General Engineering - Mechanical Engineering test

General Engineering - Mechanical Engineering test


1) A resistor with negative temperature coefficient is called

a) Potentiometer.
b) Thermistor.
c) Either of the above.
d) None of the above.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Thermistor.




2) What is the output frequency of a full wave rectifier?

a) One-half of the input frequency.
b) Same as the input frequency.
c) Double of the input frequency.
d) None of these.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Double of the input frequency.




3) In vacuum, the common among infrared rays, radio waves, visible light and X-rays is

a) Velocity.
b) Wavelength.
c) Amplitude.
d) Frequency.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Velocity.




4) Highest percentage of carbon is available in……………

a) High carbon steel.
b) Cast iron.
c) Eutectoid steel.
d) Mild steel.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Cast iron.




5) Light year is the unit of

a) Intensity flights.
b) Astronomical distance.
c) Velocity.
d) Time.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Astronomical distance.




6) Presence of moisture affects the working of ……………in refrigeration.

a) Compressor.
b) Condenser.
c) Evaporator.
d) Expansion valve.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) Expansion valve.




7) Hardness is resistance to ………………….

a) Deformation.
b) Machining.
c) Sliding.
d) Scratching.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) Scratching.




8) ……………… is used for measuring Rotameter.

a) Density.
b) Flow.
c) Velocity.
d) Pressure.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Flow.




9) ……………….. is the most usual cause of excessive tyre wear.

a) Excessive speed of vehicle.
b) Less air pressure inside the tyre.
c) Improper braking system.
d) Rough roads.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Less air pressure inside the tyre.




10) The torque of an induction motor is

a) Proportional to the square of the slip.
b) Inversely proportional to slip.
c) Proportional to slip.
d) None of these.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Proportional to slip.




11) The starting torque of a 3-phase squirrel cage induction motor is

a) 1.5 times the full load torque.
b) Equal to full load torque.
c) Twice the full load torque.
d) None of these.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) 1.5 times the full load torque.




12) The value of generated voltage required to give rated terminal voltage …………..as load power factor of an alternator becomes more leading.

a) Varies with rotor speed.
b) Decreases.
c) Increases.
d) Remains unchanged.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Decreases.




13) Reciprocal of permeability is

a) Conductance.
b) Susceptibility.
c) Permittivity.
d) Reluctivity.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) Reluctivity.




14) For …………….. application a D.C motor is preferred over A.C motor.

a) Low speed operation.
b) High speed operation.
c) Fixed speed operation.
d) Variable speed operation.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) Variable speed operation.




15) The advantage of a slip-ring induction motor over a squirrel-cage induction motor is that

a) It has higher power factor.
b) It has higher efficiency.
c) It can be started with the help of rotor resistance starter.
d) None of these.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) It can be started with the help of rotor resistance starter.




16) A D.C motor can be easily identified by

a) Yoke.
b) Commutator.
c) Size of conductor.
d) Winding.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Commutator.




17) The rotor of an induction motor runs at

a) Above synchronous speed.
b) Below synchronous speed.
c) Synchronous speed.
d) Any of these.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Below synchronous speed.



Post your comment

    Discussion

  • RE: General Engineering - Mechanical Engineering test -ahmed (08/06/15)
  • dear

    i have intrview in mechanical engineering wast water so i want type of questions ?