| 1)   United States, Canada and which other country have promised to generate 50 percent of their electricity from clean energy by 2025? 
 a. Mexico
 b. Malaysia
 c. Myanmar
 d. Madagascar
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation 
											                                Related Ques |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Mexico
                                                                             Explanation: United States, Canada and Mexico will generate half their overall electricity from clean energy by 2025, according to the White House
 This is an aggressive goal yet achievable continent wideIn 2015, clean energy-wind, solar and hydropower plus nuclear power accounted for 37 percent of the three countries electricityIn the United States, region’s largest electricity producer by far, clean energy generates around a third of the total output, placing it below Canada but ahead of MexicoThe rise in the coming years will mostly be driven by renewables and energy efficiencyCanadian cities use hydropower to generate 59 percent of electricity and nuclear power for another 16 percentMexico will join an existing commitment by the US and Canada for reducing the methane production by 40-45 percent of its 2012 level by 2025
 |  
 | 
		| 2)   IBM researchers have announced a new one step chemical process converting __________ from smartphones and other devices to non-toxic plastic. 
 a. Polycarbonates
 b. Unicarbonates
 c. Multicarbonates
 d. None of the above
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Polycarbonates
                                                                             Explanation: IBM Researchers have announced a new one step chemical process which converts polycarbonates from smartphones, CDs and other devices into non-toxic plastic
 Recycled plastic is safe for water purification, fibre optics and medical equipmentWorld generates more than 2.7 MT of plastic known as polycarbonates to make common household items and devicesPolycarbonates decompose and leach BPA which has a chemical to exert potential effects of BPA on the brainIBM Researchers have added a fluoride reactant akin to baking powder and heat to old CDs to provide new plastic with temperature and chemical resistance superior to original substance.When the powder is reconstructed into new forms, the strength prevents the decomposition process which leads to BPA leaching
 |  
 | 
		| 3)   Scientists using a new gas exploration approach have discovered a huge helium gas field in which country? 
 a. Ghana
 b. Mozambique
 c. Liberia
 d. Tanzania
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Tanzania
                                                                             Explanation: Scientists using a new approach to gas exploration, have discovered a huge helium gas field in Tanzania which could address shortage of vital yet rare element.
 Helium is critical to many things taken for granted including MRI scanners in medicine, nuclear energy, welding and industrial leak detectionResearchers from Oxford and Durham Universities in the UK worked with Helium One, a Norwegian helium exploration company which has developed a new exploration approachThe first use of this method resulted in world class helium gas field in TanzaniaWithin the Tanzanian East African Rift Valley, the volcanoes have emitted ancient deep rocks and trapped the helium in shallow gas fields
 |  
 | 
		| 4)   Well known comic actor called “Good Giant” has passed away on 28th June. What is his name? 
 a. Bud Spencer
 b. Carlo Pedersoli
 c. Both a and b
 d. None of the above
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Both a and b
                                                                             Explanation: Bud Spencer, a burly comic actor dubbed the “Good Giant” for beating bad guys on the screen in a series of spaghetti westerns has passed away in Italy at age 86
 Bud was born in Naples as Carlos PedersoliHe adopted the stage name Bud Spencer- the first inspired by the bear and the last to honour his favourite actor Spenser TracyBud was also the first Italian to win the 100m freestyle in less than a minuteHe was known for his walk on part as a Praetorian guard in the 1950s film Quo VadisItalian director Mario Monicelli hired him for his first big role in the 1955 film Un eroe dei nostril tempi (A hero of our times).Spenser abandoned his swimming career after the 1960 Olympics and worked on “Dio persona, io no” (God Forgives, I don’t) and became known for spaghetti westerns with actor Mario GIrotti called by his stage name Terence Hill
 |  
 | 
		| 5)   Selection of NS Vishwanathan as new Deputy Governor of the RBI was approved by ACC. Whom will he succeed? 
 a. R. Gandhi
 b. H. R. Khan
 c. None of the above
 d. Raghuram Rajan
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation 
											                                Related Ques |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: H. R. Khan
                                                                             Explanation: N. S. Vishwanathan has been appointed as the new Deputy Governor of the RBI with his appointment on 28th June 2016 being approved by the Appointments Committee of the Cabinet
 Vishwanathan, whose term will be for three years, will succeed HR Khan who will retire this weekVishwanathan has held the post of the ED in the RBI since April 2014 and currently supervises banking and non-banking regulation departmentsSearch Panel was headed by Cabinet Secretary PK Sinha and includes RBI governor Raghuram Rajan
 |  
 | 
		| 6)   Researchers discover new non-invasive method to kill cancer cells in 2 hours- what chemical compound does it use? 
 a. Nitrobenzaldehyde
 b. Carbonbenzaldehyde
 c. Heliumbenzaldahyde
 d. None of the above
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation 
											                                Related Ques |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Nitrobenzaldehyde
                                                                             Explanation: Researchers have developed a new, non-invasive method to kill cancer cells in two hours, which will help people with inoperable or hard to reach tumours as well as young children stricken with deadly disease
 Method involves the injection of a chemical compound called nitrobenzeldahyde which turns the tumour into diffused tissuesA beam of light is focused on the tissue causing the cells to become acidic inside out and kill themselvesWithin two hours, close to 95 percent of the targeted cells are dead or estimated to be soInduced cell suicide is the method that therefore works to deal with deadly diseases like triple negative breast cancer
 |  
 | 
		| 7)   British Labour Party lawmaker voted against their leader on 28th June amidst Brexit and resulting political turmoil in the wake of it. Who is he? 
 a. Boris Johnson
 b. Jeremy Corbyn
 c. Stephen Crabb
 d. None of the above
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation 
											                                Related Ques |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Jeremy Corbyn
                                                                             Explanation: British Labour Party lawmakers voted massively against their leader on 28th June amidst political turmoil in Britain after the vote to leave the EU was a candidate to succeed PM David Cameron voted for power
 Labour leader Jeremy Corbyn lost the non binding confidence motion with 172 voting against him of a total of 229 Labour lawmakers in the House of Commons Lower HousePro-EU finance minister George Osborne ruled himself out on Tuesday when British media said that the Work and Pensions Minister Stephen Crabb, unknown to the British public is said to put his name forwardFormer London mayor Boris Johnson is also a crowd favourite with Theresa May reportedly seeking support for a rival bid that has been called the “Stop Boris”campaign 
 |  
 | 
		| 8)   Nestle has named whom as the CEO on 27th June 2016? 
 a. Ulf Mark Schneider
 b. Rob Mark Schneider
 c. Jeremy John Schneider
 d. None of the above
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation 
											                                Related Ques |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Ulf Mark Schneider
                                                                             Explanation: F&B MNC Nestle SA on June 27, 2016 named Ulf Mark Schneider as the new CEO of Freseniius, a Germany based healthcare firm.
 He will join Nestle on September 1, 2015 and commence as CEO on January 1, 2017Incumbent CEO Paul Bulckle will resign from the post on 31st December 2016He has been named as the Nestle board chairman after Peter Brabeck-Letmathe retires in 2017Appointment of Schneider enhances the health, nutrition and wellness sector for the companySuccession announcement came against a backdrop of Nestle missing sales target of organic growth of 5-6 percent dubbed the Nestle model for 3 years.Slowdown has been due to major markets like China and Europe not performing well apart from weak consumer prices and strong Swiss franc.
 |  
 | 
		| 9)   What does the scheme PMSMA focus on? 
 a. Healthcare facilities for pregnant women
 b. Protection of pregnant ladies from infectious diseases
 c. Both a and b
 d. Neither a nor b
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation 
											                                Related Ques |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Both a and b
                                                                             Explanation: Pradhan Mantri Surakshit Matritva Abhiyan (PMSMA) a Modi government initiative was launched in June 2016
 Scheme aims at boosting healthcare facilities for pregnant and especially poor womenIt seems to protect pregnant ladies from infectious diseases as wellUnder this scheme, pregnant ladies will be given free health check up and required treatment for free on the 9th of every monthScheme will be applicable to pregnant women to avail in government hospitals across IndiaScheme is applicable for women in the pregnancy period of 3-6 monthsWomen belonging to semi urban, rural and poor areas will be accorded preference
 |  
 | 
		| 10)   Which social entrepreneurs got selected as top 10 Local SDG Pioneers for 2016? 
 a. Zubaida Bai
 b. Kerry Adler
 c. Farzana Chowdhury
 d. All of the above
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: All of the above
                                                                             Explanation: Zubaida Bai, Indian social entrepreneur in the fourth week of June 2016 was named among the leading Top 10 Local SDG Pioneers for 2016
 - The 2016 Local SDG Pioneers is part of the United Nations Global Compact Making Global Goals Local Business campaign
 - Local SDG Pioneers programme seeks individuals who demonstrate how SDGs can enable business to capitalise on economic, social and environmental gains for the world
 - Other pioneers also honoured with this award include the following:
 Kerry Adler: Founder, President and Chief Executive Officer of SkyPower Global, CanadaFarzana Chowdhury: Managing Director and Chief Executive Officer of Green Delta Insurance Company Limited, BangladeshXiaohui Liang: Chief Researcher, Office for Social Responsibility of China National Textile & Apparel Council, ChinaClaus Stig Pedersen: Head of Corporate Sustainability of Novozymes, DenmarkDina Sherif: Chief Executive Officer, Co-founder of Ahead of the Curve, EgyptSonia Consiglio Favaretto: Press and Sustainability Managing Director of BM&FBOVESPA S.A., BrazilPatrick Ngowi: Founder and Chief Executive Officer of Helvetic Group, TanzaniaUlisses Sabará: President of Beraca, BrazilUlysses Smith: Attorney at Linklaters LLP, USA
 |  
 | 
		| 11)   Gudni Johannesson has won the presidential elections of which country? 
 a. Iceland
 b. Poland
 c. Finland
 d. None of the above
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Iceland
                                                                             Explanation: Gudni Johnnesson on 26th June 2016 won the Iceland presidential elections
 History professor who ran as an independent in the election was able to secure 39.1 percent of the voteHe will succeed Olafur Ragnar Grimsson who served 20 years as head of the stateElections were against the backdrop of the Panama papers controversy.Halla Tomasdottir, a business woman came in second with 27.9 percent while David Odds-on a former conservative PM and central bank governor won 13 percent of the vote
 |  
 | 
		| 12)   BJP leader Sarbananda Sonowal has declared Majuli as an island district in which state? 
 a. Assam
 b. Manipur
 c. Meghalaya
 d. Mizoram
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Assam
                                                                             Explanation: BJP leader and Assam CM Sarbananda Sonowal declared Majuli, a Bramhaputra island as a district making it the first of its kind in India.
 Decision to upgrade Majuli- a subdivision within the Jorhat district- was taken in the first cabinet meeting of the new BJP led government which won over the Congress that had been in power for three consecutive termsMajuli which shrunk from 1250 sq km to 515 sq km as a result of massive river bank erosion caused by the Brahmaputra has been competing as a World Heritage Site of UNESCOWith 22 stars or Vaishnavite monasteries, home to the Mising tribals, Majuli is a major tourist destination despite erosion and seasonal floods.Majuli has been a cultural capital of Assamese civilisation since the 16th century associated with written records describing the visit of Srimanta Sankardeva, a 16th century social reformerHe was a pioneer of the medieval age Neo Vaishnavite movement preaching monotheism through  Vaishnavism and established monasteries and hermitages known as satra on the islet
 |  
 | 
		| 13)   Which two Indians received the Queen’s Young Leaders award on 28th June 2016? 
 a. Kartik Sawhney
 b. Neha Swain
 c. Both a and b
 d. Neither a nor b
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Both a and b
                                                                             Explanation: A visually challenged young man, Kartik Sawhney has been selected among 60 people as the Queen’s Young Leaders by the Buckingham Palace
 He is a founder of Project STEMAccess, which offers hands-on science workshops in India, as well as virtual training sessions. He is working on a portal that will allow students to convert textbooks into their desired accessible format.Neha Swain a youth facilitator and founder of Rubaroo to promote inclusive space for young people was also honoured.
 |  
 | 
		| 14)   When was the 41st national day of Seychelles celebrated in 2016? 
 a. June 28
 b. June 29
 c. June 30
 d. June 27
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: June 28
                                                                             Explanation: President of India, Shri Pranab Mukherjee has extended greetings and felicitations to Republic of Seychelles on its 41st National Day
 The current president of the republic is James Alix Michel
 |  
 | 
		| 15)   Which book was released by PM Modi on 28th June on Birds in Gujarat? 
 a. Birds of Banni Grassland
 b. Birds of Sunderbans
 c. Birds of Bhuj
 d. None of the above
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Birds of Banni Grassland
                                                                             Explanation: The Prime Minister Shri Narendra Modi released a book titled “The Birds of Banni Grassland” in New Delhi, on 28th June 2016.
 The book was presented to the Prime Minister by the Scientists of Gujarat Institute of Desert Ecology (GUIDE).The Book is a compilation of the research work, relating to more than 250 species of birds found in the Banni area of Kutch, Gujarat.The Gujarat Institute of Desert Ecology, located at Bhuj, has been studying the plant, bird and marine life in the Rann of Kutch for over 15 years.
 |  
 | 
		| 16)   What does CMRS stand for in the context of crop and nutrient management? 
 a. Crop Manager for Rice Based Systems
 b. Crop Middleman for Rice Based Systems
 c. Crop Machine for Rice Based Systems
 d. None of the above
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Crop Manager for Rice Based Systems
                                                                             Explanation: The Union Agriculture & Farmers' Welfare Minister, Shri Radha Mohan Singh on 28th June launched Crop Manager for Rice-based Systems (CMRS) – a web based App for better crop and Nutrient management released for Bihar farmers in a program organised at ICAR-RCER in Patna.
 Crop Manager for Rice-based Systems (CMRS) is a web-based App which can be used with computer, mobile and tablet and aims to increase farmer's net income and sustain the productivity for rice-based cropping systems in Bihar, India.CMRS provides irrigated and rainfed farmers with rice-based cropping systems in Bihar with a crop and nutrient management guideline customised to the needs of an individual farmer.CMRS uses a farmer's answers to questions on farming practices to automatically generate a rice, wheat, or rabi maize management guideline.
 |  
 | 
		| 17)   Which exercise was conducted at Narangi Cantt and is a joint initiative by Assam and GAJRAJ Corps Armed Forces? 
 a. Jalrahat
 b. Jalsankhya
 c. Jalmukti
 d. None of the above
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Jalrahat
                                                                             Explanation: Exercise JALRAHAT commenced on 28th June at Narangi Cantt. Taking the leaf from the latest National Disaster Management Policy – 2016 and the call given by the Prime Minister urging the enhanced cooperation and involvement by Armed Forces in mitigating disasters, the Exercise JALRAHAT is a joint initiative taken by the Assam State Govt and the Armed Forces that is being led by GAJRAJ Corps with full support from HQ Eastern Command.
 It is pertinent to mention that in addition to Exercise Jalrahat based on Flood Relief in an urban setting, Indian Navy will be carrying out Exercise Prakampana based on relief and assistance in case of a super cyclone at Vizag, Andhra Pradesh in August 2016 and Indian Air Force will be undertaking Exercise Sahayta based on relief and assistance in case of a major earthquake at Bhuj, Gujrat.All these will be joint exercises like Exercise Jalrahat.
 |  
 | 
		| 18)   Which shooter clinched the silver medal for men in 50m rifle 3 position event at ISSF? 
 a. Sanjeev Rajput
 b. Jitu Rai
 c. Abinhav Bindra
 d. None of the above
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation 
											                                Related Ques |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Sanjeev Rajput
                                                                             Explanation: Ace shooter Sanjeev Rajput clinched the silver medal for India in men's 50-metre rifle 3 position event of the ISSF World Cup on June 28th.
 Rajput shot 456.9 to win the silver medal in the last World Cup before the Rio Olympic Games.Latest Comment
Croatia’s Petar Gorsa won the gold medal with 457.5, while Hyeonjun Kim of Korea bagged the bronze after he shot 445.5.
 |  
 | 
		| 19)   WWE announced an international partnership with which sports body to create change through sports? 
 a. IOC
 b. Special Olympics
 c. Para Olympics
 d. None of the above
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation 
											                                Related Ques |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Special Olympics
                                                                             Explanation: Special Olympics and World Wrestling Entertainment (WWE) on 28th June announced an international partnership to help create change through sports
 Through this new partnership, WWE will support Special Olympics' 'Play Unified' campaign, which fosters friendships, understanding, and inclusive communities among people with and without intellectual disabilities by uniting them through the power and joy of sports.WWE superstars will participate in 'Play Unified' events with Special Olympics athletes from around the world.
 |  
 |