Dipoles - Electronic Engineering (MCQ) questions & answers

1)   What is/are the major applications of an infinitesimal dipole that contribute/s to its analysis?

a. Field pattern estimation due to any length of antenna
b. Improvement in radiation resistance by increasing dipole length
c. Both a and b
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Both a and b

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   A dipole carries r.m.s. current of about 300A across the radiation resistance 2 Ω. What would be the power radiated by an antenna?

a. 90 kW
b. 135 kW
c. 180 kW
d. 200 kW
Answer  Explanation 

ANSWER: 180 kW

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   What is the nature of current distribution over the small dipoles?

a. Spherical
b. Rectangular
c. Triangular
d. Square
Answer  Explanation 

ANSWER: Triangular

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Which term is regarded as an inductive field as it is predictable from Biot Savart law & considered to be of prime importance at near field or the distance close to current element?

a. 1/ r
b. 1/ r2
c. 1/ r3
d. 1/ r4
Answer  Explanation 

ANSWER: 1/ r2

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   Dipole antenna is symmetrical in nature where the two ends are at equal potentials with respect to _____point

a. Initial
b. Eventual
c. Mid
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Mid

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   If a half-wave dipole operates at 300 MHz with λ = 0.5m & D0 = 1.643, what will be its effective area?

a. 0.032 m2
b. 0.047 m2
c. 0.65 m2
d. 0.99 m2
Answer  Explanation 

ANSWER: 0.032 m2

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   Which pattern is generated due to plotting of square of amplitude of an electric field?

a. Field Pattern
b. Voltage Pattern
c. Power Pattern
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Power Pattern

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   In flared transmission line, the radiation phenomenon increases due to ________ in flaring

a. Increase
b. Decrease
c. Stability
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Increase

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   How are the infinitesimal dipoles represented in terms of antenna length and signal wavelength?

a. l ≤ (λ /50)
b. (λ/50 ) < l ≤ (λ /10)
c. l = λ/2
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: l ≤ (λ /50)

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   Which waveform plays a crucial role in determining the radiation pattern of the dipole/wire antennas?

a. Current
b. Voltage
c. Frequency
d. Phase
Answer  Explanation 

ANSWER: Current

Explanation:
No explanation is available for this question!