Fundamentals of Kinematics and Mechanisms - Mechanical Engineering (MCQ) questions and answers

1)   Which type of mechanism is shown below?

a. constrained
b. unconstrained
c. locked
d. none of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: unconstrained

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Shaft with taper key is an example of

a. incompletely constrained motion
b. completely constrained motion
c. successfully constrained motion
d. all of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: successfully constrained motion

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   What is meant by Kinetics?

a. It deals with the study of relative motion between different components of a machine
b. It deals with the forces acting on different components
c. It deals with the inertia forces acting on different components of the engine
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: It deals with the inertia forces acting on different components of the engine

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Which of the following statements is/are true?

a. A resistant body transmits required motion and forces with deformation
b. Flexible links transmit compressive force
c. Structures transmit mechanical work
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: A resistant body transmits required motion and forces with deformation

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   One quaternary joint is equal to how many binary joints?

a. 4
b. 3
c. 2
d. none of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: 3

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Which among the following involves designing of machine components concerning its shape and size?

a. Kinetics
b. Kinematics
c. Synthesis
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Synthesis

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   Relative motion between links is more than one direction which is unpredictable is known as

a. completely constrained motion
b. incompletely constrained motion
c. successfully constrained motion
d. none of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: incompletely constrained motion

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   Which of the following kinematic pairs is classified depending upon the mechanical arrangement between the links?

a. Primatic pair
b. Revolute pair
c. Force closed pair
d. Sliding pair
Answer  Explanation 

ANSWER: Force closed pair

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Match the following Group 1 items (Kinematic pairs) with Group 2 items (Examples) and select the correct option

1. Revolute pair ----------------------------------------------- A. Ball bearing
2. Helical pair ------------------------------------------------- B. Ball and socket
3. Rolling pair ------------------------------------------------- C. Lathe spindle in the head stock
4. Globular pair ----------------------------------------------- D. Motion between bolt and fixed nut


a. 1 – D, 2 – A, 3 – C, 4 – B
b. 1 – B, 2 – D, 3 – A, 4 – C
c. 1 – C, 2 – D, 3 – A, 4 – B
d. 1 – A, 2 – C, 3 – D, 4 – B
Answer  Explanation 

ANSWER: 1 – C, 2 – D, 3 – A, 4 – B

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   Which pairs are considered as higher pairs?

a. When transmitting motion, two links have line or point contact between them
b. When transmitting motion, two links have surface contact or line contact between them


Answer  Explanation 

ANSWER: When transmitting motion, two links have line or point contact between them

Explanation:
No explanation is available for this question!


1 2