Design Process - Mechanical Engineering (MCQ) questions and answers

1)   The elongation of a bar is 0.5 mm, when a tensile stress of 200 N/mm2 acts on it. Determine original length of a bar if modulus of elasticity is 150 x 103.

a. 375.93 mm
b. 300 mm
c. 360 mm
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: 375.93 mm

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Deformation per unit length is called as ________

a. strain
b. stress
c. modulus of elasticity
d. none of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: strain

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   The process of creating mechanisms and shapes of mechanical elements for a machine to get the desired output for a given input is called as ___

a. analysis
b. innovation
c. synthesis
d. designing
Answer  Explanation 

ANSWER: synthesis

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Which of the following is not a reason to design and redesign a product?

a. Optimum design
b. Innovation
c. Appearance
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: None of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   In design process, which process is followed after selecting the material?

a. Selecting factor of safety
b. Synthesis
c. Analysis of forces
d. Determining mode of failure
Answer  Explanation 

ANSWER: Determining mode of failure

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Which design consideration deals with appearance of the product?

a. Ergonomics
b. Aesthetics
c. System design
d. Creative design
Answer  Explanation 

ANSWER: Aesthetics

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   The objective of considering ergonomics in machine design is to ____

1. decrease physical stresses
2. make user adapt to the machine
3. make machine fit for the user
4. improve appearance of the product  


a. only 2
b. 3 and 4
c. 1 and 3
d. 1, 3 and 4
Answer  Explanation 

ANSWER: 1 and 3

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   In stress-strain diagram, up to proportional limit ______

a. stress is inversely proportional to strain
b. force is directly proportional to displacement
c. stress is directly proportional to strain
d. strain is directly proportional to stress
Answer  Explanation 

ANSWER: stress is directly proportional to strain

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Which of the following materials do not have a well defined yield point?

a. Heat treated steel
b. Concrete
c. Carbon fiber
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   Factor of safety is the ratio of _________

a. working stress and ultimate strength
b. yield strength and endurance strength
c. ultimate strength and yield strength
d. yield strength and working stress
Answer  Explanation 

ANSWER: yield strength and working stress

Explanation:
No explanation is available for this question!


1 2