1) What is the load stress factor for cast iron gear pair if BHN = 300?
a. 1.89 N/mm 2
b. 1.62 N/mm 2
c. 1.44 N/mm 2
d. 1.413 N/mm 2
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: 1.89 N/mm2
Explanation: No explanation is available for this question!
|
|
2) Which gear is used if the axes of two shafts are neither intersecting nor parallel?
a. Hypoid gears
b. Worm gears
c. Both a and b
d. None of the above
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: Both a and b
Explanation: No explanation is available for this question!
|
|
3) If (σb x Y)pinion > ( σb x Y)gear then ________ is designed for bending.
a. pinion
b. gear
c. both a. and b.
d. none of the above
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: gear
Explanation: No explanation is available for this question!
|
|
4) Which of the following gear tooth failures is/are induced when maximum Hertz contact stress on gear tooth surface exceeds surface endurance strength of tooth?
a. Abrasive strength
b. Corrosive wear
c. Destructive pitting
d. Galling
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: Destructive pitting
Explanation: No explanation is available for this question!
|
|
5) What is Scuffing?
a. Lubrication failure
b. Surface fatigue failure
c. Surface injury on matting teeth surfaces
d. Wear due to chemical action by lubricants
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: Lubrication failure
Explanation: No explanation is available for this question!
|
|
6) What is the deformation or dynamic factor if sum of errors on meshing teeth of steel pinion and gear is 32 x 10-3 mm?
a. 284.8 N/mm
b. 300.23 N/mm
c. 320.5 N/mm
d. 368 N/mm
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: 368 N/mm
Explanation: No explanation is available for this question!
|
|
7) In force analysis of spur gears which component of force assists the rotation on driven gear?
a. Axial component
b. Radial component
c. Tangential component
d. All of the above
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: Tangential component
Explanation: No explanation is available for this question!
|
|
8) What are the advantages of smaller pressure angles?
a. High radial force
b. High separating force
c. High contact ratio
d. All of the above
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: High contact ratio
Explanation: No explanation is available for this question!
|
|
9) In which of the following processes, tooth ends are made thinner?
a. Backlash effect
b. Crowing of gear tooth
c. Hunting of gear tooth
d. None of the above
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: Crowing of gear tooth
Explanation: No explanation is available for this question!
|
|
10) Spiral gears are used only if the axes of two shafts are non-intersecting, non-parallel and __________.
a. perpendicular
b. parallel
c. non-perpendicular
d. none of the above
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: non-perpendicular
Explanation: No explanation is available for this question!
|
|