Design of Simple Machine Elements - Mechanical Engineering (MCQ) questions and answers

1)   Which of the following statements is/are true?

a. The bending stress distribution in bending of straight beams is nonlinear
b. The bending stress distribution in bending of curved beams is hyperbolic
c. The neutral axis coincides with geometrical axis during bending of curved beams
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: The bending stress distribution in bending of curved beams is hyperbolic

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Punching operation is an example of

a. Static load
b. Impact load
c. Fluctuating load
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Impact load

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Torsional Shear Stress is the stress induced when a component is subjected to equal and opposite _______.

a. forces acting in perpendicular direction
b. couples acting in perpendicular direction
c. couples acting in parallel planes
d. forces acting in parallel direction
Answer  Explanation 

ANSWER: couples acting in parallel planes

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   What is bearing pressure?

a. Compressive force acting on the contact area between two components having relative motion between them
b. Tensile stress acting on the contact area between two components having relative motion between them
c. Compressive force acting on the contact area between two components having no relative motion between them
d. Compressive stress acting on the contact area between two components having relative motion between them
Answer  Explanation 

ANSWER: Compressive stress acting on the contact area between two components having relative motion between them

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   Compressive stress acting on the contact area between two components having no relative motion between them is known as crushing stress

a. True
b. False


Answer  Explanation 

ANSWER: True

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Stress induced on contact area between cotter and socket collar is ______

a. Tensile stress
b. Direct shear stress
c. Crushing stress
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Crushing stress

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   Which among the following is a knuckle joint?

a. Tension link in bridge structure
b. Foundation bolt
c. Both a. and b.
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Tension link in bridge structure

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   What are assumptions made during stress analysis of curved beams?

a. The material is nonisotropic
b. The material is non homogeneous
c. The material obeys hooke's law
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: The material obeys hooke's law

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Which factors are responsible for the failure of a component due to buckling?

a. Yielding
b. Plastic deformation
c. Elastic instability
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Elastic instability

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   The formula (π2 E A) / ( Le / K)2  is devised to determine buckling load by

where E = modulus of elasticity, Le = equivalent length, K = radius of gyration


a. Rankine
b. Euler
c. J. B. Johnson
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Euler

Explanation:
No explanation is available for this question!


1 2