IAS Prelims GS Questions and Answers - Sep 28, 2016

1)   Satellite PISAT is for

a. GPS
b. Pollutant Investigation and monitoring
c. Spread of ICT
d. Remote sensing applications
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Remote sensing applications

Explanation:

  • PISAT is a 3-axis stabilized imagining satellite with s-band RF communication system Developed by PES University, Bangalore and its Consortium, under the technical guidance and support from ISRO.
  • Its mission objectives are to design and develop a Nano satellite for remote sensing applications.
  • It will also perform payload processing for imaging payload on ground.
  • It was launched through PSLV C35.
  • PISAT is configured with various subsystems namely: Payload, an imaging camera, structure, thermal, communication system, control, actuators and sensors, on-board computers, electrical systems and mission aspects.


2)   Satellite PRATHAM is for

a. Counting electrons in ionosphere
b. Remote Sensing application
c. First satellite to monitor pollutants in detail
d. Cybersecurity
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Counting electrons in ionosphere

Explanation:

  • Pratham is an Indian ionospheric research satellite which will be operated by the Indian Institute of Technology Bombay as part of the Student Satellite Initiative.
  • Its primary mission is to count electrons in the Earth's ionosphere.
  • It will estimate Total Electron Count (TEC) over India and Paris with a resolution of 1km x 1km location grid.
  • Its payloads include two monopole antennas transmitting at 145.98 MHz and 437.45 MHz
  • It is in Polar sun-synchronous, 670 km and has mission life of 4 months.


3)   Which of the following is/are true regarding Pt. Deendayal Upadhyay Antyodaya Krishi Puruskars?

1) There would be 3 National and 1 award for each state.
2) These awards are only for small and marginal farmers.


a. Only 1
b. Only 2
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Only 2

Explanation:

  • The Indian Council of Agricultural Research, under the Ministry of Agriculture and Farmers Welfare, Government of India has instituted Pandit Deendayal Upadhyay Antyodaya Krishi Puruskar (National & Zonal) from 2016.
  • The awards include one award at national level comprising Rs. One lakh and 11 zonal awards comprising of Rs. 50 thousand each along with a citation and certificate.
  • This award has been instituted for recognizing the contributions of marginal, small and landless farmers for developing integrated and sustainable models of agricultural farming.
  • All the award winners will be felicitated in award functions being organized in various zones in the presence of political leadership, various state functionaries, scientists and farmers of the region.


4)   Which of the following will be open to public in the New Rashtrapati Bhavan Museum Complex?

1) Garage Museum
2) Stables Museum
3) Clock Tower


a. 1, 3
b. 2, 3
c. 1, 2
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of the above

Explanation:

  • The New Rashtrapati Bhavan Museum Complex which now includes the Garages Museum and Clock Tower in addition to the Stables Museum will open for the public from October 2, 2016.
  • The Garage Museum also has an Art Gallery for holding temporary exhibitions.
  • The Garage Museum was inaugurated by the Prime Minister of India on 25th July, 2016. It is spread over 10,000 square meters and is a hi-technology story-telling museum.


5)   The Garage Museum in the New Rashtrapati Bhavan Museum Complex has

a. Cars used by all the British Royalties, Indian Princes and Kings and then the Indian presidents
b. Story of the planning and construction of Rashtrapati Bhavan
c. Ancient history of India
d. Exhibits from Medieval India
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Story of the planning and construction of Rashtrapati Bhavan

Explanation:

  • The Garage Museum was inaugurated by the Prime Minister of India on 25th July, 2016. It is spread over 10,000 square meters and is a hi-technology story-telling museum.
  • This museum depicts the story of the planning and construction of Rashtrapati Bhavan; the British Viceroys who occupied the building till 1947; their reaction towards the freedom movement in the country; transfer of power; formation of the Republic; life and work of 13 Presidents of India since 1950; life in Rashtrapati Bhavan; beauty and environment of the campus, people working here and important visitors to Rashtrapati Bhavan etc.
  • The museum also has an Art Gallery for holding temporary exhibitions.


6)   Which of the following is/are true regarding MICA?

1) MICA is an indigenously developed air to air missile.
2) It is a fire and forget missile.


a. Only 1
b. Only 2
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Only 2

Explanation:

  • MICA is an anti-air multi-target, all weather, fire-and-forget short and medium-range missile system.
  • It is intended for use both by air platforms as individual missiles as well as ground units and ships, which can be equipped with the rapid fire MICA Vertical Launch System.
  • It is developed by French companies and Is not Indian.
  • India has recently acquired long range 'Beyond Visual Range' Air-to-Air MICA missile.
  • India‚Äôs indigenous Beyond Visual range missile is Astra Missile.


7)   Pandit Deendayal Upadhyay proposed which philosophy

a. Existential humanism
b. Sarvodaya
c. Integral Humanism
d. Rationalist humanism
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Integral Humanism

Explanation:

  • Pandit Deendayal Upadhyay proposed Antyodaya (Integral Humanism) Philosophy.
  • Antyodaya means uplifting the last person.
  • Antyodaya is the basic principle of the Political and Economical philosophy of Deem Dayal Updhyay.
  • It means to ensure that the last person in the ladder or the chain gets the benefits of growth & development.


8)   Which of the following is/are true regarding philosophy of Pandit Deendayal Upadhyay?

1) It is similar to philosophy of Gandhiji.
2) It advocates middle ground between capitalism and socialism.


a. Only 1
b. Only 2
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both 1 and 2

Explanation:

  • According to Upadhyaya, the primary concern in India must be to develop an indigenous economic model that puts the human being at center stage.
  • Antyodaya (Integral Humanism) means to ensure that the last person in the ladder or the chain gets the benefits of growth & development.
  • He visualised for India a decentralised polity and self-reliant economy with the village as the base.
  • It is opposed to both western capitalist individualism and Marxist socialism, though welcoming to western science.
  • It seeks a middle ground between capitalism and socialism, evaluating both systems on their respective merits, while being critical of their excesses and alienness.
  • Upadhyaya rejects Nehruvian economic policies and industrialization on the grounds that they were borrowed uncritically from the West, in disregard of the cultural and spiritual heritage of the country.
  • There is a need, according to Upadhyaya, to strike a balance between the Indian and Western thinking in view of the dynamic nature of the society and the cultural heritage of the country.