| 1)   Cotton area in Punjab and Haryana declines by what percent in the 2016-2017 crop year? 
 a. 27
 b. 26
 c. 25
 d. 24
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: 27
                                                                             Explanation: Cotton area in Punjab and Haryana has declined 27 percent to 7.56 ha in the 2016-2017 as farmers shifted to other crops after incurring huge losses due to whitefly pest attack earlier this year. Two states planted cotton in 10.3 lakh ha in the 2015-2016 crop year (July-June)
 Sowing of cotton in Punjab and Haryana has been completed and total area is down as farmers were scared to grow cotton due to whitefly pest attack that has damaged the crop massively in these two states in the previous yearFarmers have shifted to pulses, paddy and other crops in the statesAs per the latest data,  area planted to cotton in Punjab was lower by 43.11 percent at 2.56 lakh ha in 2016-2017 crop year from 4.5 lakh ha in the earlier yearCotton area coverage in neighbouring Haryana fell 14 percent to 5 lakh ha this year as against 5.8 lakh ha in 2015-2016More than 90 percent of farmers have sown Bt cotton seeds which is the maximum retail price of which is being fixed by the central government from this year onwards
 |  
 | 
		| 2)   Gravitational waves or ripples in space time captured by space detectors could be used to discover how some of the universe’s largest black holes were born, as part of which project? 
 a. eLISA
 b. EAGLE
 c. SWAN
 d. RAVEN
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation 
											                                Related Ques |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: EAGLE
                                                                             Explanation: The gravitational waves or ripples in space time captured by space detectors can be used for discovering when and how some of the largest black holes in the universe were born
 Scientists led by Durham University researchers ran the huge cosmological simulations used to predict the rate at which gravitational waves caused by collisions between monster black holes might be detectedAmplitude and frequency of these waves could unveil the initial mass of the seeds from which black holes first grew since they were formed 13 billion years ago and provide further clues about the nature of their causation and formationStudy combined simulations from the EAGLE project to create realistic simulation of the known universe within the computer to compute gravitational wave signalsTwo detections of gravitational wavs cause by collisions between supermassive black holes should be easy each year using space based instruments such as Evolved Laser Interferometer Space Antenna (eLISA) detector due to launch in 2034International LIGO and Virgo collaborations have indicated they have detected gravitational waves using ground based instruments and this month reported a second detectionAs eLISA will be in space- and at least 250,000 times larger than Earth detectors- it should detect much lower frequency gravitational waves using ground based instruments and a second detection has been reported.Seeds of black holes were the result of growth or collapse of first generation of stars un the universe, collisions between stars in dense stellar clusters or direct collapse of extremely massive stars in the early universe
 |  
 | 
		| 3)   TV18 ETV News Network has hired whom at Samsung Electronics Co as Group Business Head? 
 a. Rajiv Mishra
 b. Rajiv Singh
 c. Rajiv Sinha
 d. Rajiv Mehta
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Rajiv Mishra
                                                                             Explanation: In a crucial development, TV-18 ETV News Network has hired Rajiv Mishra as Vice President of Media and Corporate Social Responsibility division at Samsung Electronics Co Ltd as Group Business Head, w.e.f July 1
 Mishra confirmed the development regarding his appointment to IANSMishra joined Samsung in August 2014 and was responsible for overseeing the entire media mandate for organisations across South West Asia along with the group’s CSR responsibilitiesMishra has also worked for various media organisations such as Hindustan Times Group, Star TV, Zee TV, Reliance Infocomm and News 24He has also worked with LS TV as CEO and nominated on board of media advisory bodies in ministries.
 |  
 | 
		| 4)   Which famous footballer retired after loss to Chile in the Copa? 
 a. Lionel Messi
 b. Ronaldo
 c. Ronaldinho
 d. None of the above
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation 
											                                Related Ques |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Lionel Messi
                                                                             Explanation: Lionel Messi has retired following the shock defeat of Argentina at the hands of Chile in the Copa tournament.
 Messi failed to secure a crucial goal needed for the victoryHe announced his retirement on 27th June
 |  
 | 
		| 5)   Which company has acquired Android App PocketMoney on June 27, 2016? 
 a. Adways
 b. Adhit
 c. Admeans
 d. Adwise
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation 
											                                Related Ques |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Adways
                                                                             Explanation: Japanese listed mobile marketing adtech firm Adways has acquired Pocket Money for a non disclosed sum.
 Pocket Money is an Android incentivised app published by Indian reward based mobile video ad platform PokktAcquisition follows establishment of Indian subsidiary Adways Innovations IndiaMicrosoft has also recently acquired an Indian messaging startupThe focus is on performance marketing and presence in China, Indonesia, Vietnam, Korea and other SE Asia nationsThis is part of the user acquisition strategy as an entry point for business in IndiaPocket Money provides top ups after apps have been downloaded on the platformApp claims to have 7 million installs and over a million monthly instalments for advertisers
 |  
 | 
		| 6)   Following Dutee Chand, which other Odisha sprinter qualified for the Rio Olympicsin the women’s 200 metre event? 
 a. Srabana Nanda
 b. Srabani Singh
 c. Srabani Nanda
 d. Saraya Singh
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation 
											                                Related Ques |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Srabani Nanda
                                                                             Explanation: Following Dutee Chand, Odisha sprinter Srabani Nanda on 26th June qualified for the Rio Olympics in the women’s 200 metre event
 Srabani clocked 23.07 seconds in the 200m race at the G. Kosanov Memorial Meet in Almaty, KazahkhstanThe 24 year old athlete from Phulbani in Kandhamal district indicated she now aimed for a medal at the Rio OlympicsState government announced cash award for Srabani of INR 1 lakhOdisha Olympic Association and Odisha Athletic Association also announced INR 50,000 for the sprinterOn 25th June 2016, 20-year-old Duetee Chand also qualified for the Rio Olympics in the 100 m event after 36 years
 |  
 | 
		| 7)   Who is the chairman of Starbucks? 
 a. Howard Smith
 b. Howard Schultz
 c. Howard Jones
 d. Howard Johnson
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation 
											                                Related Ques |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Howard Schultz
                                                                             Explanation: TATA Sons and Starbucks have finalised multiple new joint initiatives for expanding collaboration at an international level.
 Initiatives include sourcing Indian coffee from the US market and introduction of Teavana brand of specialty teas in Indian storesThis has expanded the market of the TATA owned mineral water brand Himalayan.TATA Sons Chairman Cyrus Mistry met Starbucks Chairman and CEO Howard Schultz to finalise initiatives which will be rolled out by the close of this fiscal2 groups have been running TATA Starbucks coffee chain in the nation since October 2012 as part of the JVJV operates 80 stors in 6 key citiesDue to the collaboration, Starbucks will be offering single origin coffee from India in the US sourced from TATA Nellore estatesThe two companies have also come together to skill the youth over the next 5 years through TATA Strive which trained 43,000 people
 |  
 | 
		| 8)   Which famous sportsperson/s was/were appointed as members of Khelo Indian June 26, 2016? 
 a. Anju Bobby George
 b. Pullela Gopichand
 c. PT Usha
 d. Both a and b
 e. All the above
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Both a and b
                                                                             Explanation: Anju Bobby George and Pullela  Gopichand have been name part of Khelo India on 26 June 2016. - Khelo India is a national programme launched by the Union Government for the development of sports in the country.
 George, India's lone athletics World Championship medal winner and Gopichand, the chief national badminton coach are the two sportsperson who were included in the seven-member committee of Khelo India.The committee will be headed by Sports Secretary Rajiv Yadav
 |  
 | 
		| 9)   Kavalam Narayana Panicker was well known in which fields? 
 a. Theatre
 b. Poetry
 c. Music
 d. Both a and b
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Both a and b
                                                                             Explanation: Kavalam Narayana Panicker, well know Malayalam theatre artist and poet passed away on June 26, 2016 at Kerala’s Thiruvananthapuram.
 Born on April 28, 1928 Panicker attended CMS collage at KottayamHe was also the secretary of Jerala Sangeet Nataka AkademiHe was known for over 26 plays apart from classical Sanskrit drama and Shakespeare
 |  
 | 
		| 10)   International Day against Drug Abuse and Illicit Trafficking was observed on __ June 2016. 
 a. 24
 b. 25
 c. 26
 d. 27
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: 26
                                                                             Explanation: This day was observed with the theme Listen First. This is a 2016 initiative to increase support for drug abuse prevention associated with science and an effective investment in well being of children and youth
 On this day, the United Nations Office of Drugs and Crime (UNODC) also released the World Drug Report 2016.
 |  
 | 
		| 11)   Which INS ships sailed to Vladivostok on a 4 day visit? 
 a. Sahyadri
 b. Shakti
 c. Kirch
 d. All of the above
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: All of the above
                                                                             Explanation: In a demonstration of India’s commitment to longstanding India-Russia Strategic Partnership and Indian Navy’s increasing footprint and operational reach, Indian Naval Ships Sahyadri, Shakti and Kirch under the Command of the Flag Officer Commanding Eastern Fleet, Rear Admiral S V Bhokare, YSM, NM have arrived at Vladivostok on a four day visit (27 Jun - 01 Jul 2016),
 This is as part of deployment of the Eastern Fleet to the South China Sea.During the visit, the IN ships will have professional interactions with the Russian Navy aimed at enhancing co-operation between the two forces.
 |  
 | 
		| 12)   Who has been elected as President of TNCA again on 25th June 2016? 
 a. N Srinivasan
 b. N Ganeshan
 c. N Mehta
 d. N Singh
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: N Srinivasan
                                                                             Explanation: Ex BCCI chief N Srinivasan was unanimously re-elected as President of the Tamil Nadu Cricket Association (TNCA) for a 15th consecutive term on 25 June 2016.
 The 71-year old Srinivasan is at the helm of the TNCA since 2002-03 after the end of AC Muthiah’s reign.Kasi Viswanathan was also re-elected secretary for the 10th year in succession. VP Narasimhan was also appointed as its Treasurer.
 |  
 | 
		| 13)   Who was appointed as CEO of NIIF? 
 a. Sujoy Mitra
 b. Sujoy Majumdar
 c. Sujoy Das
 d. Sujoy Bose
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation 
											                                Related Ques |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Sujoy Bose
                                                                             Explanation: Senior IFC official Sujoy Bose was on June 26, 2015 appointed CEO of India's maiden Rs 40,000 crore sovereign wealth fund NIIF.
 He is Director and Global Co-Head of Infrastructure and Natural Resources at Washington-based International Finance Corporation.IFC is the private sector lending arm of the World Bank.
 |  
 | 
		| 14)   Micromax announces partnership with which digital platform? 
 a. Times Now
 b. Eros Now
 c. Hindu Now
 d. Reuters Now
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation 
											                                Related Ques |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Eros Now
                                                                             Explanation: To provide seamless digital content to users, domestic smartphone maker Micromax announced partnership with Eros international Digital platform EROS Now
 EROS Now will now leverage Micromax’s presence to distribute content
 |  
 | 
		| 15)   Who was the first MD of Titan? 
 a. Xerxes Desai
 b. Armaity Desai
 c. Jacob Kurien
 d. None of the above
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Xerxes Desai
                                                                             Explanation: Xerxes Desai, the first MD of India’s largest watch maker Titan passed away on 27th June after suffering from acute gastroentitis
 The 80 year old was the first in the country to introduce a quartz watch three decades agoDesai joined TAS in 1961 after graduating from Oxford University and was a veteran with TATA Press, TATA Chemicals and Taj Hotels before setting up Titan in 1986
 |  
 | 
		| 16)   Shri Thaawarchand Gehlot released the first draft list of which class of tribe/s? 
 a. Nomadic
 b. Semi Nomadic
 c. Denotified
 d. All of the above
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: All of the above
                                                                             Explanation: Shri Thaawarchand Gehlot, Union Minister for Social Justice & Empowerment, released first ever draft list of Denotified, Nomadic & Semi Nomadic Tribes,
 This was prepared by National Commission for Denotified, Nomadic & Semi Nomadic Tribes here today.The draft list has state wise details of the Denotified, Nomadic & Semi Nomadic Tribes.
 |  
 |