Mechanical Testing of Metals - Mechanical Engineering (MCQ) questions and answers

1)   Which of the following statements is/are false?

1. Ball indenter in Rockwell hardness test is made of diamond
2. Brale indenter in Rockwell hardness test is made of diamond
3. Micro hardness test is used to measure hardness of thin brittle materials


a. Only 1
b. Only 2
c. Only 3
d. All the statements are false
Answer  Explanation 

ANSWER: Only 1

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Which among the following is a type of destructive test?

a. Magnetic particle test
b. Cupping test
c. Dye penetrant
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Cupping test

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Up to which point in the graph shown below, Hooke's Law is obeyed?

a. Up to point D
b. Up to point A
c. Up to point B
d. Up to point X
Answer  Explanation 

ANSWER: Up to point A

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   At which point elastic limit is observed in stress strain curve shown below

a. Point B
b. Point D
c. Point A
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Point B

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   Stress strain curve is shown below. Beyond point B, metal undergoes

a. less elastic deformation and more plastic deformation
b. only elastic deformation
c. more elastic deformation and less plastic deformation
d. only plastic deformation
Answer  Explanation 

ANSWER: only plastic deformation

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   What is meant by resilience in stress strain curve?

a. area in the plastic region
b. area in the elastic region
c. area in elastic and plastic region
d. none of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: area in the elastic region

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   What is the effect of temperature on stiffness of a metal?

a. Temperature has no effect on stiffness of a metal
b. As temperature increases stiffness of metal decreases
c. As temperature increases stiffness of metal increases
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: As temperature increases stiffness of metal decreases

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   What is meant by malleability?

a. Metals undergo plastic deformation under compressive stresses
b. Metals can be drawn into wires
c. Both a. and b.
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Metals undergo plastic deformation under compressive stresses

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   What is meant by ductility?

a. Metals can be drawn into sheets
b. Metals undergo elastic deformation under tensile loads
c. Metals undergo plastic deformation under tensile loads
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Metals undergo plastic deformation under tensile loads

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   Which of the following statements is/are true?

a. In tensile specimens necking is observed in brittle fractures
b. Cup and cone formation characterizes ductile fractures
c. Stress in brittle fractures increases during cracking
d. All the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Cup and cone formation characterizes ductile fractures

Explanation:
No explanation is available for this question!


1 2