| 1)   GoI to launch Digital Literacy Mission for which areas in India? 
 a. Rural areas
 b. Urban areas
 c. Rural and urban areas
 d. Metro cities
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Rural areas
                                                                             Explanation: India will soon launch an INR 1800 crore or USD 265 million Digital Literacy Mission for 60 million people in rural areas.
 This is another initiative to bridge the gap between those who can access computers and Internet and those who cannotGovernment will spend INR 300 each on training 60 million peopleCSC a-Governance India will be funding and monitoring the common services centre schemeThis company has been promoted by Department of Electronics and Information TechnologyThis will also implement the National Digital Literacy Mission which will ensure IT training for 52.5 million people
 |  
 | 
		| 2)   Governor of the Central Bank of Sri Lanka has decided to step down. Who is he? 
 a. Arjuna Mahendran
 b. Arjuna Rameshwaram
 c. Arjuna Ganeshan
 d. Arjuna Wikramsinghe
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Arjuna Mahendran
                                                                             Explanation: Governor of the Central Bank of Sri Lanka Arjuna Mahendran has decided to resign following a long and sustained campaign by civil society activists and political parties
 Mahendran who was made Governor after the current government took over is also serving the reminder of the term of his predecessorAjith Nivard Cabraal was the predecessor for this postGovernor has informed the Monetary Board of the CBSL that he would not seek reappointment till the Parliamentary Committee on Public Enterprises will make its findings known on issuance of treasury bonds in 2015, 2016.
 |  
 | 
		| 3)   In the first entry into multilateral export control regime, India will join MTCR. What does MTCR stand for? 
 a. Missile Technology Control Regime
 b. Missile Technology Context Regime
 c. Missile Technical Control Regime
 d. Mission Technology Control Regime
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Missile Technology Control Regime
                                                                             Explanation: Marking the first entry into multilateral export control regime, India will join MTCR or Missile Technology Control Regime as a full member, three days following the NSG membership on account of stiff opposition from China and some other nations.
 Foreign Secretary S. Jaishankar will sign the document of accession into MTCR in the presence of French, Netherlands and Luxembourg ambassadorsChina is not a member of the 34 nation NTCRFollowing the civil nuclear deal with the US, India is being able to enter this export control regimeOther such regimes include Australia Group, Wassenaar Agreement and NSGIndia’s aim to enter MTCR was boosted after agreement to join Hague Code of Conduct dealing with ballistic missile non proliferation arrangement.
 |  
 | 
		| 4)   Name the operation of the Delhi Police where complaint boxes were placed in schools to help girls complain against molesters/abusers? 
 a. Operation Nirbhay
 b. Operation Nirbheek
 c. Operation Shakti
 d. None of the above
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Operation Nirbheek
                                                                             Explanation: An online facility permitting children to complain about abuse (sexual or physical) without revealing their identities is on the anvil
 WCD is working on an e-dropbox which will help children to lodge a complaint against abuse, molestation, harassment in everyday situations across school, home and other settingsOfficials say simple language, pictures and icons will be used to ensure even young children can use this facilityWCD Minister Smt. Maneka Gandhi said this was another step in the fight against abuse and the attempt to increase the Laxman Rekha across childrenThe e-dropbox will be hosted on the National Commission for Protection of Child Rights website and the icons and response system are being designed by the commissionProject was inspired by Operation Nirbheek launched by the Delhi Police where complaint boxes were placed in different schools allowing girls to complain about any abuse and many of the complaints were made into FIR (First Information Reports).
 |  
 | 
		| 5)   NSSO found in 2014 that what percentage of people in rural India do not own a computer? 
 a. 92
 b. 93
 c. 94
 d. 95
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: 94
                                                                             Explanation: The National Sample Survey Organisation founded in 2014 held that 94 percent people in rural India do not own a computer. Shri Arun Jaitley has proposed to address this issue whereby 8000 boundary pillars along the Indo Nepal border will be equipped by positioning system using Global Navigation Satellite System.
 This marks the first time that the authorities will be managing the 1700 km long porous boundaryNepal’s Ministry of Foreign Affairs has indicated that the Nepal-India Boundary Global Navigation Satellite System will be used for Nepal-India boundary pillars
 |  
 | 
		| 6)   China and which other country has signed close to 30 agreements in areas ranging from food and energy security to military? 
 a. Australia
 b. India
 c. Pakistan
 d. Russia
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Russia
                                                                             Explanation: China and Russia have signed a draft of agreements from food and energy security to military with over 30 such agreements being signed during Russian President Putin’s whirlwind visit to Beijing
 Agreements covered joint development of long range civilian aircraftThe two nations are also developing a heavy lift helicopter in relation to Chinese specifications and it will have maximum take off weight of 38.2 tonnes and fly at speeds of 300 km/hour.During the talks, a discussion for dovetailing China’s Belt and Road connectivity initiative with Russian led EEU plan was also exploredTwo leaders signed a joint statement on strengthening global strategic stability and promoting development of cyberspace.
 |  
 | 
		| 7)   Researchers have developed a new _____________ source which can be placed in the LIGO detector to double sensitivity. 
 a. Squeezed vacuum
 b. Hot vacuum
 c. Cold vacuum
 d. Vacuum
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation 
											                                Related Ques |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Squeezed vacuum
                                                                             Explanation: Researchers have developed a fresh technology to make the Advanced Laser Interferometer Gravitational Wave Observatory to become more sensitive to gravitational waves which are faint ripples in space time.
 MIT and Australian National University team of researchers report on improvements in what is called the squeezed vacuum sourceInjecting the new squeezed vacuum source into the LIGO detector could help to double sensitivityScientists announced the first ever observation of g-waves earlier this year 100 years after Einstein predicted their existence in his general theory of relativityIn case this is implemented, it will boost the sensitivity of gravitational detectors specifically at higher frequencies vital for understanding the composition of neutron stars
 |  
 | 
		| 8)   President of India Shri Pranab Mukherjee greeted which country on their Independence Day on June 27, 2016? 
 a. Republic of Djibouti
 b. Republic of Ghana
 c. Republic of Mozambique
 d. Republic of Madagascar
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Republic of Djibouti
                                                                             Explanation: President of India Shri Pranab Mukherjee greets Djibouti on their eve of their Independence Day on June 27, 2016.
 The president of the Republic of Djibouti is currently His Excellency Mr. Ismail Omar GuellehIndia will work with Djibouti for strengthening cordial relations between the two countries
 |  
 | 
		| 9)   India men’s hockey team has jumped to which position in the FIH ratings? 
 a. Fifth
 b. Fourth
 c. Third
 d. Second
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation 
											                                Related Ques |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Fifth
                                                                             Explanation: India’s men hockey team has jumped to fifth position ahead of Belgium, New Zealand and Argentina after the team lodged a protest against the penalty shootout before settling for historic silver after the jury announced a 1-3 result against Australia.
 India will now have 1689 points at the close of the Champions Trophy, 56 points ahead of sixth placed Belgium and just eight away from Great Britain on the fourthIndia was ranked fifth in 2004 last.This marks the first time in more than a decade that India Hockey Team has made it to the top 5 in the world rankings since the International Hockey Federation started the system in 2003
 |  
 | 
		| 10)   Mars soil is perfect for growing _________, according to scientists. 
 a. Fruits
 b. Vegetables
 c. Crops
 d. Both b and c
 e. All the above
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation 
											                                Related Ques |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Both b and c
                                                                             Explanation: Vegetables grown on soil in Mars have been found safe for human consumption according to Dutch scientists.
 In the greenhouses at Wageningen University in the Netherlands, scientists have worked on growing crops in Mars and Moon soil simultants since 2013The first experiment demonstrated that crops could grow on soil simulants with researchers mixing indelible parts of the 2013 plants into the simulant and succeeded to grow 10 different cropsHeavy metals such as copper, lead and cadmium present in soils could contaminate the cropsIn case there are too high levels of heavy metals from the soil absorbed in edible plant parts, crops can become poisonousWamelink indicated that radishes, peas, rye and tomatoes grown here can be eaten as no dangerous level of Copper, Zn, Fe or lead were found indicating the crops were safe to eat
 |  
 | 
		| 11)   Scientists hold that the link between Zika and Microcephaly is actually ______. 
 a. Weak
 b. Strong
 c. Poor
 d. Both a and c
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation 
											                                Related Ques |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Both a and c
                                                                             Explanation: Number of missing cases of microcephaly epidemic country in Zika prone countries has raised questions about the assumed link between the two
 Epidemic of microcephaly- a birth defect where baby’s heads become smaller- has raised serious questions about the assumed link with Zika virusPrenatal Zika virus infection has been linked to both birth outcomes and adverse pregnancy namely brain anomalies such as microcephalyA new study in Colombia found total number of pregnancies with Zika infection is larger with 11,944 cases of symptoms in clinical settings yet no microcephaly occurred in these pregnanciesAn alternative case of microcephaly in Brazil could be pesticide pyriproxyfen, which is cross-reactive with retinoic acid and is being used in drinking water, the researchers said
 |  
 | 
		| 12)   Who has been associated with fashion photography with NYT for 40 years and recently passed away on June 25, 2017? 
 a. Bill Cunningham
 b. Bill Smith
 c. Bill Jones
 d. Bill Edwards
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Bill Cunningham
                                                                             Explanation: Bill Cunningham, street style photographer whose photo essays for the NYT memorialised trends from fanny packs to Birkin bags passed away on Saturday 25th June at the age of 87 following hospitalisation for a stroke.
 He was known for over 4 decades of interesting and iconic fashion photography
 |  
 | 
		| 13)   Congress has appointed whom as party in-charge of Punjab? 
 a. Amarinder Singh
 b. Asha Kumari
 c. Kamal Nath
 d. None of the above
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Asha Kumari
                                                                             Explanation: Congress has appointed Asha Kumari as party in-charge of Punjab replacing Kamal Nath who stepped down from the post following criticism by opposition parties over alleged role in 1984 anti Sikh riots.
 She is a member of the HP assemblyThe 52 year old is currently out on bail in a land grab caseMs. Kumari hails from Chhatisgarh and belongs to the royal family of Chamba in HP and is known for her had work and political skills
 |  
 | 
		| 14)   Nokia has appointed whom as the head of the India market? 
 a. Sanjay Malik
 b. Sanjay Mehta
 c. Sanjay Mohan
 d. Sanjay Singh
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation 
											                                Related Ques |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Sanjay Malik
                                                                             Explanation: Nokia has appointed Sanjay Malik as the new head of the India market taking over from current India head Sandeep Girotra recently promoted as head of Asia Pacific and Japan market for the company
 Malik will be based in Gurgaon and will lead customer operations driving business growth strategy and consumer engagement servicesIt will be effective w.e.f. August 1 2016He is currently vice president and head of the global network implementation services part of the company’s Global Services businessMalik has over 25 years of experience in IT, Telecom and Technology Industry in India and APAC market
 |  
 | 
		| 15)   Which Indian woman became the first to qualify for an event since qualification started for it? 
 a. Shiny Wilson
 b. PT Usha
 c. Dutee Chand
 d. None of the above
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation 
											                                Related Ques |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Dutee Chand
                                                                             Explanation: Dutee Chand has qualified for Rio Olympics in the women’s 100m event after meeting the qualification mark at XXVI international meeting G. Kosanov Memorial in Almaty Kazakhstan
 She clocked 11:30s in the 100m heat at the memorial tournament since beating the Rio Olympics qualification mark of 11.32 secsShe became the first women to qualify from India for the event since qualification started for it.PT Usha, a star Indian track and field athlete from India qualified for the event in 1980s Olympics.She is called the “queen of Indian track and field” and the “Payyoli Express.”
 |  
 | 
		| 16)   Brahmos was successfully integrated with which IAF aircraft? 
 a. Su-30 MKI
 b. MIg-24
 c. Mig-25
 d. Sukhoi
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation 
											                                Related Ques |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Su-30 MKI
                                                                             Explanation: Brahmos, the world’s most formidable supersonic cruise missile has been integrated and test flown with IAF’s Su-30MKI frontline strike fighter.
 This is a leading cruise missile capable pf hitting targets beyond radar horizonsThis world class missile has the capacity to take on targets by flying combined high-low trajectory thereby evading enemy defence systems
 |  
 | 
		| 17)   Which 3rd century BC archaeological site in Bangladesh was declared as SAARC cultural capital? 
 a. Mahasthangarh
 b. Devgarh
 c. Ramgarh
 d. Bogra
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation 
											                                Related Ques |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Mahasthangarh
                                                                             Explanation: Mahasthangarh, a 3rd century BC archaeological site in Bangladesh close to 11 km north of Bogra has been declared the SAARC cultural capital for 2016-2017
 It will host cultural festivals from 2016 to 2017 as a result of thisThis is one of the earliest sites discovered for urban archaeology in Bangladesh2016-2017 has been declared the SAARC year of cultural heritageIt was the ancient capital of Pundravardhana i.e. home of the Pundra, a group of people not speaking languages of the Indo-European family.
 |  
 | 
		| 18)   Which Bollywood actress won the Best Actor (Female) trophy at 17th IIFA extravaganza? 
 a. Kareena Kapoor
 b. Deepika Padukone
 c. Bipasha Basu
 d. Kangana Ranaut
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Deepika Padukone
                                                                             Explanation: Bollywood stars Ranveer Singh and Deepika Padukone bagged the Best Actor (Male) and Female trophy at the 17th IIFA extravaganza for their performance in Piku and Bajirao Mastani.
 Here is the list of winners:
 Best Film: Bajrangi BhaijaanBest Director: Sanjay Leela Bhansali - Bajirao MastaniBest Actor (Male): Ranveer Singh - Bajirao MastaniBest Actor (Female): Deepika Padukone - PikuBest Actor in Supporting Role (Male): Anil Kapoor - Dil Dhadakne DoBest Actor in Supporting Role (Female): Priyanka Chopra - Bajirao MastaniBest Actor in Negative Role: Darshan Kumar - NH10Best Performance in Comic Role: Deepak Dobriyal - Tanu Weds Manu ReturnsBest Debut Actor (Male): Vicky Kaushal - MasaanBest Debut Actor (Female): Bhumi Pednekar - Dum Laga Ke HaishaBest Debut Couple: Sooraj Pancholi and Athiya Shetty - HeroBest Story: Juhi Chaturvedi - PikuBest Playback Singer (Female): Monali Thakur - Moh Moh Ke Dhaage (Dum Laga Ke Haisha)Best Playback Singer (Male): Papon - Moh Moh Ke DhaageBest Lyrics: Varun Grover - Moh Moh Ke DhaageSpecial Award: Woman of the Year- Priyanka Chopra
 |  
 |