SBI is the only Indian entity in the list. It includes global giants like Barclays, JP Morgan, Credit Suisse and BoA.
 Report looks at investments into companies involved in production of cluster munitions158 financial institutions invested over 28 billion US dollars in the seven companies researched in the report between June 2012 and April 2016.These 7 companies are China Aerospace Science and Industry, China Aerospace Science and Technology, Hanwha (South Korea), Norinco (China), Orbital ATK (US), Poongsan (South Korea) and Textron (US).Maximum number of banks are from the US
 |  
 | 
		| 16)   Name Rome’s first elected female mayor. 
 a. Christina Raggi
 b. Virginia Raggi
 c. Chiara Raggi
 d. None of the above
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Virginia Raggi
                                                                             Explanation: Virginia Raggi a leading member of populist anti corruption movement M5S or Five Star Movement was on June 20, 2016 elected as Rome’s first female mayor
 She is the first candidate from that party, M5S to be elected to Rome’s mayoralityRaggi who will turn 38 in July is also the youngest mayor in the country’s historyM5S is a political party founded by comedian turned political leader Beppe GrilloWith this win, the party emerged as main opposition to centre-left PM Matteo Ranzi
 |  
 | 
		| 17)   TASL has collaborated with which company to launch a JV called TBAL? 
 a. Boeing
 b. Lufthansa
 c. Reliance Defence
 d. Honeywell
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation 
											                                Related Ques |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Boeing
                                                                             Explanation: Tata Advanced Systems Limited and Boeing on June 18, 2016 celebrated the laying of a fresh facility in Hyderabad for JV named Tata Boeing Aerospace
 JV has also been established to co-produce Boeing AH-64 Apache helicopter fuselages and other aero structures and pursue integrated systems in aerospaceFacility has been under development for pursuing a framework agreement between the two companies in July 2015The JV location is in Adibatla IT and Aero SEZ (TATA Aerospace SEZ) about 50 km from HyderabadManufacturing aerospace and defence products like UAVs are essential here.It will also produce Ah-64 fuselage on a global scale and has been flown or selected for acquisition by US and 15 other nations including India
 |  
 | 
		| 18)   Who is the world’s oldest professional footballer? 
 a. Zinedine Zidane
 b. Ronaldo
 c. Messi
 d. None of the above
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation 
											                                Related Ques |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: None of the above
                                                                             Explanation: The world’s oldest professional footballer, Japan strike Kazuyoshi Miura has beaten his record as the oldest goalscorer in J-League history
 The 49-year-old footballer is in his 31st season as a professionalHe scored 22nd minute into he game and Yokohama FC lost to FC Gifu on 2-1 in the latest record he broke.The 49-year-old, who is in his 31st season as a professional, netted a header as his side Yokohama FC succumbed to a 2-1 defeat at home to FC Gifu in the Japanese second division.Miura, who goes into record as being the oldest footballer and oldest goal scorer in Japan’s professional league, is arguably Japan’s first superstar in football.
 |  
 | 
		| 19)   Which online retailer has topped LinkedIn’s top attractions list? 
 a. Amazon
 b. Jabong
 c. Myntra
 d. Flipkart
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation 
											                                Related Ques |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Flipkart
                                                                             Explanation: Online retail company Flipkart has topped LinkedIn’s “top attractors” list of the most sought after company by professionals across India
 The second and third ranked companies are Amazon and CapgeminiApple has topped LinkedIn’s Top Attractors list of most sought after companies by professionals across the worldApple is the world’s largest IT company by revenue and total assets and the world’s second largest mobile phone manufacturer
 |  
 | 
		| 20)   When was the second International Day of Yoga celebrated in India? 
 a. 20th June
 b. 21st June
 c. 22nd June
 d. 23rd June
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation 
											                                Related Ques |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: 21st June
                                                                             Explanation: PM Narendra Modi celebrated the second International Day of Yoga at Chandigarh on 21st June where he joined around 30,000 participants in mass Yoga demonstration
 PM said all people have been connected with Yoga and the world is coming together to promote this ancient Indian artPM Modi also said that with zero budget, Yoga provides health assurance and does not discriminate between the rich and the poor.
 |  
 | 
		| 21)   In demonstration of the Act East Policy, which INS ships have been arriving at Busan? 
 a. Shakti
 b. Kirch
 c. Godavari
 d. Only a and b
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation 
											                                Related Ques |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Only a and b
                                                                             Explanation: In a demonstration of India’s ‘Act East’ policy and Indian Navy’s increasing footprint and operational reach, Indian Naval Ships Sahyadri, Shakti and Kirch under the Command of the Flag Officer Commanding Eastern Fleet, Rear Admiral S V Bhokare, YSM, NM have arrived  on June 21 at Busan on a four day visit, as part of deployment of the Eastern Fleet to the South China Sea.
 During the visit, the IN ships will have professional interaction with the Republic of Korea (ROK) NavyBilateral relations between India and Republic of Korea are characterised by historical and cultural contacts dating back to ancient timesBoth countries have signed a Comprehensive Economic Partnership Agreement, with special emphasis on shipbuilding and electronics hardware manufacturing.In addition, both countries have forged ties in the field of military R&D, with MoU signed between Indian Defence Research and Development Organisation (DRDO)
 |  
 |