DSP Fundamentals - Electronic Engineering (MCQ) questions & answers

1)   One dimensional signal is a function of

a. Multiple independent variables
b. Single independent variable
c. Multiple dependent variables
d. Single dependent variable
Answer  Explanation 

ANSWER: Single independent variable

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Two vectors a, b are orthogonal if

a. <a,b> = 0
b. <a,b> = <a,b>
c. <a,b> = 1
d. <a,b> = - <a,b>
Answer  Explanation 

ANSWER: <a,b> = 0

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   The principle of Gram-Schmidt Orthogonalization (GSO) states that, any set of M energy signals can be expressed as

a. Summation of N ortho normal basis functions, where N ≤ M.
b. Linear combinations of N ortho normal basis functions, where N ≤ M.
c. Product of logarithmic combinations of N ortho normal basis functions, where N ≤ M.
d. Product of inverse squares of N ortho normal basis functions, where N ≤ M.
Answer  Explanation 

ANSWER: Linear combinations of N ortho normal basis functions, where N ≤ M.

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   The norm or length of a signal is given by

a. The square of the energy of the signal
b. The square root of the energy of the signal
c. The inverse of the energy of the signal
d. The cube root of the energy of the signal
Answer  Explanation 

ANSWER: The square root of the energy of the signal

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   The operations that may be performed on vectors in Euclidean Space are

1) Inner product, distance between vectors
2) Norm of a vector, orthogonal vectors
3) Orthonormal functions
4) Vector division


a. 1, 2 and 3 are correct
b. 1 and 2 are correct
c. 1, 2 and 4 are correct
d. All the four are correct
Answer  Explanation 

ANSWER: 1, 2 and 3 are correct

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   The cost of the digital processors is cheaper because

a. Processor allows time sharing among a number of signals
b. The hardware is cheaper
c. Require less maintenance
d. Less power consumption
Answer  Explanation 

ANSWER: Processor allows time sharing among a number of signals

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   As compared to the analog systems, the digital processing of signals allow

1) Programmable operations
2) Flexibility in the system design
3) Cheaper systems
4) More reliability


a. 1, 2 and 3 are correct
b. 1 and 2 are correct
c. 1, 2 and 4 are correct
d. All the four are correct
Answer  Explanation 

ANSWER: All the four are correct

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   Telegraph signals are examples of

a. Digital signals
b. Analog signals
c. Impulse signals
d. Pulse train
Answer  Explanation 

ANSWER: Digital signals

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   The speech signal is obtained after

a. Analog to digital conversion
b. Digital to analog conversion
c. Modulation
d. Quantization
Answer  Explanation 

ANSWER: Digital to analog conversion

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   The interface between an analog signal and a digital processor is

a. D/A converter
b. A/D converter
c. Modulator
d. Demodulator
Answer  Explanation 

ANSWER: A/D converter

Explanation:
No explanation is available for this question!