PIC Architecture - Electronic Engineering (MCQ) questions & answers

1)   The RPO status register bit has the potential to determine the effective address of______

a. Direct Addressing Mode
b. Indirect Addressing Mode
c. Immediate Addressing Mode
d. Indc. Watchdog Timer (WDT) exed Addressing Mode
Answer  Explanation 

ANSWER: Direct Addressing Mode

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Which bit permits to enable (if set) or disable (if cleared) all the interrupts in an INTCON register?

a. GIE
b. ADIE
c. RBIE
d. TOIE
Answer  Explanation 

ANSWER: GIE

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Which flags of status register are most likely to get affected by the single-cycle increment and decrement instructions?

a. P Flags
b. C Flags
c. OV Flags
d. Z Flags
Answer  Explanation 

ANSWER: Z Flags

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Where is the result stored after an execution of increment and decrement operations over the special - purpose registers in PIC?

a. File Register
b. Working Register
c. Both a & b
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Both a & b

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   Which instruction is applicable to set any bit while performing bitwise operation settings?

a. bcf
b. bsf
c. Both a & b
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: bsf

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   What does the 'program idata' section of data memory contain in C-18 Compiler?

a. statically assigned/allocated initialized user variables
b. statically assigned /allocated uninitialized user variables
c. only executable instructions
d. variables as well as constants
Answer  Explanation 

ANSWER: statically assigned/allocated initialized user variables

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   In which aspects do the output functions specified in stdio.h differ from ANSI specified versions?

a. Provision of MPLAB specific extensions
b. Floating-point Format Support
c. Data in Program Memory
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   Which command-line option of compiler exhibits the banner comprising overall number of errors, messages, warnings and version number after an accomplishment of the compilation process?

a. help
b. verbose
c. overlay
d. char
Answer  Explanation 

ANSWER: verbose

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Which among the below assertions represent the salient features of PIC in C-18 compiler?

a. Transparent read/ write access to an external memory
b. Provision of supporting an inline assembly during the necessity of an overall control
c. Integration with MPLAB IDE for source-level debugging
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   Which register/s should set the SPEN bit in order to configure RC7/RX/DT pins as DT (data lines)?

a. TXSTA
b. RCSTA
c. Both a & b
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: RCSTA

Explanation:
No explanation is available for this question!


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10