Hydraulic System and Components - 1 - MCQs and Answers

Hydraulic System and Components – 1 – MCQs and Answers


1.In hydraulic systems,

a. the mechanical energy is transferred to the oil and then converted into mechanical energy
b. the electrical energy is transferred to the oil and then converted into mechanical energy
c. the mechanical energy is transferred to the oil and converted into electrical energy
d. none of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. the mechanical energy is transferred to the oil and then converted into mechanical energy



2. Which of the following is used as a component in hydraulic power unit?

a. pressure gauge
b. filler gauge
c. valve
d. reservoir

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. valve



3. Rotary motion in a hydraulic power unit is achieved by using

a. hydraulic cylinder
b. pneumatic cylinder
c. both hydraulic and pneumatic cylinder
d. none of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. none of the above



4. Accessories used in a hydraulic power unit adjust pressure and are used to generate flow and direction of the fluid.

a. True
b. False

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. False



5. Which of the following statements are true?

1. Bell housing connects motor and pump
2. Centrifugal pump is a non-positive displacement pump
3. Centrifugal pumps allow the back flow of fluid from delivery side to the suction side of the pump
4. The function of vent plug used in a reservoir is to flush out oil

a. 1, 2 and 4
b. 2, 3 and 4
c. 2 and 3
d. all the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. 2, 3 and 4



6. Which of the following is used as an accessory in hydraulic power unit?

a. pumps
b. valves
c. motor
d. reservoir

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. reservoir



7. Which type of pump is used for lifting water from the ground surface to the top of the building?

a. centrifugal pump
b. turbine pump
c. submersible pump
d. all the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. all the above



8. Pumps used in hydraulic applications are

a. positive displacement pumps
b. variable displacement pumps
c. fixed displacement pumps
d. all the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. all the above



9. What is a positive displacement pump?

a. oil from suction side of the pump flows completely to the delivery side
b. volume of fluid discharged cannot return back to the suction side of the pump
c. discharges fixed volume of fluid every cycle
d. all the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. all the above



10. While operating a positive displacement pump,

a. the shut-off valve should be closed on delivery side
b. the shut-off valve should be closed on suction side
c. the shut-off valve should be opened on delivery side
d. none of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. the shut-off valve should be opened on delivery side


Post your comment