Properties of Fluids - Mechanical Engineering (MCQ) questions and answers

1)   One litre of a certain fluid weighs 8N. What is its specific volume?

a. 2.03 x 10– 3 m3/kg
b. 20.3 x 10– 3 m3/kg
c. 12.3 x 10– 3 m3/kg
d. 1.23 x 10– 3 m3/kg
Answer  Explanation 

ANSWER: 1.23 x 10– 3 m3/kg

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   What is the correct formula for absolute pressure?

a. Pabs = Patm – Pgauge
b. Pabs = Pvacuum – Patm
c. Pabs = Pvacuum + Patm
d. Pabs = Patm+ Pgauge
Answer  Explanation 

ANSWER: Pabs = Patm+ Pgauge

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   According to Archimede's principle, if a body is immersed partially or fully in a fluid then the buoyancy force is _______ the weight of fluid displaced by the body.

a. equal to
b. less than
c. more than
d. unpredictable
Answer  Explanation 

ANSWER: equal to

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   When is a liquid said to be not in a boiling or vaporized state?

a. If the pressure on liquid is equal to its vapour pressure
b. If the pressure on liquid is less than its vapour pressure
c. If the pressure on liquid is more than its vapour pressure
d. Unpredictable
Answer  Explanation 

ANSWER: If the pressure on liquid is more than its vapour pressure

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   Bulk modulus is the ratio of

a. shear stress to volumetric strain
b. volumetric strain to shear stress
c. compressive stress to volumetric strain
d. volumetric strain to compressive stress
Answer  Explanation 

ANSWER: compressive stress to volumetric strain

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   When the angle between surface tension with the liquid (θ) is greater than 90o, the liquid becomes

a. flat
b. concave upward
c. convex upward
d. unpredictable
Answer  Explanation 

ANSWER: convex upward

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   The fluid will rise in capillary when the capillary is placed in fluid, if

a. the adhesion force between molecules of fluid and tube is less than the cohesion between liquid molecules
b. the adhesion force between molecules of fluid and tube is more than the cohesion between liquid molecules
c. the adhesion force between molecules of fluid and tube is equal to the cohesion between liquid molecules
d. cannot say
Answer  Explanation 

ANSWER: the adhesion force between molecules of fluid and tube is more than the cohesion between liquid molecules

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   The below diagram is a graph of change in shear stress with respect to velocity gradient in a fluid. What is a type of the fluid?

a. Newtonian fluid
b. Non-Newtonian fluid
c. Ideal fluid
d. Dilatent fluid
Answer  Explanation 

ANSWER: Non-Newtonian fluid

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   What is an ideal fluid?

a. A fluid which has no viscosity
b. A fluid which is incompressible
c. A fluid which has no surface tension
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   Newton's law of viscosity states that

a. the shear stress applied to the fluid is directly proportional to the velocity gradient (du/dy)
b. the shear stress applied to the fluid is inversely proportional to the velocity gradient (du/dy)
c. the shear stress applied to the fluid is directly proportional to the specific weight of the fluid
d. the shear stress applied to the fluid is inversely proportional to the specific weight of the fluid
Answer  Explanation 

ANSWER: the shear stress applied to the fluid is directly proportional to the velocity gradient (du/dy)

Explanation:
No explanation is available for this question!


1 2