Threaded Joints - Mechanical Engineering (MCQ) questions and answers

1)   Drilling axial hole is a method used to achieve ______

a. uniform strength
b. uniform stress
c. uniform toughness
d. all of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: uniform strength

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Which among the following statements is/are true?

1. Fracture of bolts occurs due to uneven distribution of impact energy
2. Castle nut is a locking device
3. Fine threads are stronger than coarse threads
4. Coarse threads apply more resistance when loosened


a. Statement 2 and Statement 3
b. Statement 1 and Statement 2
c. Statement 3 and Statement 4
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Statement 1 and Statement 2

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Which of the following threads have greater pitch and lead angle for a given nominal diameter when compared with each other?

a. Coarse threads
b. Fine threads
c. Both a. and b.
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Coarse threads

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Which type of screw fasteners are threaded at both the ends?

a. Through bolt
b. Tap bolt
c. Studs
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Studs

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   What does the designation M 16 x 2 indicate?

a. I.S.O. Metric fine thread
b. I.S.O. Metric coarse thread
c. B.S.F. Metric coarse thread
d. B.S.F Metric fine thread
Answer  Explanation 

ANSWER: I.S.O. Metric fine thread

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Which type of screw fasteners are threaded through out its length?

a. Cap screws
b. Set screws
c. Studs
d. Tap bolt
Answer  Explanation 

ANSWER: Set screws

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   What is the approximate nominal diameter for coarse threads?

a. d = 1.136 dc
b. d = 1.59 dc
c. d = 1.19 dc
d. d = 0.5 dc
Answer  Explanation 

ANSWER: d = 1.19 dc

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   Threads used in screw fasteners are ______

a. having high strength
b. having low efficiency
c. single start type
d. all of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: all of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Which among the following is the condition to avoid separation of connected members?

a. Force acting on the connected members should be negative
b. Force acting on the connected members should be positive
c. Force acting on the connected members should be neither positive nor negative
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Force acting on the connected members should be negative

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   When a coupler nut is subjected to crushing stress, crushing failure can be avoided if _____

a. crushing stress induced is more than permissible crushing stress in the nut
b. permissible crushing stress is more than crushing stress induced in the threads
c. crushing stress induced is equal to permissible crushing stress
d. all of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: permissible crushing stress is more than crushing stress induced in the threads

Explanation:
No explanation is available for this question!