Acceptance Sampling - Mechanical Engineering (MCQ) questions and answers

1)   In a lot size of 10000, probability of acceptance is 0.483 for 0.4% defectives. The number of defectives are not replaced, assume
np' = 1.36. Calculate % average outgoing quality


a. 1.123
b. 0.1932
c. 0.789
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: 0.1932

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   What are the factors causing sampling error?

a. method of sample selection
b. sample size
c. both a. and b.
d. none of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: both a. and b.

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Lot Tolerance Percent Defective is also known as?

a. rejectable quality level
b. acceptance quality level
c. indifferent quality level
d. all of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: rejectable quality level

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   What is the effect of sample size on probability of acceptance?

a. sample size has no effect on probability of acceptance
b. as number of items in a sample decrease, higher is the possibility of number of defectives thereby probability of acceptance decreases
c. as number of items in a sample increase, higher is the possibility of number of defectives thereby probability of acceptance decreases
d. none of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: as number of items in a sample increase, higher is the possibility of number of defectives thereby probability of acceptance decreases

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   Which of the following statements is/are true?

1. Probability of acceptance decreases if acceptance number increases, when sampling size is kept constant
2. Indifferent quality range is the range between lot tolerance percent defective and acceptable quality level
3. Operating characteristics curve is the curve plotted between probability of acceptance and indifferent quality range


a. Only 1
b. Only 2
c. Only 3
d. All the above statements are true
Answer  Explanation 

ANSWER: Only 2

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   On operating characteristics curve, consumers risk is denoted by

a. α
b. β
c. γ
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: β

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   Maximum data handling analysis load is observed in

a. single sampling plan
b. double sampling plan
c. sequential sampling plan
d. all of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: sequential sampling plan

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   Which sampling method is used when simple random sampling method becomes inconvenient to use in large lots?

a. systematic sampling
b. stratified sampling
c. cluster sampling
d. sampling in stages
Answer  Explanation 

ANSWER: stratified sampling

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Which of the following statements is/are true for sampling inspection?

a. Acceptance sampling does not involve any risk
b. Characteristics of the entire lot can be truly specified
c. Less fatigue results in less mistakes
d. All the above statements are true
Answer  Explanation 

ANSWER: Less fatigue results in less mistakes

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   What is acceptance quality level?

a. Maximum percentage of defective parts for sampling purpose are considered satisfactory as a process average
b. Minimum percentage of defective parts for sampling purpose are considered satisfactory as a process average


Answer  Explanation 

ANSWER: Maximum percentage of defective parts for sampling purpose are considered satisfactory as a process average

Explanation:
No explanation is available for this question!