Power plant engineering and energy conversion - Mechanical Engineering test

Power plant engineering and energy conversion - Mechanical Engineering test


1) Incomplete combustion can be identified by

a) The smoking exhaust from chimney.
b) High temperature of flue gases.
c) High CO2 content in flue gases at exit.
d) High CO content in flue gases at exit.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) High CO content in flue gases at exit.




2) Caking coals are those which

a) Do not form ash.
b) Burn completely.
c) Burn freely.
d) Form lumps or masses of coke.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) Form lumps or masses of coke.




3) Primary air is that air which is used to

a) Transport and dry the coal.
b) Increase the flame length.
c) Reduce the flame length.
d) Provide air around burners for getting optimum combustion.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Transport and dry the coal.




4) For a large capacity boiler using un-pulverised the type of stoker used is

a) Overfeed stoker.
b) Underfeed stoker.
c) None of these.
d) Any of the above.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Overfeed stoker.




5) Which among the following three parameters does the power output from hydro-electric power plants depend?

a) Head, discharge and efficiency of the system.
b) Efficiency of the system, type of draft tube and type of turbine used.
c) Type of dam, discharge and type of catchment area.
d) Head, type of dam and discharge.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Head, discharge and efficiency of the system.




6) Where is water hammer developed?

a) Turbine.
b) Surge tank.
c) Draft tube.
d) Penstock.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) Penstock.




7) What is the function of a surge tank?

a) To produce surges in the pipe line.
b) To supply water at constant pressure.
c) To relieve water hammer pressures in the penstock pipe.
d) None of these.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) To relieve water hammer pressures in the penstock pipe.




8) Gross head of a hydro-power station is

a) The height of the water level in the river where the storage is provided.
b) The height of the water level in the river where tail race is provided.
c) The difference of water level between the level in the storage and tail race.
d) None of these.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) The difference of water level between the level in the storage and tail race.




9) The empirical relation for determination of number of buckets (Z) for Pelton turbine in terms of jet ratio (m) is given by

a) Z = 15m +0.5
b) Z = 0.5m +15
c) Z = m/0.5 + 15
d) None of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Z = 0.5m +15




10) In a reaction turbine what is the function of the draft tube?

a) To reduce water hammer effect.
b) To increase the flow rate.
c) To convert kinetic energy of water to potential energy by a gradual expansion in divergent part.
d) None of these.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) To convert kinetic energy of water to potential energy by a gradual expansion in divergent part.




11) Francis turbine is usually used for

a) Medium head installation from 30 to 180m.
b) High head installation above 180m.
c) Low head installation upto 30m.
d) For all heads.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Medium head installation from 30 to 180m.




12) Reflectors of a nuclear reactor are made up of

a) Beryllium.
b) Steel.
c) Boron.
d) Cast iron.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Beryllium.




13) What is the function of a moderator in a nuclear reactor?

a) To start the chain reaction.
b) To slow down the fast moving electrons.
c) To speed up the slow moving electrons.
d) To transfer heat produced inside the reactor to a heat exchanger.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) To slow down the fast moving electrons.




14) In a pressurised water reactor (PWR)

a) No moderator is used.
b) The coolant water is pressurised to prevent boiling of water in the core.
c) The coolant water boils in the core of the reactor.
d) The coolant water is pressurised to work as moderate.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) The coolant water is pressurised to prevent boiling of water in the core.




15) Thermal shielding is provided to

a) Protect the walls of the reactor from radiation change.
b) Absorb the fast neutrons.
c) Protect the operating personnel from exposure to radiation.
d) Both (b) and (c)

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) Both (b) and (c)




16) Define load factor of a power station?

a) Average load x maximum demand.
b) Average load / maximum demand.
c) Maximum demand / average load.
d) None of these.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Average load / maximum demand.




17) Diversity factor is always

a) Greater than unity.
b) Less than unity.
c) Equal to unity.
d) More than twenty.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Greater than unity.




18) How is annual depreciation cost calculated?

a) By sinking fund method.
b) By straight line method.
c) Both (a) and (b).
d) Estimate value.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Both (a) and (b).




19) Demand factor is defined as

a) Maximum demand x connected load.
b) Connected load / maximum demand.
c) Maximum demand / connected load.
d) Average load / maximum demand.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Maximum demand / connected load.




20) What does high load factor indicates?

a) Cost of generation per unit power is increased.
b) Total plant capacity is utilised for most of the time.
c) Total plant capacity is not properly utilised for most of the time.
d) None of these.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Total plant capacity is utilised for most of the time.




21) What does load curves indicates?

a) Average power used during the period.
b) Average kWh (kW) energy consumption during the period.
c) Both (a) and (b).
d) None of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Average kWh (kW) energy consumption during the period.




22) In two part tariff, variation in load factor will affect

a) Operating or running charges.
b) Fixed charges.
c) Both (a) and (b).
d) None of these.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Operating or running charges.




23) Seeding material which is added with the working fluid in MHD generator is used for

a) Creating no effect on conductivity.
b) Increasing the conductivity of the gas.
c) Decreasing the conductivity of the gas.
d) None of these.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Increasing the conductivity of the gas.




24) Thermionic converter utilizes

a) Peltier effect.
b) Seebeck effect.
c) Thermionic emission effect.
d) None of these.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Thermionic emission effect.




Post your comment

    Discussion

  • RE: Power plant engineering and energy conversion - Mechanical Engineering test -rohit pratik (09/03/20)
  • is that only 24 questions having only in power plant engineering or more you have, if you then please help me to find out them because i can not find them.