Production Management and Industrial Engineering - Mechanical Engineering test

Production Management and Industrial Engineering - Mechanical Engineering test


1) Job Evaluation determines which of the following?

a) Contribution of worker
b) Skills required by a worker
c) Effectiveness of various alternatives
d) Relative worth of jobs

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) Relative worth of jobs




2) ABC analysis deals with

a) Flow of materials
b) Ordering schedule of job
c) Controlling inventory cost money
d) All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Controlling inventory cost money




3) Work study comprises

a) Method study and time study
b) Method study and job evaluation
c) Method study and work measurement
d) Value analysis and work measurement

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Method study and work measurement




4) The time by which activity completion time can be delayed without affecting the start of succeeding activities is known as

a) Duration
b) Free float
c) Total float
d) None of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Free float




5) A Gantt chart provides information about

a) Material handling
b) Production schedule
c) Proper utilization of man power
d) All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Production schedule




6) CPM and PERT are

a) Techniques to determine project status
b) Aids to decision maker
c) Decision making techniques
d) All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Aids to decision maker




7) The difference between CPM and PERT is

a) PERT deals with events while CPM with activities
b) PERT is used in workshops while CPM in plants
c) Guessed times are used in PERT while evaluated times in CPM
d) All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Guessed times are used in PERT while evaluated times in CPM




8) The disadvantage of ‘Product Layout’ is

a) Costly and complex production control
b) High inspection cost
c) High initial investment for the specialised facilities
d) None of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) High initial investment for the specialised facilities




9) The critical path of a network represent

a) Maximum time required for completion of project
b) Minimum time required for completion of project
c) Minimum cost required for the completion of project
d) Maximum cost required for the completion of project

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Minimum time required for completion of project




10) Salvaging means

a) Mortgaging property
b) Writing off the assets
c) Adjusting losses against assets
d) Disposing off property which is no longer useful in present situation

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) Disposing off property which is no longer useful in present situation




11) Micromotion study is

a) The motion study observed after fixed interval of time
b) The motion study of a sequence of operations conducted systematically
c) The analysis of working of men and methods by using a motion picture camera with a timing device in the field of view
d) The scientific, analytical procedure for establishing the standard work method

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) The analysis of working of men and methods by using a motion picture camera with a timing device in the field of view




12) The main advantage of PERT over Gantt chart is

a) Time of every activity is clear
b) Activities and events are clearly shown
c) Early start and late finish of activities are clearly marked
d) Inter-relationship among activities is clearly shown

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) Inter-relationship among activities is clearly shown




13) Which among the following statements does not satisfy the characteristics of managerial economics?

a) It avoids abstract issues of economics
b) It belongs to positive attitudes
c) It is less descriptive and more perspective
d) It uses the concept of theory of form

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) It belongs to positive attitudes




14) Which of the following is not the main function of financial management?

a) To recruit personnel for the firm
b) To act as a coordinator in different sections of the industry
c) To ensure financial soundness of the firm
d) To organise financial activities of industry

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) To recruit personnel for the firm




15) For which of the following is queuing theory used?

a) Inventory control
b) Job shop scheduling
c) Traffic congestion studies
d) All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) All of the above




16) Which of the following does not fulfil the aim of a ‘system'?

a) Finishing the task efficiently
b) To quickly achieve goals
c) To provide systematic approach
d) Unorganised approach for solving problems

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) Unorganised approach for solving problems




17) Standard time is defined as

a) Normal time of operation
b) Sum of normal time and idle time
c) Sum of normal time and allowances
d) Sum of normal time, idle time and allowances

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Sum of normal time and allowances




18) Time study is concerned with

a) Machine setting time
b) Time taken by a worker to do a job
c) Appraisal in terms of time, of the value of work involving human effort
d) Method for fixing operation time of workers

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Appraisal in terms of time, of the value of work involving human effort




19) Regarding ‘Break-even point’, which of the following statements is incorrect?

a) It helps in finding out the extent of reduction of price
b) It helps in taking purchase decisions
c) It helps in taking production decisions
d) It helps in simulation study of various parameters of profit performance

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) It helps in simulation study of various parameters of profit performance




20) For which of the following reasons is ‘value analysis’ carried out?

a) To use new and costly material
b) To increase the cost of product after reviewing different production aspects
c) To reduce the cost of product without reducing liability and reliability
d) To produce costlier goods with higher utility

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) To reduce the cost of product without reducing liability and reliability




21) In inventory control, what do you mean by economic order quantity?

a) Highest level of inventory
b) Lowest level of inventory
c) Optimum lot size
d) Lot corresponding to break-even point

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Optimum lot size




22) In PERT/CPM, the critical path is obtained by joining the events having

a) Minimum slack
b) Maximum slack
c) Average slack
d) No slack

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Minimum slack




23) The advantage of floor inspection is

a) The defects of job are known before it is completed
b) It involves more material handling
c) The production control becomes easy
d) The production errors are detected at the start itself

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) The production errors are detected at the start itself




24) What do you mean by first piece inspection?

a) Indirect material testing
b) Inspection during manufacture
c) Direct material testing
d) Inspection before start of regular production

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) Inspection before start of regular production




25) OC curves are used for the selection lots by

a) Variables
b) Attributes
c) Variables and attributes
d) Random

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Attributes




26) In PERT analysis, optimistic time is

a) Time which was the highest probability of occurrence
b) Minimum time in which an activity can be accomplished
c) Maximum time required to complete an activity
d) Average time required to complete an activity

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Minimum time in which an activity can be accomplished




27) Negative slack occurs

a) When activities lie on critical path
b) When there is deficiency of resources
c) When events stick to their schedule
d) When dummy activities are large in number

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) When there is deficiency of resources




28) Which among the following is a basic tool in work measurement?

a) SIMO chart
b) Bar chart
c) Stop watch
d) Process chart

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Stop watch




29) ‘Break-even analysis’ is associated with which of the following?

a) Formulation of better incentive scheme
b) Compact estimate of material handling to be done between various work station
c) Synthesis of alternate methods of achieving the desired objective
d) Fixation of sales volume to earn a given profit

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) Fixation of sales volume to earn a given profit




30) What is the use of ‘bin cards’?

a) To keep record of manpower
b) To keep record of material storage
c) To keep record of entry/exit time of workers
d) To keep record of machine utilization

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) To keep record of material storage



Post your comment

    Discussion

  • RE: Production Management and Industrial Engineering - Mechanical Engineering test -divyanshu (06/26/17)
  • plzz tell me from which book u have taken these questions..