Manufacturing science - Mechanical Engineering test questions

Manufacturing science - Mechanical Engineering test questions


1) Rotary swaging is used for

a) Manufacturing bolts and rivers
b) Manufacturing seamless tubes
c) Flattening the surface
d) Reducing diameter of round bars and tubes by rotating die which opens and closes rapidly on the work

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) Reducing diameter of round bars and tubes by rotating die which opens and closes rapidly on the work




2) Optimistation is a process of

a) Maximisation of desirable quantity
b) Minimisation of an undesirable quantity
c) Both (a) and (b)
d) Analysis of an engineering system

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Both (a) and (b)




3) Linear programming is used in solving optimisation problems that involve

a) Simplex objective functions
b) Linear objective functions
c) Non-linear objective functions
d) None of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Linear objective functions




4) When is tool life said to be over?

a) A poor surface is obtained
b) Sudden increase in power and cutting force with chattering takes place
c) If overheating and fuming takes place
d) All of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) All of these




5) How can heat generated in metal cutting be determined?

a) Infra-red technique
b) Using radiation pyrometer
c) Calorimeter set up
d) None of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Calorimeter set up




6) How can the friction between tool and chip be reduced?

a) Increasing shear angle
b) Increasing sliding velocity
c) Increasing rake angle
d) Using cooling medium

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Increasing sliding velocity




7) Slurry used in USM is

a) Water based
b) Alkaline based
c) Alcohol based
d) Mercury based

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Water based




8) Erosion of metal in EDM is

a) Continuous
b) Proportionate to the number of sparks
c) Either of these
d) None of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Proportionate to the number of sparks




9) Selection of proper tool material in EDM is influenced by

a) Surface finish required
b) Volume of material to be removed
c) Tolerance required
d) None of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) None of these




10) ………………gases are used in Tungsten inert gas welding

a) Argon and helium
b) Helium and neon
c) Hydrogen and neon
d) Carbon dioxide and hydrogen

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Argon and helium




11) LASER welding finds widest applications in

a) Structural work
b) Heavy industry
c) Electronic industry
d) None of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Electronic industry




12) Coining is the operation of

a) Hot forging
b) Piercing
c) Cold extrusion
d) Cold forging

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) Cold forging




13) What is gear shaping related to?

a) Forming
b) Hob
c) Generating
d) Template

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Hob




14) What does a 60 tonnes press implies?

a) Weight of the press is 60 tonnes
b) It can handle work weighing upto 60 tonnes
c) It can exert pressure upto 60 tonnes
d) None of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) It can exert pressure upto 60 tonnes




15) For soft material, the point angle of a drill is

a) Kept at 112°
b) Decreased
c) Increased
d) Unchanged

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Decreased




16) Which among the following is an advantage of ‘laser beam machining’?

a) The workpiece is not subjected to large mechanical force
b) There is no contact between tool and workpiece
c) Any material can be welded
d) All the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) All the above




17) Why are longitudinal waves preferred in ultrasonic machining?

a) Are easily generated
b) Can travel at a high velocity
c) Can be propagated in solid, liquid and gases
d) All of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) All of these




18) Negative rake is usually provided on

a) High carbon steel tools
b) HSS tools
c) Cemented carbide tools
d) All of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Cemented carbide tools




19) Chip breakers are provided on the cutting tools

a) For safety of operators
b) To minimise heat generation
c) To increase tool life
d) To permit short segmented chips

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) To permit short segmented chips




20) In reverse polarity welding

a) Electrode holder is connected to positive and work to negative
b) Work is negative and holder is earthed
c) Electrode holder is connected to negative and works to positive
d) Any of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Electrode holder is connected to positive and work to negative




21) The strength of a cutting tool depend on

a) Clearance angle
b) Rake angle
c) Lip angle
d) All of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Rake angle




22) The purpose of side rake is

a) To control chip flow
b) To shear of the metal
c) To break chips
d) None of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) To control chip flow




23) Undercutting is the operation of cutting

a) With a depth of cut
b) A deep groove
c) Below the specified size
d) A groove next to shoulder

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) A groove next to shoulder




24) The function of a swab is

a) To shake pattern to facilitate its withdrawal from the mould
b) To repair and finish the mould
c) To apply water to the mould around the edge of the pattern
d) All of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) To apply water to the mould around the edge of the pattern




25) Refractories should have the following properties except

a) High electrical conductivity
b) Long life
c) Minimum contraction and expansion due to temperature variation
d) Heat insulation

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) High electrical conductivity




26) Padding is

a) An extra support for thin castings
b) An extra metal welded to the original uniform section of the casting
c) A method for production of chilled castings
d) None of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) An extra metal welded to the original uniform section of the casting




27) Skeleton patterns are used for

a) Small castings
b) Large castings
c) Hollow castings
d) Non-ferrous castings

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Large castings




28) Design of gate should be such as to

a) Avoid crosion of cores and mould cavity
b) Minimize turbulence and dross formation
c) Prevent scum, slag or eroded sand particles from entering the mould cavity
d) All of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) All of these




29) Jigs and fixtures are used to

a) Remove the chips.
b) Reduce cost of manufacture
c) Facilitate interchange ability, increasing productivity and accuracy
d) Increase productivity and allow rest time to operator

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Facilitate interchange ability, increasing productivity and accuracy




30) Tool signature is

a) It is a numerical method of tool identification
b) It outlines the orthographic projection of tool
c) It is pictorial view of the tool
d) It represents complete specification of he tool

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) It is a numerical method of tool identification



Post your comment